Zűrzavart okozott a TV2-nél a saját drag műsora

2023. szeptember 4. – 18:41

Zűrzavart okozott a TV2-nél a saját drag műsora
A Sztárban sztár leszek! negyedik évadának zsűrije, balról jobbra: Majka, Köllő Babett, Tóth Gabi, Pápai Joci – Forrás: TV2 Sajtóosztály

Másolás

Vágólapra másolva

Négy évada megy a Sztárban sztár leszek! a TV2-n, és nem ez lesz az a pont, amikor bármi félelmetesen újat és izgalmasat lehet írni erről a műsorról vagy a tehetségkutató azon műfajáról, amelyben magyar celebek ülnek egy pultnál és ítéletet mondanak magyar nemcelebekről, akik változó mértékben próbálnak hülyét csinálni magukból. Ez a változó mérték a nulla – viszont ha még énekelni is tudnak vagy csak tudják produkálni magukat, talán nyerhetnek egy rakás pénzt.

A tehetségkutatók, mint általában a kereskedelmi tévés műsorok, olyan személyiségeket keresnek, akiket be lehet suvasztani egy skatulyába. Igaz ez a zsűrire, vagy ahogy itt hívják, a mesterekre, és igaz ez a versenyzőkre is. A Sztárban sztár leszek! 4. évadának válogatójában sikerült találni már egy magyar Susan Boyle-t: ő volt Jamrich Mihály, a két méternél is magasabb árva fiú, akit nagymamája nevelt fel. Ő úgy énekelte Josh Grobant, hogy Tóth Gabi utána rögtön Mihály arkangyalnak nevezte.

Ott volt az érzékeny snájdig férfi: Tasi Dávid, a sérülések miatt kiugrott sportoló, aki gyerekkorában citerázott, néptáncolt, jelenleg szingli, és ha hunyorítunk, simán el lehet hinni, hogy egy rég nem látott Hemsworth unokatestvér. Vagy ott volt a tinédzser, akin látszik, hogy popzenén és Musical.ly-n nőtt fel: Nagy Alexanda Roxána egy olyan Ariana Grande-dalt adott elő, amit a Petőfi rádió legutóbb akkor játszott, amikor ő tízéves volt. Ők továbbjutottak.

Aztán vannak a jobb sorsra érdemes jelentkezők, akikre az ilyen válogatók épülnek, hiszen a zsűri ilyenkor tud változatosan hüledezni, kipixelezett szájjal káromkodni, csinálni a műsort: a kamionos nagymama, a Tillát leváltani akaró önjelölt műsorvezető, aki Scatman Johnt adja elő (Tóth Gabi azonnal, a Scatman dallamára: „Kik vagytok, parasztok?”), a Vad angyal főcímdalát éneklő cukrász, illetve a Taylor Swiftet előadó amatőr drag queen.

Álljunk csak meg: amatőr drag queen a TV2 képernyőjén.

Igen, egy egyértelműen nőnek öltözött férfi, aki az elutasítás után már paróka nélkül azt mondja a kamerának, hogy ennél az is jobb lett volna, ha otthon marad a kutyájával. Őt nem is látjuk többet a műsorban, eltűnik a bolondos jelentkezők tengerének montázsában, de már előre jelzi, hogy mi következik a műsor közepén.

A Sztárban sztár leszek! alapműsora, a Sztárban sztár rendszeresen öltöztetett híres embereket más nemű híres emberek gúnyájába (más bőrszínűekébe is, de az egy másik cikk), mintha az előadóművészet alapja lenne, hogy például egy férfi szoknyát vesz fel. Persze miért ne vehetne fel bárki bármit bárhogyan, ha senkit sem bánt vele, akkor minden oké mindenkinek. Bár az alapján, ahogy a TV2 híradója, a Tények szokott fogalmazni, általában nem szokott ez oké lenni mindenkinek, sőt, leginkább a Tényeknek nem szokott az oké lenni, hogy például drag brunchokat tartanak néha Budapesten egy „LMBTQ-fészekben”.

A műsor nagyjából felénél elindul egy Köllő Babett-bashing blokk, amiben az összes jelentkezőt arra húzzák fel, hogy vagy ismerik személyesen az egyik mestert vagy tanította őket vagy csak válaszolt nekik egyszer a Messengeren. A blokk végén befut a tizennyolc éves Bíró Enzo, aki nála tanult, és akit a négy barátjából három úgy ír le, hogy bolond, egy pedig úgy, mint díva. Enzo kinézete a színfalak mögött queer-kódolt: a szeme ki van festve, a nyakában gyöngysor.

A színpadon meg végképp, ugyanis teljes drag szettben, női ruhában, műszálas parókával adja elő Britney Spearstől a Womanizert. Nem kifejezetten éneklés ez, de aki már volt drag queen műsorokon, vagy látott vogueingot élőben, annak ismerős lehet a nyaktörő energia. Enzo is elmondja előtte, hogy ugyan tanult énekelni, de ez a szám inkább a show-ról szól. És hát show, az van. (A TV2 Play oldalán itt lehet megnézni.)

