Tizenöt éve tartó sorozatot tört meg Amerikában tavaly a Hogwarts Legacy

2024. január 18. – 22:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban 2009 óta viszonylag egyszerű volt a képlet, ha a legjobban fogyó játékokról volt szó: az első helyen vagy a Call of Duty aktuális része, vagy pedig a Rockstar Games valamelyik játéka állt. Tavaly viszont a Hogwarts Legacynek sikerült megtörni ezt a szériát, a Harry Potter univerzumára felhúzott játék ugyanis a Circana frissen közzétett adatai szerint minden más játékot megelőzve a legjobban fogyó videójáték lett az országban – írja az IGN.

Mat Piscatella, az elemzőcég videójátékokkal foglalkozó részlegének igazgatója X-en (korábban Twitter) azt írta, hogy a Hogwarts Legacy konzolok szerinti bontásban a PlayStationön a legjobban fogyó játék lett, Xboxon pedig a második helyig jutott. Némi meglepetésre még a Nintendo Switchen is ötödik lett, pedig ott a Nintendo saját címei mellett nem nagyon lehet labdába rúgni, ráadásul ez a verzió november közepén jelent meg a platformon.

Azt egyébként már korábban is sejteni lehetett, hogy a Hogwarts Legacy előkelő helyen fog végezni az eladási toplistákon, David Haddad, a kiadó Warner Bros. Interactive Entertainment elnöke ugyanis éppen a múlt héten büszkélkedett el a Varietynek, hogy 22 milliót adtak el belőle. Ő amúgy akkor konkrétan úgy fogalmazott, hogy ez volt a legkelendőbb játék az egész világon, de hogy ez tényleg így van-e, az a Circana kutatásából természetesen nem derül ki. Sőt, igazából

az amerikai adatok sem teljesen pontosak, mert sem a Nintendo, sem az Activisionhöz kötődő Battle.net online eladásai nincsenek benne.

Utóbbi nemcsak a Diablo IV miatt lehet fontos, hanem azért is, mert hiába lehetett megvenni a Call of Duty: Modern Warfare III-at már a Steamen is, és hiába játsszák ott a legtöbben amúgy is konzolon a játékot, valószínűleg sokan vették meg a Battle.neten is. Ezen túl pedig nyilván muszáj megemlíteni a tavalyi év legjobb játékát, a Baldur's Gate 3-at is, ami az óriási siker ellenére egyáltalán nincs rajta a listán, nyilván mert a fejlesztő Larian nem osztotta meg az eladási adatokat a Ciranával.

A Modern Warfare III a második helyig így is eljutott, pedig novemberben jelent meg, a harmadik az amerikai focis Madden NFL 24, a negyedik a Marvel's Spider Man 2, az ötödik pedig a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom lett. A Microsoft idei legnagyobb dobása, a Starfield a top 10-ből is kicsúszott, bár ebben valószínűleg nagy szerepe volt annak is, hogy a megjelenés napján bekerült a Game Passbe.

Azt egyébként, hogy a mérés limitációi ellenére mekkora szó, hogy 2008 után nem egy Call of Duty, vagy egy Rockstar-játék lett az első, jól mutatja, hogy a korábban még NPD Groupként működő elemzőcég 2020-ban közzétette az előző évtized toplistáját is, ahol a top 10-ben hét Call of Duty volt, az első helyen a Grand Theft Auto 5 végzett, a Red Dead Redemption 2 pedig hetedik lett. Az egyetlen játék az első tízben, ami nem Call of Duty vagy a Rockstar valamelyik címe, az a tizedik helyre beférő Minecraft volt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!