Kijelölt hatóság ellenőrzi majd a hálapénz elfogadását

2020. október 7. – 21:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn írtunk arról, hogy a kormány törvényjavaslata alapján akár egy év börtönbüntetést is kaphat az, aki hálapénzt próbál adni egy orvosnak. Az ATV Híradó megkérdezte az Emberi Erőforrások minisztériumát, hogyan lehet majd kézben tartani és ellenőrizni, hogy ne fogadjanak el az orvosok hálapénzt, illetve a betegek se adjanak. Az Emmi azt válaszolta,

„A kijelölt hatóság végzi majd az ellenőrzést.”

A hálapénzt is magában foglaló javaslatot a parlament egyhangúlag megszavazta, ennek értelmében az orvos a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszeri és kis értékű ajándékot fogadhat el. Az egy év börtön az ezen túlmenő hálapénz adására vagy elfogadására érvényes.

A törvényjavaslat része az egészségügyi dolgozók jelentős béremelése is. Szerepel a javaslatban emellett az is, hogy egy állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál (például kórház, szakrendelő) egy orvos csak olyan munkát végezhet, amire a szolgáltatónak engedélye van. Ezzel megnehezítik a dolgát azoknak az orvosoknak, akik közfinanszírozott rendelőben nyújtanak magánellátást.

A javaslat nagyon gyorsan ment át. A hétvégén egyezett meg Orbán Viktor és a Magyar Orvosi Kamara küldöttsége a bértábláról. Hétfőn megjelent a törvényjavaslat, amely tele volt hibákkal, elírásokkal, és több olyan elemet is tartalmazott, amely az orvosi kamarát is meglepte. A kamara két-három órát kapott a véleményezésre.

A javaslatot a béremelés ellenére több kritika érte, többek között az orvosi másodállások engedélyhez kötése, az orvosok más kórházakba való kirendelése vagy a háziorvosok béremelésből való kihagyása miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!