Megsemmisítették a Harvey Weinstein nemierőszak-ügyében hozott 2020-as ítéletet

2024. április 25. – 18:31

Megsemmisítették a Harvey Weinstein nemierőszak-ügyében hozott 2020-as ítéletet
Harvey Weinstein egy 2022-es tárgyaláson Los Angelesben – Fotó: Etienne Laurent / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i fellebbviteli bíróság megsemmisítette a Harvey Weinstein elleni 2020-as bírósági döntést, amivel az egykori producer 23 év börtönbüntetést kapott nemi erőszak miatt – írja a Sky News.

Az állam legmagasabb szintű testülete szerint az eredeti eljárás bírója több hibát is elkövetett a tárgyalás során, ezért nem érvényes az ítélet. Emiatt az ügyészség újra megvádolja Weinsteint. A fellebbviteli bíróság szerint az eredeti bíró befolyásolta a vádlottat, például azzal, hogy egy olyan nő tanúskodott, akinek a nemierőszak-vádja nem tartozott az ügyhöz. A hét fellebbviteli bíróból négy arra jutott, hogy ezzel sérültek a producer jogai, nem volt tiszta a tárgyalás.

2017-től több nő is azzal vádolta Harvey Weinsteint, hogy erőszakos volt, egészen az 1970-es évekig visszanyúlóan. Ezeknek a nőknek valószínűleg az új tárgyalás során is tanúskodniuk kell.

A 2020-as ítélet két eset alapján született meg: bűnösnek találták Mimi Haleyi 2006-os szexuális bántalmazásában és Jessica Mann 2013-as megerőszakolásában. Emiatt tölti jelenleg 23 éves büntetését egy New York-i börtönben, de a csütörtöki döntéssel sem szabadul, ugyanis Los Angelesben 16 évet kapott szexuális bántalmazás miatt.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk az ügy újratárgyalása érdekében, és továbbra is kitartunk a szexuális erőszak túlélői iránti elkötelezettségünk mellett”

– mondta Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész szóvivője.

Weinstein vádlói között volt Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Lupita Nyong'o, Ashley Judd, Asia Argento és Rose McGowan is. Weinstein elismerte, hogy a viselkedése sok fájdalmat okozott, de ártatlannak vallotta magát, szerinte minden partnere beleegyezett a szexuális tevékenységbe. Az ügy robbantotta ki a #MeToo-mozgalmat, és több nő is előállt befolyásos emberek elleni vádakkal.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!