Sztárbox: a lovon érkező Pintér Tenya meglendítette a taglót, a botrányosan aluledzett Curtis önmagát ütötte ki

2023. november 13. – 05:04

Sztárbox: a lovon érkező Pintér Tenya meglendítette a taglót, a botrányosan aluledzett Curtis önmagát ütötte ki
Pintér Tibor meglendíti a taglót – Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este a Sztárbox harmadik negyeddöntőjét is lezavarta az RTL.

Most tényleg leírtam azt, hogy „lezavarta”?

Úristen, bárcsak így lett volna!

Csakhogy a csatorna meglovagolva a celebboksz-reality sikerét, egy bónusz Fókusszal több mint három és fél órásra nyújtotta a Sztárboxot – miközben a nettó tartalom továbbra is három meccs, maximum 20 perc. És mivel a háromból két meccset nehézsúlyban rendeztek – Kabát Péter és Rácz Jenő bunyóját az exfocista kézsérülése miatt egy héttel el kellett tolni –, a száz kilóról elengedett pofonok alatt gyorsan elmállottak az állak: Pintér Tibor „Tenya” három perc alatt kiütötte a TNT-s Dobrády Ákost, a botrányosan aluledzett Curtis pedig négy perc alatt lényegében saját magát ütötte ki a reality-vállalkozó Szegedi Ferenc „Fecsó” ellen.

Korábbi közvetítéseinkben már alaposan kiveséztük a produkció sajátosságait. Egyik oldalon ott vannak az időkitöltő promóciók, a „nagyon izgulok, de biztos vagyok abban, hogy győzni fog” szintű miniinterjúk sokasága, a naftalinból előrángatott kommentátorok, a két lábon járó XD-vé merevedett Csobot Adél. A jó oldalon pedig ott van az átélhetőség: az amatőrök képernyőről lecsorgó feszültsége és esetlensége. Vagy a gálán tucatnyi alkalommal sulykolt, bizarr, mégis pozitív üzenet, hogy

semmi mással nem összehasonlítható élmény, amikor valaki keresztbeveri a komfortzónát.

És a Sztárboxban az is szerethető, hogy a teljesen eltérő karakterek kortól, nemtől, tehetségtől függetlenül mennyire megtalálják önmagukat az edzésben, a készülésben, az éles bunyó purgatóriumában. Az amúgy gigantikus pozőr Pintér Tibor például meccs előtt pontosan fogalmazta meg:

„Állandóan hősöket játszom, most lehull a sallang, és csak én leszek a ringben meg az ellenfelem.”

Menni kell, aztán majd meglátjuk!

A szép szavak mellé azonban ezúttal a szokásosnál is hektikusabb bokszmeccseket sikerült odatenni. Oké, hogy senki nem számított egy Uszik–Fury taktikai és technikai izgalmaira, de ezek a nehézsúlyú meccsek tényleg arról szóltak, hogy az egyik a kezdő gongszóra beindítja a gőzkalapácsot, azután óriási lutri, hogy az ellenfél vagy a gőz fogy-e el előbb.

Az első forgatókönyv valósult meg a kazalnyi valóságshow-ban szerepelt lovasszínházas Pintér Tibor „Tenya” és Dobrády Ákos (ő ugye a kilencvenes évek büntető romantikus dance duójának, a TNT-nek az egyik fele) küzdelmében. A 49 évesen is irreálisan kigyúrt – delejező szteroidmellbimbókkal rendelkező – Pintér hogy máshogy, lóháton érkezett a ringhez; a meccsen viszont nem cifrázta, lényegében egyetlen kombinációt ismételt: egy balegyenesfélével megtámasztotta Dobrády fejét, majd pedig meglendítette a jobbtaglót.

Pintér „Maximus” Tibor bevonulása – Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub
Pintér „Maximus” Tibor bevonulása – Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub

A szintén szenior, 48 éves Dobrádynak néha sikerült kivennie a fejét az ütés elől, sok ütés csak a kesztyűjén landolt. Csakhogy még a fél- meg negyedtalálatok is olyan erősek voltak, hogy a zenész – aki fiatalon zongoraleckéi kedvéért adta fel az ujjait sanyargató bokszot – néhány közbeütéstől eltekintve egyszerűen képtelen volt felvenni a meccs ritmusát. Annak ellenére, hogy Pintér izmai a második menetre már sírtak a savasodástól, elég horog akadt be Dobrádynál ahhoz, hogy menekülőre fogja, majd pedig miután egy rászámolásnál nem tudott válaszolni arra a bírói kontrollkérdésre, hogy akarja-e folytatni, Pintér TKO-győzelmével ért véget a meccs.

