A Microsoft máris leépítéseket jelentett be a tavaly felvásárolt Activision Blizzardnál

2024. január 26. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

A techszektorban és a szórakoztatóiparban az elmúlt egy évben jó pár cég jelentett be komolyabb leépítéseket, és úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban a videójátékos cégeket is elérte a recesszió, a héten ugyanis előbb a Riot Games, majd pedig a tavaly hosszas huzavona után az Activision Blizzardot felvásárló Microsoft is nagyobb leépítéseket jelentett be. Emellett mindkét esetben elkaszáltak több projektet is, beleértve ebbe a Blizzard két éve bejelentett túlélős játékát is.

Ahogy azt Phil Spencer is írta az alkalmazottaknak írt, a Verge által közölt memójában, a Microsoft durván három hónapja ütötte végre nyélbe minden idők legnagyobb videójátékos üzletét az Activision Blizzard felvásárlásával, és a két cég vezetői ez idő alatt addig osztottak és szoroztak, hogy végül kihozták, a fenntartható növekedés záloga az, hogy összesen 1900 embert küldenek el. Ez nagyjából 8 százalékos leépítést jelent, és bár a kirúgottak nagy része az Activision Blizzardtól távozik, az Xboxtól és a ZeniMaxtól is küldenek el embereket.

A döntés után a Blizzard jelenlegi elnöke, Mike Ybarra bejelentette, hogy távozik a cégtől, és hasonlóan döntött Allen Adham, a stúdió egyik társalapítója is. Matt Booty, a Microsoft videójátékokért és stúdiókért felelős elnöke egy belső tájékoztatóban a legjobbakat kívánta a több mint húszéves, microsoftos múlt után 2019-ben csatlakozó, a Blizzard szexuális zaklatási botrányai miatt leköszönő J. Allen Bracket az elnöki székben 2021-ben váltó Ybarrának, Adhamről pedig azt mondta, hogy a hatása még évekig érezhető lesz a Blizzard játékain.

Az is kiderült, hogy a stúdiónál jövő héten neveznek ki új elnököt, és Booty több részletet megosztott arról is, hogy pontosan miket érint a leépítés. Eszerint a Blizzard két éve bejelentett túlélős játékának fejlesztését lelövik, az ezen dolgozók egy részét pedig más, korai szakaszban lévő projektekre teszik majd át. Arról, hogy ezek milyen fázisban vannak, vagy pontosan micsodák, nem lehet tudni, de a Microsoftnál valószínűleg erősen szorgalmazni fogják, hogy új címmel jelentkezzen a stúdió, ami a 2016-os Overwatch óta csak remastereket, mobilos játékokat és World of Warcraft kiegészítőket adott ki.

A tavaly év elején tízezer dolgozótól megváló Microsoft következő negyedéves jelentése egyébként jövő héten érkezik, ebből pedig az Activision Blizzard felvásárlásának hatásaira is fény derülhet majd.

Nem ez volt egyébként az egyetlen változás az Xboxnál és az Activision Blizzardnál sem az elmúlt időszakban – előbbinél tavaly októberben nevezték ki Sarah Bondot elnökké, és Booty is ekkor került a jelenlegi pozíciójába, utóbbinál pedig a várakozásoknak megfelelően december 29-ével lelépett a hírhedt vezérigazgató, Bobby Kotick, aki 32 évig vezette a céget, és eközben szép lassan közellenséget csinált magából a gémerek körében a maximálisan profitorientált hozzáállásával. Hogy pontosan hogyan, arról a PC Gamer írt tavaly egy jó összefoglalót.

A Microsoft mellett a videójátékos szegmens egy másik nagy szereplője, a többek közt a League of Legendset fejlesztő Riot Games is, onnan 530 embert küldtek el, ami 11 százalékos leépítést jelent. A cég hivatalos bejelentése szerint ennek fő oka, hogy még inkább a jól menő, folyamatosan frissülő játékaikra akarnak fókuszálni – ezek a League of Legends, a Valorant, a Teamfight Tactics és a Wild Rift –, és még jobban akarják integrálni az olyan, náluk egyébként is fontos dolgokat, mint az esportok, a zenei kollabok és az olyan projektek, mint az Arcane című sorozat.

Emellett továbbra is fontos a már többször bemutatott, egyelőre még mindig Project L néven futó verekedős játék, és a többi, egyelőre hivatalosan nem bejelentett projekt. A négy éve bejelentett online szerepjáték valószínűleg utóbbiak közé tartozik, bár azóta nem sokat lehetett róla hallani azon kívül, hogy az egykor a World of Warcraft vezető dizájnereként dolgozó Greg Street tavaly lelépett a Riottől. Az viszont biztos, hogy a cég kártyajátéka, a meglepően jó, de sikeresnek nem igazán mondható Legends of Runeterra fejlesztése lejjebb lesz tekerve, az indie stúdiókkal közös, egész jó játékokat eredményező Riot Forge nevű együttműködés pedig megszűnik.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!