Tömeges kilépést vizionálnak az egészségügyben, ha nem lesz béremelés

2020. október 8. – 19:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötvenszázalékos átlagos béremelést kér az orvosi bértábla által nem érintett egészségügyi dolgozóknak és kompenzációs béremelést az egészségügyi dolgozók teljes köre számára a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

A szakszervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a most elfogadott törvény azonnali bevezetése szerintük súlyos ellátási gondokat fog okozni a gyógyításban, az ügyeletek ellátásában, számos intézmény működésében.

Ha nem történik meg a teljes gyógyítói kör anyagi veszteségeinek azonnali és a várható veszteséggel arányos kompenzálása, akkor a szakdolgozók tömeges elvándorlására, kilépésére lehet felkészülni, de a legnagyobb vesztesek a gyógyulásra váró betegek lesznek

– fogalmaztak. Közölték: 2021. január 1-jétől, a törvény bevezetésével egyidejűleg – a hálapénz kivezetése, a másodállások korlátozásával visszaeső kiegészítő szakdolgozói keresetek pótlása és a koronavírus-járvány okozta kiemelkedő megterhelés miatt, valamint az orvosok és a szakdolgozók közötti bérarányok megőrzése érdekében – eddig nem tervezett, kompenzációs béremelést kérnek az egészségügyi dolgozók teljes köre számára.

Az orvosi bértáblában nem érintett egészségügyi dolgozók részére 50 százalékos átlagos béremelést tartanak január 1-jei hatállyal bevezetendőnek – méltányolva a már korábban eldöntött, idei évre tervezett és a közelmúltban megvalósult, csepegtetett béremeléseket, áll a FESZ közleményében. Hozzátették, a 2022-ben és 2023-ban megvalósítandó béremelések részleteiről az orvosi béremelésekkel arányos, konkrét javaslatot küldtek a kormányfőnek. A javaslat a munkahelyi tapasztalatot jobban elismerő béremelést tartalmaz.

Fontosnak tartják, hogy a javasolt béremelés részleteiről és a foglalkoztatási szabályokról kezdődjön mielőbbi egyeztetés a FESZ-szel és az orvosokat képviselő szakszervezettel (Magyar Orvosok Szakszervezete). A törvény végrehajtási jogszabályainak kidolgozásába is kérnek beleszólást, hogy elkerülhető legyen a valós helyzet nem kellő ismeretéből adódó hibás szabályozás, áll a közleményben.

A szakszervezet szerint elfogadhatatlan a közalkalmazotti törvény kivezetése és a dolgozók érdekeivel szembeni lépésnek tekinti a kollektív szerződések megkötésének megtiltását is.

Mint azt megírtuk, pillanatok alatt konfliktusok tömegét robbantotta ki az orvosoknak jelentős béremelést hozó törvénycsomag: feszültség keletkezett a kormány és az orvoskamara, a kamara és az orvosok, az orvosok és az ápolók között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!