Hosszú rivalizálás végére került pont idén az egyik legrangosabb e-sport-tornán, a The Internationalen

2024. szeptember 16. – 10:48

Hosszú rivalizálás végére került pont idén az egyik legrangosabb e-sport-tornán, a The Internationalen
Fotó: Dota 2 / Valve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan idén előzetesen izgalmasnak ígérkezett a Dota 2 videójáték legrangosabb tornáján, a világbajnokságnak is tekinthető The International döntője, végül sorozatban a harmadik évben végződött 3-0-val a meccs. A szenvedő fél a tavalyi év után megint a Gaimin Gladiators volt, a győztes pedig pont az a Team Liquid, ami az elmúlt években rengetegszer kapott ki tőlük különféle döntőkben. A Liquid ezzel a harmadik csapat lett, ami kétszer is megnyerte a tornát. A döntőt itt, itt és itt lehet visszanézni.

A Team Liquid az idei szezonban a legmagasabb szintű tornák közül egyet sem tudott megnyerni, de szinte végig stabilan jól játszottak, a Riyadh Mastersen pedig egészen a döntőig meneteltek. Ezt a tornát idén az Esports World Cup részeként tartották, és bár a szaúdiak idén nem öntöttek rá 15 millió dollárt a tornára, a most először megrendezett világkupából jól látszik, hogy a szaúdiak a focis nyomulásuk mellett az e-sportoknak is fontos szerepet szánnak az országimázs újragondolásában.

Most viszont nem a szaúdi e-sportwashing a lényeg, hanem az, hogy ezen a tornán a Team Liquid, pont a Gaimin Gladiatorstől kapott ki megint, ami a tavalyi négy döntős vereség után már szinte papírformának hatott. Az Internationalen viszont már a csoportkörben látszott, hogy a Liquid még feljebb tudott kapcsolni – a címvédő Team Spirit ugyan megverte őket, de így is a felső ágra kerültek a rájátszásban, innentől pedig senki nem tudta megállítani őket, sorra simázták le a torna esélyeseit.

A felső ági döntőben a Gaimin Gladiatorst is magabiztosan verték meg 2-0-ra, és bár a csapat az alsó ágon 1-0-s hátrányból is fel tudott állni a Tundra ellen, és a torna egyik, ha nem a legjobb meccsén jutott döntőbe, a Liquid itt sem kegyelmezett. Pedig a korábbi meccseik alapján benne volt a pakliban, hogy 2021 után megint egy végletekig kiélezett döntőt láthatunk majd, de a közvetlenül a Tundra elleni meccsből érkező Gaiminnek esélye sem volt, a Liquid sima 3-0-val húzta be a győzelmet.

Így nem jött össze a címvédés a változatlan felállásban érkező Team Spiritnek, és a Tundra Esports elbukásával az OG-vel legendássá vált Topias „Topson” Taavitsainennek sem lett meg a rekordot jelentő harmadik győzelme. Azt viszont elintézte, hogy a játék egyik legnagyobb legendája, Vang „ame” Csun-jü megint ne nyerhessen. A kínai játékos eddig kétszer döntőzött, mindkétszer teljesen valószerűtlenül kapott ki 3-2-re – egyszer az OG, egyszer a Team Spirit verte meg akkori csapatát, a PSG.LGD-t. Arról, hogy amét ennek ellenére mekkora tisztelet övezi, mindent elmond, hogy

a Team Spirit tavalyi győzelme után Ilja „Yatoro” Muljarcsuk benne hagyta az 雨 (ame, vagyis eső) kandzsit a nevében, hogy ezzel is tisztelegjen a játékos előtt, aki még sosem nyert Internationalt.

A Team Liquid viszont a győzelemmel a harmadik olyan csapat lett, ami kétszer is megnyerte a tornát – igaz, utoljára ez 2017-ben, teljesen más felállásban sikerült –, Neta „33” Shapira pedig ahhoz a nagyon kevés játékoshoz csatlakozott, akik egynél többször tudtak győzni. Ő két éve, még a Tundrával lett először bajnok. Extra érdekességként meg lehet említeni, hogy abból a csapatból némi meglepetésre Martin „Saksa” Sazdov is ott volt idén, ráadásul pont a Tundrával, miután Edgar „9Class” Naltakian nem kapott időben vízumot.

Az International hosszú ideig arról volt híres, hogy őrületes összegeket lehetett rajta nyerni – három éve 40 millió dollár volt az összdíjazás, a Team Spirit pedig 18 208 300 dollárt, vagyis akkori árfolyamon átszámolva durván 5,67 milliárd forintot nyert –, az előző két évben ennek már nyoma sincs. Az idei összdíjazás már csak 2 571 268 dollár volt, ennél csak az első két Internationalen volt alacsonyabb az összeg, ahol kizárólag a fejlesztő Valve biztosította a nyereményalapot. Ezzel sorozatban másodszor fordult elő, hogy az International helyett a Riyadh Masters volt a legjövedelmezőbb Dota 2-es torna.

A végén két dolgot érdemes még megemlíteni: az egyik az, hogy a Valve ugyan nem mutatott semmit a tornán a készülő új játékából, az augusztus vége óta hivatalosan is létező Deadlockból, de a kínai Xtreme Gaming és a Tundra meccse alatt az egyik elemző monológja közben azért néhány másodpercre mégis feltűnt a játék, szinte biztosan nem véletlenül. A másik pedig, hogy bejelentették az idei évet domináló játékbeli esemény, a tavaly végleg kukázott fizetős battle passt kiváltó Crownfall utolsó felvonását, amiben egy új hős, Kez is érkezik a játékba, pedig az előző hős, Ringmaster nem egészen egy hónapja jött ki.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!