Senki sem jött ki igazán jól a Depp kontra Heard perből

2022. június 2. – 11:33

Senki sem jött ki igazán jól a Depp kontra Heard perből
Amber Heard és Johny Depp az ügy egyik tárgyalásán 2022. május 16-án – Fotó: Steve Helber / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért Amber Heard és Johnny Depp óriási sajtónyilvánosságot kapó bírósági pere, amelyben az egykor egy párt alkotó két színész oda-vissza perelte egymást rágalmazás és lejáratás vádjával. Heard évek óta állítja, hogy Depp érzelmileg, verbálisan és fizikailag is bántalmazta, ami közrejátszhatott abban is, hogy a férfi kiesett Hollywood kegyeiből, és már jó ideje nem igazán kapott komoly filmszerepeket. A most lezárult perben a bíróság gyakorlatilag mindkét félnek igazat adott, de míg Deppnek 2 millió dollárt kell fizetni Heardnek, addig a színésznőnek 15 milliót egykori párjának. Mivel a büntető kártérítés törvényi maximuma a pernek helyet adó Virginia államban 350 ezer dollár, a bíró az esküdtek ítéletét ennek megfelelően módosította, így a Deppnek járó teljes összeg 15 helyett 10,35 millió dollár.

Az ügy nagyon komoly hatással lehet az évekkel ezelőtt elindult #MeToo mozgalomra, sokan úgy értelmezik a döntést, hogy Heard kitalációk alapján, magát hamisan áldozatnak beállítva próbálta tönkretenni egy sikeres férfi életét és karrierjét. A pernek rengeteg fontos tanulsága és érdekes következménye volt az online térben: a Deppet védő ügyvédnő kisebb sztár lett az interneten, miközben elképesztő méretű embertömeg szállt rá Heardre, hogy ezzel is Deppet támogassák. Valószínűleg a teljes igazságot sohasem fogjuk megismerni, de az ítélet alapján sokan már most levonták a konklúziókat.

Az biztosan kiderült a tárgyalások során, hogy elképesztően toxikus, abuzív párkapcsolatban élt a két színész, bőven akadt bizonyíték arra, hogy Heard sem bánt Depp-pel kesztyűs kézzel, ahogy ez fordítva is igaz. Nagy-Britanniában például Depp elvesztette azt a pert, amit a Sun bulvárlap ellen indított, mert nőverőként hivatkoztak rá egy cikkben. Nem véletlenül reagált Heard úgy a bírósági ítéletre, hogy az árt a női egyenjogúsági törekvéseknek, és szerinte annak köszönhető, hogy az esküdtszék inkább Depp pártján állt, mert ő a nagyobb sztár kettőjük közül.

Jól jelzi a helyzetet, hogy amikor tanúnak idézték be Laurel Anderson házassági tanácsadót, a szakember úgy hivatkozott a helyzetre, mint egy kölcsönösen abuzív párkapcsolat. Anderson beszélt arról is, hogy saját szemével látott fizikai sérüléseket Hearden egy Depp-pel való találkozás után, viszont azt is tudja, hogy Heard maga is többször nekiment fizikailag a színésznek. Ezért állítja azt Anderson, hogy mivel mindkét színésznek nehéz gyerekkora volt, ahol maguk is fizikai abúzus áldozatai voltak, kihozták kettőjükből a gyerekkorukból bennük maradt viselkedési mintákat. Más szakértők szerint nincs olyan, hogy kölcsönös abúzus, és valakinek mindenképpen agresszornak kell lennie, ahogy ezt a brit bíróság meg is állapította Depp esetében.

