Curtis: Egy igazi gengszter nem fog rappelni

2023. október 12. – 14:02

Curtis: Egy igazi gengszter nem fog rappelni
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Széki Attila Curtis néven vált a magyar hiphop meghatározó alakjává. A focihoz fűződő szenvedélye gyerekkora óta tart, viszont egy komoly sérülés miatt abba kellett hagynia a profi sportot. Széki ennek a sérülésnek köszönheti rapzenei karrierjének kezdetét, hiszen a támogató csapattársai dobták össze az első lemezére a pénzt. Curtis ezután hamar ismert előadóvá vált Magyarországon, rendszeresen feltűnik tévéműsorokban, például a The Voice zsűrijében és jövendőbeli küzdősportolóként a Sztárboxban is. A Telex After új adásában mesél arról, hogyan fedezte fel a hiphopot, hogyan ismerte meg egykori alkotótársát, Majkát, miképp küzdött meg drogproblémáival, és hogyan lehet kamatoztatni a kereskedelmi tévéknél szerzett ismeretségeit a zenei karrierjében.

Curtis 17 évesen tűnt fel az Újpest színeiben, több felnőtt meccset is játszott az élvonalban. Mint az adásban is elmondta, térdsérülése miatt nem lehetett belőle focista, ezzel egy időben viszont beindult a zenei karrierje az Újpest a negyedem című dallal. Arra kérdésre, hogy mit szóltak a csapattársai, hogy a jövendőbeli sztártámadójuk gengszterrapet játszik, így válaszolt: „Ha alapember lettem volna a csapatban, biztos mondták volna, hogy »figyelj, ez nem biztos, hogy jó ötlet«. Szóval így azért egyszerűbb volt ez a döntés.”

Curtis szerint a kapcsolatai és múltja miatt önazonos tud lenni tőle a gengszterrap, magát pedig a műfaj méltó korai szószólójának tartja. Mint meséli, ez ritka, sok más rappernél érezni lehet, ha a zenei termék kamu:

„A magyar rapben sok az ilyen lufi, ami kipukkad. Én inkább azt mondanám, hogy szócsöve voltam ennek az egésznek. Sok mindent láttam vagy hallottam, közelebb voltam ehhez, mint a többi rapper, és így hitelesen tudtam közvetíteni. De az, hogy valaki gengszterekről rappel, az még nem gengszter. Egy igazi gengszter nem fog rappelni.”

Curtis 2011-ben állt össze Majkával, első nagy slágerük a Bomba vagy, baby című szám volt, majd ezt követték a Belehalok, Nekem ez jár, és a Csak te létezel dalok. 2018-ban váltak el útjaik, miután Majka a SZIN színpadán jelentette be, hogy Curtis drogproblémái miatt nem kíván többet zenélni vele. Arról, hogy ennek mi lett a következménye Curtis életében, így nyilatkozott:

„A mai napig az a problémám, hogy hiába vagyok coach, hiába nyertem meg a Celeb vagyok, ments ki innen! műsort egy dzsungelbe bezárva, hiába vagyok a legnagyobb színpadokon, hiába vagyok mindenhol ott időben, akkor is ugyanúgy kokainos leszek. Pedig nem vagyok az. Ezt rám égették.”

Curtis hozzátette, hogy fájt és máig fáj neki, amikor Majka kiteregette a szennyesét a színpadon. Ezután viszont joggal merül fel, hogy akkor miért tette közszemlére a TV2-n a rehabilitációját:

„Addig egy forintot sem tettem félre, és ez így tök jó volt. Kijöttem a rehabról, ez pedig egy könnyű pénzszerzési lehetőségnek bizonyult, amit egyből vissza tudtam forgatni a saját életembe. Akkor meg is csináltam a Legismertebb senki című lemezt, ami egyből platina lett, onnantól kezdve dübörögtem.”

A legismertebb senki cím magára Curtisre utal: attól, hogy ismeri őt az egész ország, még mindig telepi gyerek marad. Itt azt is elárulta, hogy ugyanezen cím alatt Jimmy J. Hollywood kliprendezővel dokumentumfilmet forgatnak az életéről, amelyben megszólaltatják a családtagjait, volt csapattársait és más szakmabelieket is. A film várhatóan jövő decemberben lesz látható a mozikban.

Curtis elsősorban a humorát érzi a legfontosabbnak, ez határozza meg a tévés személyiségét is. A rapper meglehetősen kritikus azzal kapcsolatban, hogy szerinte egyre kevesebb dolgot lehet poénnal kezelni.

„A Balázsék mondták pont jól, hogy bármivel lehet viccelni. És én ebben tökre hiszek. A #MeToo-mozgalom és az ehhez hasonló dolgok nem segítik elő a humorérzékemet, inkább cenzúrázzák, és szerintem amúgy a tévének se tesz jót. Én is szeretek poénkodni a kokainos dolgokkal.”

Manuellel nagyon egy hullámhosszon vannak a The Voice-ban, állítása szerint szinte öccseként tekint a rapperre. Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, hogy valamelyik versenyzővel lesz-e közös dala, így válaszolt: „Igen. Hamarosan elindítjuk a kiadómat is, ez túlmutat a The Voice-on. Szeretnék tehetséggondozással foglalkozni.”

Az adás többi részében szóba kerül még:

  • Mit szól ahhoz, hogy Újpest az egyetlen NB I.-es focicsapat, ami nem a NER tulajdona?
  • Miért zavarja annyira, hogy Győzike megjelent a Fradi meccsein?
  • Szokott-e még haknizni?
  • Hogyan csúszott bele a drogokba?
  • Tartja-e a kapcsolatot Majkával?
  • Volt-e már dolga a rendőrséggel?
  • Miért találja nehéz olvasmánynak a Bibliát?
  • Melyik focisták támogatták az első raplemeze elkészülésében?
  • Hogyan viszonyul ahhoz, hogy a tévében megmondják neki, hogy mit csináljon?
  • Mi lesz előbb: Újpest bajnoki cím vagy új Curtis-album?

Az interjúban szereplő idézeteket az olvashatóság érdekében szerkesztve közöltük. A teljes beszélgetés meghallgatható a Telex After legújabb adásában.

Ennek az interjúnak az elkészülésekor fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) alkalmazást használtuk.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!