Orosz-ukrán szupercsapat hozta össze az egyik legnagyobb e-sport-torna második duplázását

2023. október 30. – 11:34

Orosz-ukrán szupercsapat hozta össze az egyik legnagyobb e-sport-torna második duplázását
Fotó: Valve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év kihagyás után visszatért a csúcsra a Dota 2 videójáték legrangosabb tornáján, a világbajnokságnak is tekinthető The Internationalen a 2021-ben óriási menetelést bemutató Team Spirit, amely a döntőben simán, 3-0-ra verte a torna legtöbb meccsét játszó Gaimin Gladiatorst. Ezzel az OG után az orosz-ukrán szupercsapat lett a második, amely duplázni tudott a 2011 óta megrendezett tornán, és bár idén a tavalyihoz képest is meredeken esett az összdíjazás mértéke, így is 1 417 491 dollárt, vagyis átszámítva durván 512 millió forintot nyertek ezzel.

A Team Spirit a tavalyi csalódás után az év végén egyetlen változtatást eszközölt a keretben, a mides Alekszandr „TORONTOTOKYO” Hertek helyére Gyenyisz „Larl” Szigitov érkezett. Az új felállással a téli és a tavaszi szakaszban sem teljesítettek kifejezetten jól, nyáron viszont megnyerte a Szaúd Arábiában rendezett Rijád Masterst, majd a szezon utolsó szakaszát is. Így a Team Spirit ott volt a meghívott csapatok között, a tavalyi csalódás után pedig előbb veretlenül jutott tovább a csoportjából, majd a kieséses szakaszban sem hibázott a felső ágon.

A nagydöntőben aztán a félelmetes menetelést bemutató, az alsó ági döntőben a kínai LGD-t megverő Gaimin Gladiators várt rájuk, amely nagyot küzdött, de csak a harmadik játszmában volt reális esélye, és végül itt is elúszott a győzelem. A két évvel ezelőtti tornán is kopaszon játszó, és így remek teljesítményt nyújtó Ilja „Yatoro” Muljarcsuk a döntőre megint leborotválta a haját, ami be is jött, mert semmit nem tudtak kezdeni vele, a végére pedig egy rampage is összejött neki (ez az, amikor gyors egymásutánban öt ellenséges hőst öl meg valaki).

Ezzel a Team Spirit lett a második olyan csapat a The International történelmében, amely kétszer is győzni tudott, bár a korábban duplázó OG-vel ellentétben nem egymást követő években, és nem is ugyanazzal a felállással hozták össze ezt. Az idei International emellett azért is különleges volt, mert most fordult elő először, hogy a Team Secret tavaly 32 évesen is döntőző kapitánya, Clement „Puppey” Ivanov nem jutott ki a tornára, így már nincs olyan játékos, aki 2011 óta egy évet sem hagyott ki. Cserébe viszont a torna hat év után tért vissza Seattle-be, amely 2012 és 2017 között állandó otthona volt.

És ha már tradíciókhoz való visszatérés, azt is mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy bár a több mint hárommillió dolláros összdíjazás még mindig kiemelkedőnek számít az e-sportokban, egészen döbbenetes visszaesésnek tűnik ahhoz képest, hogy amikor a Team Spirit legutóbb győzött, az akkori nyereményalap őket megillető ötven százaléka is durván a hatszorosa volt ennek. Ennyire alacsony utoljára tíz éve volt az összdíjazás, ennek fő oka pedig az, hogy idén a rajongók és a játékosok kevesebb pénzzel járultak hozzá ahhoz, mint a játékot fejlesztő, 1,6 millió dolláros alapot biztosító Valve.

Az összdíjazás jelentős részét korábban az adta, hogy a játékban megvásárolható Battle Passból (amelynek megvételével egy rakás játékbeli tárgyat lehet feloldani, és magyarul amúgy hivatalosan Csatabelépőnek hívják) befolyó összeg negyedét is hozzáadták a nyereményalaphoz. A The International összdíjazása emiatt 2013 óta folyamatosan emelkedett, tavaly azonban hosszú ideje először visszaesett – egyrészt mert a Valve később kezdte el árulni a Compendiumot, másrészt pedig a játékosok úgy érezték, hogy nem volt benne semmi olyan, ami miatt érdemes lett volna megvenni. Idén aztán kiderült, hogy a Valve tudatosan húzta meg a gyeplőt, a játékot alaposan átalakító áprilisi frissítés után ugyanis

egy júniusi blogposztban arról írtak, hogy tavaly úgy döntöttek, a főként hőskinézetekre fókuszáló Battle Pass helyett inkább a játék fejlesztésére és frissítésére csoportosítják át az energiákat.

A már említett frissítés is így született meg, és az idei International előtt kiadott, újra Compendiumnak nevezett battlepass-szerűség is ebben a szellemiségben készült, és újra magára az eseményre fókuszált az egyre vadabb megszerezhető kinézetek helyett. Ez, illetve az, hogy az egészet bő két héttel a torna előtt adták ki, természetesen garantálta a jóval alacsonyabb összdíjazást, és persze azt is, hogy a legtöbb játékos nem volt túl lelkes emiatt. A Valve ugyanakkor azt írta, a legtöbb Dota 2-játékos sosem vette meg a Battle Passt, a játékba érkező új tartalmak viszont tényleg mindenkinek szólnak. Ez pedig elég komoly állásfoglalás attól a cégtől, amely tíz éve lényegében feltalálta a battle passt, és ezzel megágyazott annak, hogy mára gyakorlatilag minden online játékot így monetizáljanak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!