Ha még nem vette meg a Diablo IV-et, de kíváncsi rá, akkor van egy jó hírünk

2024. február 15. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetek híresztelései alapján könnyen hihette azt az ember, hogy a Microsoft az elmúlt évek után csütörtök este végleg búcsút int a konzolháborúnak, és a rivális konzolokra is elkezdi kiadni a játékait, de az Xbox fejesei csütörtök este alaposan lehűtötték a kedélyeket a részben a pletykák miatt megtartott bejelentkezésükben. Az mindenesetre kiderült, hogy az Xbox négy, meg nem nevezett játékot ad ki más konzolokra is, és egyik sem a Starfield vagy a nemrég bejelentett Indiana Jones-játék. És persze az is, hogy beérett az Activision Blizzard felvásárlásának első gyümölcse,

a Diablo IV ugyanis március 28-án bekerül majd a Microsoft gyakran csak videójátékos Netflixnek nevezett szolgáltatásába, a Game Passbe, aminek, mint kiderült, most már 34 millió előfizetője van.

A bejelentkezésből sok konkrétum ezen túl nem is derült ki, a Microsoft videójátékos szárnyát vezető Phil Spencer nem árulta el azt sem, hogy melyik négy játék érkezik más platformokra, csak annyit mondott róluk, hogy kettő viszonylag nagy, és közösségi, a másik kettő pedig kisebb, és igazából nincs is ok arra, hogy exkluzívok legyenek. Az egy február eleji szivárgás alapján szinte biztos, hogy az egyik a pletykákat elindító Hi-Fi Rush, ami Nintendo Switchre és PlayStationre is megjelenik, a másik pedig több mint valószínű, hogy a kalózos Sea of Thieves, amire szerdán maga a fejlesztő is erősen utalt. A másik két játék a Pentiment és a Grounded lehetnek.

Spencer elmondta, hogy alapvetően nem változott a hozzáállásuk az exkluzívokhoz, és hozzátette, a döntéseik hátterében az Xbox hosszú távú egészsége van, valamint az, hogy a platform növekedjen, több embert érjen el, a játékaik pedig annyira sikeresek legyenek, amennyire csak lehetnek. Mint mondta, a cél az, hogy új embereket húzzanak be, és más platformokon is népszerűsítsék a játékaikat, valamint arról is beszélt, hogy szerinte a következő 5-10 évben az exkluzív játékok egyre kisebb részét fogják képezni a videójátékos piacnak. Ez szerinte az elmúlt évek legsikeresebb játékai alapján már most is látszik.

Matt Booty, a Microsoft videójátékokért és stúdiókért felelős elnöke elmondta, hogy a konzol igazából csak eszköz arra, hogy a játékokat a lehető legnépszerűbbé tegyék, és bár ettől még az Xbox van a középpontban, elfogadják, hogy sokan nem azon játszanak – hanem például az általuk is komolyan vett felhőalapú szolgáltatásokon keresztül –, ezért akarnak több irányba nyitni. A Microsoft amúgy eddig sem ódzkodott az osztozkodástól, a Minecraft minden platformon ott van, az Ori and the Blind Forest is megjelent Switchre, és ahogy az a beszélgetés során is elhangzott, a Bethesda és az Activision Blizzard felvásárlása után igazából ők a legnagyobb multiplatform kiadó a piacon, ez elől pedig nem is akarnak elhajolni.

Ahogy azt ebben a cikkünkben részletesen kiveséztük, a Microsoft rég elengedte a videójátékipart évtizedekig meghatározó konzolháborút, ehelyett főként a Game Passre támaszkodik, amit tökéletesen bizonyít az a most is leszögezett tétel, hogy a legnagyobb játékaik a megjelenés napján bekerülnek ebbe, hogy a szolgáltatás évek óta elérhető pécére is, és hogy a Microsoft úgy kezeli a saját konzolját, mint egy olcsóbb, játékra optimalizált minipécét. Az Xbox emiatt sehol sincs a konzolpiacon a Sonyhoz és a Nintendóhoz képest – amit előszeretettel hangoztattak is az Activision Blizzard felvásárlása körüli huzavona kapcsán –, de az most is kiderült, hogy nem is az a céljuk, hogy maga a konzol elképesztően sikeres legyen.

Az Activision Blizzard felvásárlása ettől még annyiban biztosan fordulópont volt, hogy a Microsoft itt majdnem két éven át ígérgette, hogy nem ejti fogságba a fejlesztő-kiadó játékait, többek közt arra hivatkozva, hogy ezzel saját magukat lőnék lábon, a gyakran emlegetett Call of Dutyt pedig tíz évre előre be is ígérték mindenkinek, aki kicsit is érdeklődött iránta. Ha ez kifizetődő lesz, akkor nincs kizárva, hogy a jövőben több játék is csatlakozik a ma bejelentett négyhez a rivális konzolokon. Az viszont kiderült, hogy maga a Game Pass marad Xbox-exkluzív, szóval ha így is lesz, a fő cél inkább az lesz vele, hogy magukhoz csábítsák az embereket, nagyjából úgy, ahogy a Sony is csinálja a pécés portokkal.

A Microsoft videójátékos szárnya az utóbbi időben egyébként azzal is bekerült a hírekbe, hogy elküldtek 1900 embert, a nagy részüket az Activision Blizzardtól, ahol több projektet is elkaszáltak. Ugyan az akvizíció már tavaly októberben lezárult, az azt még mindig ellenző amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) emiatt be is nyújtott egy panaszt, amire a Microsoft úgy reagált, hogy a cég egyébként is tervezett leépítéseket. Ez azért lehet fontos, mert miután az FTC még mindig nem hagyta jóvá a felvásárlást, elméleti esélye még van annak, hogy a Microsoftnak meg kell szabadulnia az Activision Blizzard egy részétől, vagy akár egészétől.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!