SZFE: Nem igaz, hogy a kancellár azért nem tud béreket fizetni, mert nem tud bemenni az egyetemre

2020. október 5. – 18:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Abszurd”, hogy az egyetem kancellárjának az épületben kellene lennie ahhoz, hogy elutalja a dolgozók fizetéseit, mondta a Telexnek az egyetem bérszámfejtője, Varga Réka.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja, Szarka Gábor katonaezredes ugyanis többször állította már, hogy addig nem tudja kifizetni a béreket, amíg az egyetemfoglaló hallgatók nem engedik be az intézmény épületeibe.

Szarka azt is nyilatkozta a Kossuth rádiónak pénteken, hogy

„most azt várják tőlem, hogy kocsi hátulján meg különböző kávézókba meg ilyen mindenféle egyéb irodákba hozassam ki a papírokat”,

de ő ezt nem fogja megtenni, mert így nem tudja biztosítani, hogy ezek az aláírok megfelelően ellenőrizve legyenek. Szarka rögtön a kinevezése után, kedden próbált meg bejutni az egyetemre, de a hallgatók ezt megakadályozták.

Varga most azt mondta a Telexnek, a bérszámfejtés szeptember 1-jétől, tehát mióta az egyetem alapítványi fenntartás alatt van, nem is az egyetemen zajlik, hanem az egészet egy külső, ajkai cég csinálja. Korábban ezt maga Varga csinálta bent az egyetemen, egy államkincstári programon keresztül, de ez azóta már nincs így.

Az új rendszer úgy néz ki, hogy miután ez a bizonyos cég megcsinálta a bérszámfejtést, elektronikusan elküldi Vargának, akinek mindent ellenőriznie kell, hogy az adatok helyesek-e. Varga pedig ezután szintén elektronikusan ezt továbbküldi a kancellárnak jóváhagyásra, akinek annyit is elég lenne visszaírnia, hogy mehetnek az utalások.

„Nem szükséges a kancellár jelenléte a bérek utalásához”

– állította Varga erről a Telexnek. Szerinte az új kancellár egyrészt elektronikusan is alá tudna írni (ahogy a leváltott kancellár is meg tudta ezt tenni a koronavírus első hulláma alatt), így fizikailag egyáltalán nem kell ott lennie sehol, mert „ő nem nyúl hozzá a géphez, amivel a pénzt utaljuk”. Ha mégis nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy kézzel írjon alá, akkor „egy lezárható műanyag konténerben kiküldjük neki a papírokat”. A bérszámfejtő szerint viszont Szarka egyáltalán nem próbált meg ilyesféle megoldásokat találni arra, hogy a béreket megkapják a dolgozók.

Közben az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil Szarkával együtt egy nyílt levélben tett ajánlatot az egyetemet elfoglaló hallgatóknak, amiben például kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét ígérték akkor, ha azonnal befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és október 7-ig az épületek blokádja. A hallgatók viszont ezt ultimátumnak tekintik, és visszautasítják, a blokádot pedig továbbra is fenntartják.

Az SZFE-n zajló tüntetésről és blokádról, illetve az ehhez vezető eseményekről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta, az Országgyűlés pedig július 3-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel 2020. szeptember 1-jétől az állami fenntartású Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartás alá kerül. Július végén az is kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának elnökének az intézményt többször bíráló Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Az új rendszerben az alapítvány, élén a kuratórium dönt az egyetem minden fontos ügyéről, az ő kezükbe került ugyanis a vagyon, az ingatlanok és a főbb döntési körök. A kormány minderről hivatalosan azt kommunikálja, a modellváltás célja, hogy az intézmény szabadabban működjön, hatékonyabb legyen az oktatás, és főképp, hogy az egyetem tulajdonosa már nem az állam lesz, hanem az erre a célra létrehozott alapítvány, amivel minden eddiginél függetlenebbek lehetnek.

Az ötfős kuratórium augusztus végén benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, hetek óta demonstrálnak, és az egyetem két épületét is szimbolikusan elfoglalták. Több oktatási intézmény, magyar és hollywoodi híresség állt ki mellettük.

A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium közben Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. Őket azonban az egyetem diákjai nem ismerik el, az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be, így az új kancellár sem mehetett be. Szarka Gábor október 2-án azt ígérte, hogy a hallgatók barikádját nem fogják erőszakkal felszámolni.

Október elsején az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott. A sztrájkoló tanárok reggelente bemennek az egyetemre, de tanítás helyett fórumokat tartanak, beszélgetnek a diákokkal. Követeléseik között szerepel többek között, hogy garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát; állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit; és az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a megduplázza a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetését, így jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény. A diákok erre úgy reagáltak, hogy egy jogsértő helyzetben, mint amilyen a mostani, nem éppen etikus pénzügyi felajánlásokkal válaszolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!