Nem tudja, hol találja a kedvenc karácsonyi filmjeit? Segítünk!

2023. december 25. – 11:17

Nem tudja, hol találja a kedvenc karácsonyi filmjeit? Segítünk!

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsony tökéletes alkalom arra, hogy büntetlenül nézzük újra azokat a filmeket, melyek komfortérzést biztosítanak. Azt már megszoktuk, hogy nincs karácsony Kevin nélkül, J. K. Rowling varázsvilágát is felidézhetjük, Sandra Bullock fordított Csipkerózsika története is elragadhat minket, vagy maradhatunk a meséket feldolgozó klasszikusoknál, mint a Grincs, vagy a Karácsonyi ének. Összegyűjtöttük a legfontosabb karácsonyi filmeket, és hogy ezeket az ünnepek alatt melyik online szolgáltatónál lehet elérni.

Aludj csak, én álmodom (Disney+)

Egy fordított Csipkerózsika történet ábrándokkal, nyüzsgő családi karácsonyokkal, misén elejtett poénokkal, és egy kacifántos szerelmi szállal. A bájos Lucy (Sandra Bullock) jegyárusítóként tölti napjait. Egyetlen boldogsága, hogy plátói szerelméről, Peterről ábrándozik, aki minden nap az ő jegyárusító bódéja előtt halad el. A férfi váratlanul a vágányok közé esik, és Lucy a segítségére siet. A kórházban a nővér Lucyt Peter menyasszonyaként mutatja be családjának, aki ezzel életében először tartozhat egy családhoz, de lódítása bonyodalmakhoz vezet, ugyanis Peter öccse elcsavarja Lucy fejét. A film erőssége a bájos romantika, Sandra Bullock magányán pedig könnyen megesik az ember szíve, és alig várjuk, hogy szerelme elvigye Firenzébe.

Reszkessetek, betörők! (Disney+)

Nincs karácsony Kevin (Macaulay Culkin) nélkül, és tökéletes kikapcsolódás újra megnézni Kevin civakodását és harcát a betörőkkel, míg őt otthon felejtették szülei a karácsonyi vakáció alkalmával. Valószínűleg ezt a filmet már nem kell bemutatni senkinek bemutatni, annyiszor látta már mindenki. Mi itt inkább arra az apróságra hívnánk fel a figyelmet, hogy ugyan mindenki Macauley Culkinre emlékszik a filmekből, pedig az elsőben szerepelt öccse, Kieran is, aki azóta az egyik legnagyobb sorozatsztár lett az Utódlásnak köszönhetően.

Miért pont ő? (Disney+)

A történet szerint egy apuka (Bryan Cranston) imádott lánya beleszeret egy hebehurgya, szemtelenül gazdag, tetovált srácba, akit a szívtipró James Franco alakít. A Stanford Egyetemen tanuló szerelmes lány próbálja győzködni édesapját, hogy ez igaz szerelem, és sosem volt boldogabb. Franco pedig egy fenomenális karácsonyi partival próbálja lenyűgözni leendő apósát, de szeszélyes természete csak kellemetlen szituációkba sodorja őt.

A film elég bárgyú módon tálalja a humort, van itt minden, ami a teljes agymenéssel egyenlő, mint például a saját vizeletében úszó jávorszarvas. James Franco annak ellenére szerethető, hogy olykor tuskó megjegyzéseket tesz, de így is elviszi a hátán a vígjátékot a vicceivel. A film humora ugyan nem emeli egy emlékezetes, érzelmes karácsonyi filmmé ezt az alkotást, de egy kellően üdítő kikapcsolódás tud lenni azoknak, akik csak nevetni szeretnének karácsonykor, nem feltétlenül ünnepi hangulatba kerülni.

Igazából Szerelem (Netflix)

Az idén 20 éves jubileumát ünneplő filmben minden van, ami megtestesíti a karácsonyi cukormázat. A brit színészszakma krémjével megpakolt karácsonyi vígjáték két évtizede köszön vissza kötelező filmként karácsonykor, de valószínűleg csak a nosztalgia miatt kötődünk hozzá annyira. A film ugyanis nem öregedett túl jól, és sajnos elég gagyi párbeszédekkel és értelmetlen jelenetekkel van teletűzdelve mai fejjel nézve. A ma már kifejezetten neccesnek számító poénokról pedig itt írtunk részletesen.

