Star Wars, Dűne, Asimov – ezeket a sci-fiket keresik a legtöbben a Vaterán

2024. április 8. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes, ám végső soron nem túl meglepő kimutatást közölt hétfőn az egyik legnagyobb magyar online piactér, a Vatera, amely az eladási adatait elemezve arra jutott, hogy az elmúlt öt évben Isaac Asimov művei, a Dűne és a Star Wars uralták a használt sci-fi-könyvek piacát. Az 500 legdrágábban eladott könyvnek 25,2 százaléka Star Wars volt, a Dűne és Asimov művei egyaránt 22 százalékon álltak meg, és az összes többi sci-fi-alkotás a maradékon osztozik.

Mindez persze várható is volt, és a közleménye szerint maga a Vatera is azon felbuzdulva vágott bele ebbe a projektbe, mert az utóbbi években számos sci-fihez érkezett új feldolgozás film vagy sorozat képében. Így rögtön érthető, hogy miért első összesítésben a Star Wars, amihez szédítő tempóban érkeztek az újabb tartalmak az Obi-Wantól az Andoron át az Ahsokáig, és akkor az animációs sorozatokról meg a játékokról még nem is beszéltünk.

Ehhez jön hozzá, hogy a Star Wars még mindig állati népszerű franchise, a gigacég által egy tollvonással dekanonizált, manapság Legendák néven futó kiterjesztett univerzum rengeteg alkotására pedig folyamatosan nagy az igény. Többek közt azért is, mert esetleges, hogy be lehet-e szerezni őket újonnan magyarul, nem véletlenül írt a Star Wars-könyvek kiadását éppen a nyáron megszüntető Szukits Könyvkiadó is hivatalosan nem kapható, sokszoros áron kínált könyvekről pár hónapja. A közlemény szerint

  • a Star Wars-regények közül a kilencrészes, a fiatal Obi-Wan és Qui-Gon Jinn kalandjait feldolgozó, félbemaradt Jedi-növendék sorozat a csúcstartó, ezért 120 ezer forintot fizetett valaki;
  • egy másik szerencsés vásárló pedig egy 64 kötetes Star Wars-kollekcióra csapott le 100 ezer forintért még 2018-ban.

A képregényeknél Neil Gaiman Sandmanjének ötkötetes kollekciója a csúcstartó, amiért 185 ezer forintot fizetett valaki tavaly, de itt is előkelő helyen van a Star Wars, pontosabban Fazekas Attila képregényrajzoló adaptációjának ötszáz példányban néhány éve kiadott gyűjtői kötete, amely 122 ezer forintért cserélt gazdát múlt télen. Fazekas a nyolcvanas évek elején, emlékezetből rajzolta meg fekete-fehérben a Csillagok háborúja és A Birodalom visszavág magyar képregény-adaptációit, amelyeknek jó állapotú példányai eleve rendkívül népszerűek, a gyűjtői kiadás extrája pedig az, hogy a szerző ehhez a Jedi visszatér feldolgozását is megrajzolta.

A Dűne népszerűségét is könnyű beazonosítani, ami alatt nemcsak a Frank Herbert által írt hat kötetet kell érteni, hanem a későbbi, Brian Herbert és Kevin J. Anderson által írt könyveket is. Ennek a szériának nyilvánvalóan Denis Villeneuve remekül sikerült (egyelőre) kétrészes adaptációja adott nagy lökést, ami miatt a Dűne népszerűbb, mint valaha, és aminek köszönhetően majdnem egymilliárd forintot fizettek három éve Jodorowsky legendás Dűne-forgatókönyvének egy példányáért.

A legkelendőbb sci-fi-könyvek a Vaterán 2018 és 2024 között – Forrás: Vatera
A legkelendőbb sci-fi-könyvek a Vaterán 2018 és 2024 között – Forrás: Vatera

A Dűne-könyveket a Gabo Kiadó adta ki újra az elmúlt években, mostanra már a nyolcadiknál tartanak. A Vaterán az eredeti, hatrészes sorozat kollekciója 120 illetve 126 ezer forintos áron kelt el három és négy évvel ezelőtt. A csúcstartó viszont nem ez, hanem egy tízkötetes, Asimov teljes sci-fi-univerzumát tartalmazó kollekció, amiért 225 ezer forintot fizetett valaki tavaly nyáron, és pár hónappal korábban 140 ezerért is gazdára talált egy ilyen csomag. Asimov népszerűségén is lendíthetett az Alapítvány-sorozat, bár az első két rész alapján ennek nem sok köze volt a könyvhöz.

Ha a top 500 eladott tétel árát nézzük, mindhárom univerzumhoz kapcsolódó kötetek, gyűjtemények átlagosan 29 ezer forint körüli áron találtak gazdára. Ha csak a 2023-as évet nézzük, akkor egyértelműen látszik a Dűne-filmek hatása, a top 500-ban ez volt a legnépszerűbb a vásárlók körében, bár Asimov csak kicsivel volt lemaradva mögötte. A Star Wars-univerzum regényeit viszont tavaly a szokásosnál kevesebben vásárolták.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!