A Sony bemutatta a felturbózott PlayStation 5-öt, amivel már nem kell választani a grafika és a teljesítmény között

2024. szeptember 10. – 17:39

frissítve

A Sony bemutatta a felturbózott PlayStation 5-öt, amivel már nem kell választani a grafika és a teljesítmény között
Forrás: PlayStation / Sony

Másolás

Vágólapra másolva

Meglehetősen szűkszavú, kilencperces prezentációban mutatta be kedden a Sony az aktuális, idén négy éves konzoljának, a PlayStation 5-nek a felturbózott változatát, ami szokás szerint a Pro névre hallgat, és állítólag most is jelentősen erősebb az alapmodellnél. A cég azt ígéri, hogy ezzel már nem kell választani a stabilan jó teljesítmény és a lehető legjobb grafika között, és a konzollal kompatibilis régebbi játékok teljesítménye is javulhat majd. Ennek viszont el is kérik majd az árát, miközben az optikai meghajtó teljesen eltűnik a konzolról. A teljes bemutatót itt lehet visszanézni.

A bemutató természetesen egy kis önfényezéssel kezdődött arról, hogy mennyire hihetetlenül jó volt már a sima PS5 is a kontrollertől a hangzáson át a gyakorlatilag észrevehetetlen töltési időkig – arról most ne beszéljünk, hogy hány exkluzív készült rá, és volt-e értelme megvenni egy gémerpécé helyett –, de azt Mark Cerny, a konzol vezető dizájnere is elismerte, hogy a grafikai teljesítményét volt még hova fokozni.

Állítólag elsősorban a fejlesztők szerették volna, hogy még erősebb legyen a konzol, jelenleg ugyanis a játékiparban – főként a konzolos játékoknál, de ezt jótékonyan elhallgatták – bevett szokásnak számít, hogy a játékosnak választania kell a teljesítmény és a grafika között. Ha utóbbit választják, akkor a játék csak 30 fps-sel fog futni, amitől rosszabbul néz ki, és az irányítás is kevésbé lesz reszponzív.

Na, hát most ezt sikerült állítólag megoldaniuk a PS5 Próval, ami nyilván a legerősebb konzol, amit valaha csináltak, és amelynek a fő célja az, hogy a játékosnak ne kelljen választania a két mód között, hanem egyszerre kapjanak stabil 60 fps-t és a tökéletes látványt is. Ezt három dolog dolog együttes erejével érték el:

  • egy nagyobb, akár 45 százalékkal erősebb videokártyával,
  • felturbózott, akár háromszor gyorsabb sugárkövetéssel
  • és a kép mesterséges intelligencián alapuló felskálázásával, amire saját technológiát is kifejlesztettek.

A bemutatón ezt elsősorban a Spider-Man 2-vel és a Ratchet & Clank: Rift Aparttal mutogatták, de a Horizon Forbidden West, a Hogwarts Legacy és egy rakás más játék is feltűntek. Ezek azok, amikbe külön frissítés érkezik majd, hogy ki tudják használni a PS5 Pro erejét, a kevésbé szerencsés játékok pedig állítólga támaszkodhatnak a szintén új PS5 Pro Game Boostra, amivel elméletileg stabilabban, vagy akár jobban futhatnak majd, mint eddig. Ezt persze csak akkor fogom elhinni, ha a PS5 Prón végre nem lesz 30 fps-re limitálva a Bloodborne.

A PS5 Pro idén év végén érkezik, 2 terabájtos SSD van benne, kizárólag optikai meghajtó nélküli változatban lesz kapható és természetesen kompatibilis lesz az eddig is kapható külső meghajtóval. Ezért mondjuk ki kell fizetni még 50 ezer forintot, miközben maga a konzol 700 dollárba fog kerülni, ami a korábbi gyakorlat alapján simán lehet 280 ezer forint is az áfa és az egyéb költségek miatt. A Sony utoljára tavaly októberben frissítette a konzolt Slimmel, de akkor csak egy kicsit áramvonalasabb lett a gép, és 200 gigával nagyobb lett az SSD.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!