A második forgatókönyvet Curtis mutatta be, aki sportolói karrierje ellenére nyaktól csípőig zsírpáncéllal borítva szállt csatába, mivel saját elmondása szerint is csak minimálisan készült a meccsre (ezután úgy konferálták fel, mint aki „mindent 100 százalékon csinál”). Ellenfele a vállalkozó és – a nyilvánvalóan saját titkára által írt – Wikipédia-oldala szerint „hobbiceleb” Szegedi Ferenc „Fecsó” volt, aki heti hat edzéssel készült a meccsre, és a kondija érdekében nyolc kilót dobott le.

Ilyen a boksz: Szegedi „Fecsó” köríves könyökütéssel akadályozza meg Curtis dobáskísérletét – Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub
Ilyen a boksz: Szegedi „Fecsó” köríves könyökütéssel akadályozza meg Curtis dobáskísérletét – Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub

Curtis egy ősrégi módszerrel, a lerohanással igyekezett kompenzálni a borús kilátásokat. Agresszivitásával és életerős parasztlengőseivel meg is zavarta ellenfelét, de döntő találatot nem sikerült bevinnie. Fecsó azután fel is éledt az első menet végére, mondjuk a feléledés csak arra volt elég, hogy a második menetre a meccs egy fogásokkal, dulakodással, csúszkálással és egymásra bámulással tarkított tusakodássá silányuljon. A tusakodásban azután mindketten elfáradtak, Curtis komolyabb bekapott ütés nélkül is csak tántorgott a ringben. Fecsó vérszemet kapott, és első épkézláb kombinációjával – én úgy láttam, egy jobbfelütés csúszott be – leütötte a rappert. A bíró elkezdett rászámolni, de Curtis egyszerűen képtelen volt tízig feltápászkodni, így azután a meccset technikai KO-val elvesztette.

Minimalista nagyszerűség

A két férfimeccs közé ékelt női összecsapás színvonalban messze kiemelkedett a mezőnyből. A „fegyelmezett zsiványsztár”-ként felkonferált (a megfejtéseket várjuk a szerkesztőség levelezési címén) Nyári Dia színésznő Járai Kíra szinkronrendezővel bokszolt. És nem véletlenül most használom először a „bokszol” kifejezést, mivel mindkét nő teljesen korrekt technikai és taktikai repertoárt mutatott fel. Nyári magas kettős fedezék mögé bújt (ez annál is könnyebb, mivel a nőkön a 14 unciás kesztyű nagyjából úgy mutat, mint ha egy-egy lufit fújtak volna az öklükre), a fedezék mögül pedig szorgosan szurkált első kezével. Járai – aki annyira izgult, hogy bemelegítésénél véletlenül majdnem leütötte edzőjét – figyelmét talán túlságosan lefoglalta az ellenfele keze utáni kapkodás, de ő is jól pumpálta a balegyeneseit, melyeket szép jobbcsapottakkal variált.

Nyári Dia balegyenese besurran Járai Kíra kezei között – Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub
Nyári Dia balegyenese besurran Járai Kíra kezei között – Fotó: Balogh László / RTL Sajtóklub

A férfiakénál sokkal összeszedettebb, mégis intenzív bunyóban az ellenfelénél 16 évvel idősebb Járai kezdett hamarabb kimerülni, Nyári viszont pont ekkor kezdett egyre mélyebbre túrni a pofonládában, ahonnan elő is húzott néhány életerős jobbegyenest. Ezen a meccsen nem született KO, Nyári Dia egyhangú pontozással győzött.

A színvonalon kívül a női boksz vonzó extráját jelentette, hogy az izzadtság, a stressz és az erőfeszítés elég menő szűrőt bírtak felpakolni a keresési találatokban kizárólag szétfilterezett fotókon szereplő celebekre. És annak az emancipációs gesztusnak is örülni lehet, hogy a Sztárbox női meccsekeit női bíró vezeti, sőt, a meneteket a hagyományos (és 2023-ban már nem csak a muszlim sportolók számára visszatetsző) melltartós jó csaj helyett egy ring boy, azaz egy jóképű fiatalember jelzi.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!