Holiday (Netflix)

Nancy Meyers rendezése egy önámítás. A Holiday azt állítja, hogy a környezetváltozás gyógyír lesz a problémáinkra. Iris (Kate Winslet) reménytelenül szerelmes kollégájába, aki a céges karácsonyi partin jelentette be eljegyzését barátnőjével. Amanda (Cameron Diaz) pedig egy karrierista, független nő, aki egy könnycseppet sem tud elmorzsolni, mikor megcsalja őt a barátja. A két lány összeismerkedik az interneten, és házat cserélnek, az egyik Londonban, a másik Los Angelesben tölti az ünnepeket, annak reményében, hogy kiheverik az összetört szív okozta bánatot. Persze beleszeretnek a vakáció alatt egy-egy srácba, így ki is pipálja a film a karácsonyi filmek elengedhetetlen szerelmi szálát. Kate Winslet és Cameron Diaz színészi játéka meglehetősen őszinte, így elnézzük a filmnek, hogy semmi köze a valósághoz.

Karácsonyi ének (Disney+)

Robert Zemeckis animációs filmje Charles Dickens karácsonyi megváltástörténetének állít emléket. Ebenezer Scrooge hét éve vesztette el üzlettársát, azóta mohón és kapzsin kergeti a pénzt, nem ünnepli a karácsonyt, szívében nem sok jó indulat lakozik. Egyik éjszaka meglátogatja volt üzlettársának a szelleme, aki megmutatja neki, milyen sanyarú sors vár rá, ha így folytatja a földi életét. Egy mesebeli világba való elbűvölő utazás ez a film, szenteste a legjobb választás a családi filmnézéshez.

A Grincs (Amazon Prime, Netflix)

Ron Howard (Egy csodálatos elme örök ragyogása, A Da Vinci-kód) filmje a karácsony elkorcsosult kereskedelmi oldalára világít rá egy tüneményes gyerektörténettel. A cselekmény szerint Kifalva lakói rajonganak a karácsony minden szegletéért, a Grincs (Jim Carrey) viszont szőrösszívű, és próbálja eltörölni a karácsonyt a világ felszínéről. Cindy (Taylor Momsen) bíztatja a családját arra, hogy hívják meg Grincset egy ebédre, mert nem helyes, hogy valaki magányos legyen karácsonykor, de Grincs Cindy bizalmába férkőzve ellopja végül a karácsonyt. Jim Carrey ikonikussá vált ezzel a szerepével, bár később bevallotta, hogy megterhelő volt számára a sárga kontaktlencse viselése és a zöld kosztüm. Egyértelműen megérte, mert fontos üzenetű filmmé vált a maga csodálatos vizuális világával, és a már említett Carreynek sem volt ennyire ikonikus szerepe hosszú idő óta.

BÚÉK (Netflix, Amazon Prime)

Goda Krisztina a Teljesen Idegenek című olasz filmet kreálta újra 2018-ban, és ugyan a vígjáték nem éri el az eredeti film színvonalát, mégis szórakoztató helyzetkomikumban részesülünk a játékidő alatt. Tehetséges színészek (Lengyel Tamás, Hevér Gábor, Bata Éva, Törőcsik Franciska) tűnnek fel a szilveszteri történetben, ahol a vacsora alkalmával a házigazda kitalálja, hogy minden hívást, és sms-t osszanak meg a szobában lévőkkel a vendégek az este folyamán. Ez nyilvánvalóan sok kellemetlenséget szül, és a film remek humorral mutatja be az érdekes mellékszálakat. Bár nem meghitt, karácsonyi filmről van szó, de megfelelő választás lehet az év utolsó napjaira akár az eredeti olasz film, vagy a magyar feldolgozás.

Die Hard (Disney+)

Hosszú-hosszú évek óta folyik a vita arról online fórumukon, hogy karácsonyi filmnek számít-e a Die Hard. Igen, Bruce Willis idén 35 éves, legendás akciófilmje eltér minden könnyed romkomtól és kellemes mesétől, hiszen semmi másról nem szól, mint arról, hogy van egy kemény férfi, aki egyedül leaprít minden gonosztevőt egy felhőkarcolóban. Csakhogy a történet karácsonykor játszódik, a bűnözők is egy karácsonyi buli vendégeit ejtik túszul, így az elmúlt évtizedekben egyre többek számára lett a Die Hard megkerülhetetlen karácsonyi film, amit valószínűleg azért inkább a haverokkal néznek, mint otthon a családdal és a gyerekekkel.

Harry Potter (HBO Max)

J.K. Rowling varázsvilágának alapvetően van egy karácsonyi hangulata a díszletet tekintve is. A zord táj hidegsége ünnepien párosul a benti világ lámpás fényével, és a bársony textúrák is átadják a karácsony színeit. Az általános üzenetét pedig szintén a szeretet lengi körül, hiszen a vége mindig az, hogy a szeretet erősebb a gonosznál. A varázs, varázs izzó parázs kórusjelenet a filmben pedig szinte karácsonyi dalnak tekinthető, így a két ünnep között érdemes újra feleleveníteni Harry Potter kalandjait. Főleg azoknak, akik ünnepekkor nem egy filmet akarnak megnézni, hanem egészen az újévig a tévé előtt ülni, hiszen az HBO-n mind a nyolc film (és a három spinoff) is elérhető.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!