Mi értelme igazából az Igazából szerelemnek?

2023. december 24. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

Richard Curtis karácsonyi romkomja, az Igazából szerelem két évtizede jelent meg mozivásznon válogatott brit színészekkel. Az After+ ünnepki különkiadásában megemlékezünk a produkció giccses gesztusairól, a helyenként kiváló színészi alakításokról, az értelmét vesztett szerelmi szálakról, és arról, hogy manapság mennyire táncol pengeélen a film a fanyar humorával. Az adás vendégei Hevesi-Szabó Lujza, Klág Dávid és Aradi Hanga voltak.

Az Igazából szerelem több történet összefésüléséből áll, mert a szeretet sokszínűségét akarta bemutatni ezzel Richard Curtis rendező. Curtis az elmúlt években már azt nyilatkozta, hogy sajnálja, hogy egysíkúan gondolkodott akkor erről a témáról, ami jogos is, hiszen a sokszínűség jegyében kizárólag heteroszexuális párokat mutat be a film, aminek egyetlen fontosabb, nem fehér bőrű szereplője van (és ő sincs ott az ikonikus, tíz színészt mutató filmplakáton).

A rendező eredetileg 14 történetet akart belesűríteni a filmbe, helyet kapott volna még benne például a szigorú iskolaigazgatónő sztorija, aki a munkából haza térve súlyosan beteg barátnőjét ápolja. Curtis azóta megbánta, hogy a kukában landolt ez a jelenet, mert valóban emelhetett volna a film értékén, bár a gyász így is helyet kap a történetben.

Éppen ez az érdekes az Igazából szerelemben, hogy tartalmaz beteljesületlen szerelmet, megcsalást, és nem csak a karácsonyi köntösbe bújtatott, ömlesztett szeretetet kapjuk. Az adásban viszont elhangzott az is, hogy ha ugyan a film be is akarná mutatni az élet nem habos oldalát, negyed óránál többet nem foglalkozik egy emberi kapcsolat bemutatásával, ami azt eredményezi, hogy nagy űrt hagy a nézőben, és nem bontja ki a szereplők érzelmeit.

A film mégis tartalmaz egy-két olyan jelenetet, ami megragadt az emberekben, mint például Emma Thompson nyaklánca, amit sokan emlegetnek most már 20 éve. A hét éve elhunyt Alan Rickman alakította a férjét, aki félrelépett kolléganőjével, és neki szánta az ékszert. Amikor Thompson a karácsonyfa alatt rádöbbent arra, hogy ő csupán egy cédét kapott ajándékba, csöndben sírja ki magát Joni Mitchell búgó dallamaira. Olyan hitelesen mutatja a fájdalmát, hogy a néző szíve szinte bele tud sajdulni, azonban Curtis rendezésében nem derül ki, hogy valóban megcsalta-e a férj, vagy csupán egy nagy jelentőséggel bíró nyakláncról van szó.

A brit kultúrának a szerves része, hogy Curtis úgy gondolta, beleférhetnek olyan poénok a filmbe, amelyek ma már elavultak sőt, egyeseket felháboríthatnak. Ilyenek például amikor a vén rocksztár kimondja, hogy ,,Britney Spears elég gyenge numera volt", a miniszterelnök titkárnőjét alakító Martine McCutchon folyamatos lekövérezése, miközben egy teljesen átlagos testalkatú színésznőről van szó, na meg a főnök-beosztott viszonyt sem túl egészségesen ábrázolják. Arról, hogy miért lett volna jó, ha ezeket kispórolja Curtis itt írtunk részletesebben a Telexen.

A film egyébként a népszerűsége ellenére sok kusza, értelmetlen szálat tartalmaz, mi viszont mégis megpróbáltuk kibogozni, miben rejlik a film időtálló sikere.

Az adásban szó lesz még

  • Gyurcsány Ferenc Hugh Grant-táncának utánzásáról;
  • Hogy mi értelme annak, hogy Colin Firth három hét után feleségül veszi a bejárónőjét?
  • Hogy miért minősülhetne zaklatásnak Mark Juliet iránt táplált szerelme?
  • Hogy miért lép túl Liam Neeson pár hét alatt felesége elvesztésén?
  • Hogy mennyit kapott Claudia Schiffer az egy percnyi szerepléséért a filmben?
  • Hogy miért felháborító ma, hogy Natalie-t dundusnak becézik?
  • Hogy ki volt az a színész, aki egyedüli szereplőként BAFTA-díjat kapott szerepléséért?
  • Hogyan ábrázolja a film azt a feltétlen testvéri szeretetet, amit Sarah mutat mentálisan instabil öccse iránt?
  • Hogy miért hiányoljuk a filmből az emberi érzéseket?
  • És, hogy miért lubickolnak az Igazából szerelem színészei a mártír szerepében?

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!