A szerkesztés alapján Enzo előadása egyértelműen diliként indul, nevet rajta Köllő Babett, Tóth Gabi, Majka a fejét fogja, Tilla pedig azt mondja Enzo barátainak, hogy már érti, miért hívták bolondnak. Aztán a hangulat átalakul. A közönség élvezi, Majka azt mondja, jó, a végén Tóth Gabi nem bír megszólalni, Pápai Joci szerint jó fazon, az biztos. Egykori tanára szerint haláli forma. Majka gratulál és rögtön elemzi is: két ugyanolyan mozdulat nem volt benne, a mozgást végig kitalálta. Köllő Babett arra kéri, vegye le a parókáját, mert zavarja, amikor hozzá beszél.

És így történik, hogy ott áll egy tizennyolc éves, kisminkelt, harisnyában és magas sarkúban álló drag queen a TV2 főműsoridőben futó tehetségkutató műsorának színpadán, és azt mondja neki Köllő Babett:

„Na így néz ki Enzo, tessék, gyönyörű! Nagyon kis helyes!”

Mondjuk drag queenek helyett inkább a Maneskinhez hasonlítgatják, de a végeredmény teljesen mindegy: mind a négy mester óriási igennel juttatja tovább Enzót, aki aztán majd Köllő Babett mentorolása alá fog kerülni. „Imádom, egy ilyen gyerekre szükség van ebben a műsorban” – mondja Tóth Gabi. Aztán Pápai Joci azzal fejezi be a blokkot, hogy azt szeretné, ha őt is tanítaná erre Köllő Babett.

Enzóra a teljes műsorból majdnem nyolc perc megy el, a Sztárban sztár leszek! pedig úgy prezentálja őt, mint egy kicsit habókos, de azért abszolút ide való jelentkezőt, akiből aztán majd vagy sikerül valamit kovácsolni, vagy nem. Látszik, hogy önmagát adja, nem érződik rajta, hogy bárki befolyásolta volna, a bemutatásában nincsen sem bigottság, sem kritika, sem olyan élcelődés, ami mondjuk kifejezetten rossz szájízű lenne.

Nézzük csak meg, hogy ezt az amúgy teljesen ártalmatlan nyolc percet hogyan dolgozta fel a műsor honlapja:

  • „Teljes káosz: Rosszul énekelt, mégis továbbjutott a neccharisnyás férfi”
  • „Megérkezett Köllő Babett tanítványa: Nagyon ciki helyzetbe hozta mesterét”
  • „Művésznek tartja magát Enzó, barátai szerint azonban csak egy bolond”
Forrás: TV2 Play
Forrás: TV2 Play

Egy alapvetően bulvárfigyelemre ácsingózó kereskedelmi műsornál alap, hogy a legkisebb mozzanatokat felnagyítják, mintha valami óriási malőr történt volna, a Sztárban sztár leszek! odavetett mondataiból komplett botrányok, drámák, sértődések lesznek, amiket aztán tovább lehet görgetni az online és nyomtatott lapokban, mint hírek és sztorik. De az Enzóról készült címek olyanok, mintha a komplett csatorna próbálna teljesen elhatárolódni attól, ami lement a képernyőjén vasárnap este. Mintha nem az történt volna, hogy egy jelentkező előadott valamit, amitől a zsűri extázisba jött, és azonnal továbbjuttatta, miután azt látták, hogy női ruhában Britney Spearsre táncol.

A csatorna nyári közleménye szerint a válogatók júniusban kezdődtek el, három hónappal ezelőtt, tehát nem lehet azt mondani, hogy teljesen váratlanul érhette a műsorkészítőket az, ahogy a melegellenesre térített gyerekvédelmi törvényt elkezdték alkalmazni a médiában – 2021-ben a Médiatanács már kiosztott egy 18-as karikát az RTL Klubnak egy ártalmatlan, leszbikus kapcsolatról szóló romantikus filmnek, mert „meghatározóan jeleníti meg a műsorszám a nemváltással és a homoszexualitással kapcsolatos témaköröket.” De az tény, hogy a válogatók csak egy hónappal előzték meg a nyár óriási könyvfóliázásait és padfestéseit, amikor az LMBTQ-ellenesség hirtelen egy mindenkinek látható, kézzelfogható, megtapasztalható jelenség lett Magyarországon.

Enzo valószínűleg nem ilyen műsorral fog továbbmenni. Köllő Babett már a produkciója után megkérdezte, hogy tud-e a versenyző fiúként is előadni, és azt válaszolta, hogy igen. Az is kérdés volt, hogy tud-e énekelni, amire szintén igen volt a válasz. Szóval benne van a pakliban, hogy Bíró Enzo a fordulókban már nem feltétlenül a drag műsorok stíluselemeit fogja a TV2 színpadán megmutatni. De egyszer már megtette, és a tribünről mindenki egy hatalmas igennel fogadta. Vajon ez szemet fog-e szúrni az ilyesmire máskor ugró Médiatanácsnak?

Szinte kár is lenne elmenni amellett, hogy Majka és Pápai Joci azon viccelődtek, hogy egy csomót szoktak együtt aludni, és az egyikőjük úgy horkol, mint egy traktor.

A Sztárban sztár leszek! negyedik évadja vasárnaponként látható a TV2-n, illetve utólag visszanézhető a TV2 Play oldalon.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!