Nagyon sima győzelemmel vitték el az idei év legnagyobb, 3,5 milliárd forintnyi e-sport-nyereményét

2022. október 30. – 15:40

Nagyon sima győzelemmel vitték el az idei év legnagyobb, 3,5 milliárd forintnyi e-sport-nyereményét
Fotó: Dota 2 / Valve

Másolás

Vágólapra másolva

A Team Spirit tavalyi hatalmas menetelése és 3-2-es győzelme után idén jóval egyoldalúbb meccsen dőlt el a trófea sorsa a Dota 2 videójáték legrangosabb tornáján, a világbajnokságnak számító The Internationalen, a végig megállíthatatlan tűnő Tundra Esports 3-0-ra darálta be az alsó ágról érkező Team Secretet. A csapat ezzel 8 489 501 dollárt, vagyis átszámítva durván 3,5 milliárd forintot nyert, ami az előző évhez képest jóval kevesebb pénz, de az e-sportos világban még így is messze kiemelkedőnek számít. Annak ellenére pedig, hogy maga a döntő idén annyira nem volt izgalmas, a nézők legalább élőben nézhették végig a játék legújabb hősének, Muertának a bemutatóját.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a The Internationalt, és végül tavaly is csak komoly nehézségek után, nézők nélkül sikerült megtartani a tornát Bukarestben, de ahogy azt tavalyi cikkünkben is írtuk, a Team Spirit menetelése miatt végül abszolút megérte várni rá. A moszkvai (azóta az orosz–ukrán háború miatt Belgrádba költöző) csapat a vigaszágon sorra verte meg a nála jobbnak tartott csapatokat, a döntőben pedig végletekig kiélezett meccsen, 3-2-re intézte el az előzetesen toronymagas esélyesnek tartott kínai PSG.LGD-t is. Ezzel minden idők legnagyobb e-sport-nyereményét vitték el, a 40 018 195 dolláros összdíjazásnak durván a felét, 18 208 300 dollárt, akkori árfolyamon több mint 5,6 milliárd forintot.

Ennek az összegnek a legnagyobb részét a rajongók és a Dota 2-játékosok dobták össze, amellett ugyanis, hogy a fejlesztő Valve minden évben 1,6 millió dollárt rak be az alapba, a játékban megvásárolható Compendiumból (amolyan battle pass, aminek megvételével egy rakás játékbeli tárgyat lehet feloldani) befolyó összeg negyedét is hozzáadja a nyereményalaphoz. A The International összdíjazása emiatt 2013 óta folyamatosan emelkedett, tavaly hatmillió dollárral haladta meg a 2019-es összeget, és előzetesen idén is hasonlóra lehetett számítani, végül azonban a 2015-öset is alig hagyta le. Ennek egyik oka az volt, hogy a Valve idén később kezdte el árulni a Compendiumot, a másik pedig, hogy a játékosok egybehangzó véleménye szerint az idei verzió annyira rosszul sikerült, hogy egyszerűen nem volt érdemes megvenni.

Az idei alap végül 18 865 616 dollárra jött ki, éppen csak többre, mint amennyit tavaly a Team Spirit kapott, de persze ennek a fele is egészen elképesztő összeg, úgyhogy a majdani győztesnek azért nem kellett keseregnie emiatt. Idén 18 helyett már 20 csapat szállt harcba ezért a pénzért, és természetesen a győzelemmel járó dicsőségért, annak ellenére pedig, hogy volt pár nagy visszatérő, egy rakás teljesen új arcot és csapatot is lehetett idén találni. Előbbi kategóriába tartozott a címvédő Team Spirit, a másik tavalyi döntős PSG.LGD és az utolsó pillanatban kvalifikáló Team Secret, az Evil Geniuses és a 2018-ban és 2019-ben is győzni tudó OG is, de onnan mostanra mindenki eltűnt már a duplázó csapatból. Idén viszont kijutott a tavaly a nyugat-európai selejtező döntőjében az OG-t alaposan megszorongató Tundra Esports, és ahogy az végül kiderült, idén már tényleg senki sem állhatott az útjukba.

A Tundra első helyen jutott tovább a csoportkörből a tőlük nem sokkal lemaradó Team Secret előtt, így a felső ágon kezdhette meg a kieséses szakaszt, ellentétben például a címvédővel, ami a vigaszágon kezdett, és egyből ki is esett. A másik csoportot megnyerő Evil Geniuses is két meccsig bírta, előbb a perui Thunder Awaken intézte el őket, a vigaszágon pedig az ugyancsak dél-amerikai játékosokból álló beastcoast ütötte ki őket. Idén az ugyancsak fentről induló Team Liquid mutatta be a legnagyobb vigaszági menetelést, az OG-t, a Thunder Awakent és a kínai Team Astert is ők ütötték ki. A Liquid egyébként még az idei, nagyon magas színvonalhoz képest is egészen elképesztő meccseket játszott, a Thunder Awaken elleni 2-1-et biztos sokáig fogják még emlegetni, főként a harmadik játszma utolsó percei miatt.

Az alsó ági döntőben viszont a korábban a felső ágon a Tundrától ugyan kikapó, de a kieséses szakaszban őket először legyőző Team Secret várta őket, és 2-1-gyel küldte haza a csapatot a tornáról. Így jöhetett a felső ági döntő visszavágója, a Tundra azonban itt már ellenállhatatlanul játszott, és simán, 3-0-ra győzött. A Secretnek itt már tényleg nem volt válasza a Tundra játékára, így a csapat idén már 32 éves kapitányának, Clement „Puppey” Ivanovnak 2011 nem jött össze a második győzelem, és a 2017-ben a Team Liquid edzőjeként csúcsra jutó Lee „Heen” Seung Gonnak sem jött össze a duplázás. A túloldalon viszont Kurtis „Aui_2000” Ling lett az első, akinek játékosként és edzőként is sikerült nyernie, ő 2015-ben még az Evil Genius-szal nyerte meg a The Internationalt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!