Ami nagyon érdekes az üggyel kapcsolatban, hogy mennyire megmozgatta a téma a jobboldali sajtót. A Vice mutatott rá, hogy az alt-rightos Daily Wire hírportál közel 20 millió forintnak megfelelő hirdetési pénzt költött arra, hogy egyoldalú, Heard-ellenes, pro-Depp cikkeket és videós anyagokat futtasson különböző felületeken, majd a jobb és szélsőjobb különböző ismert arcai azokat tovább osztották. Ez nagy löketet adott ahhoz a kevésbé feldolgozott témához, hogy a családon belüli erőszak nemcsak nőket, hanem férfiakat is érinthet, a férfiak azonban jóval ritkábban kérnek segítséget ilyen esetekben. A helyzet aztán az internet sötétebb részein odáig fajult, hogy Johnny Depp a kirakatfigurájuk lett azoknak a nőellenes mozgalmaknak, amik olyanokat állítanak, hogy a nők úgy általánosságban el akarják pusztítani a férfiakat, az apáktól el akarják zárni a gyerekeiket, és hamis vádakkal próbálnak férfiakat kicsinálni.

Fotó: Bryan Dozier / 2022 Anadolu Agency
Fotó: Bryan Dozier / 2022 Anadolu Agency

Ez is jól bizonyítja, hogy a mai társadalom egy ilyen esetben kényszeresen próbál valamilyen oldalt választani magának, vagyis a közvélemény vagy Depp, vagy Heard oldalán állt. Előbbiek a túltolt MeToo és az eltörléskultúra páriájának állítják be Deppet, ezzel feltüzelve a nőellenes mozgalmakat és inceleket, utóbbiak pedig a patriarchális társadalom lebontásának lehetőségét látják abban, hogy egy ekkora A-listás szupersztár is belebukhat abba, ha seggfej módon viselkedik a feleségével.

Pedig minden jel arra utal, hogy ebben az esetben nincs egyértelműen elítélhető fél, nincs univerzális igazság, csak két, sokféle problémával küzdő ember vagdalkozik össze-vissza a másikról, több millió ember szeme láttára.

A különbség talán annyi, hogy amíg egyikük egy elképesztően sikeres, egykor dúsgazdag filmsztár, akit mindenki ismer, és akihez mindenki tud egy-két kellemes filmes emléket társítani, addig a másik egy jóval fiatalabb, feltörekvő színésznő, akinek a karrierje éppen akkor indult be igazán, amikor hozzáment Depphez.

Az, hogy Heard számos állítását nem tudta alátámasztani, és az amerikai bíróság a megítélt pénzbüntetések alapján inkább Depp javára ítélt, egyértelműen visszavetheti azt a társadalmi fejlődést, ami a háztartáson belüli erőszak női áldozatainak egyre nagyobb számú felszólalásaihoz vezetett, hiszen a téma kritikusainak hatalmas fegyvert adott a kezébe. Az ítélet alapján egyesek joggal gondolhatják azt, hogy innentől kezdve minden ehhez hasonló ügy csak egy férfiak elleni boszorkányüldözés, és innentől kezdve a valódi áldozatok szavahihetősége is megkérdőjeleződik.

A Heard ellen folytatott brutális online kampányok a TikTokon, a Twitteren, a Facebookon vagy a YouTube-on egyértelműen rámutattak arra, hogyan tud egy ember melletti kiállásból elindult hashtag szélsőjobboldali nőellenes inkvizícióvá formálódni azzal, hogy belekeveredik az identitáspolitika. Főleg úgy, hogy egyébként alapjuk is lehet azoknak az állításoknak, hogy Heard nem mondott igazat minden vádpontban.

Depp a tárgyalás végén csak annyit mondott, hogy végre szeretné visszakapni az életét, de jó kérdés, hogyan reagál majd a szórakoztatóipar a perre. A hírek szerint Heard szerepe is veszélybe került az Aquaman 2-ben, bár a Warner tagadta, hogy ez a per miatt lenne. Deppet pedig ugyebár már az angliai ítélet után kirúgták a Harry Potter-franchise-ból (helyét a szerepet egyébként egyértelműen jobban alakító Mads Mikkelsen vette át). Azóta csak kisebb projektekben lehetett látni vagy hallani szinkronhangként. Bár az már valamit jelez, hogy a per vége felé egyszer csak felbukkant Angliában, hogy a színpadon gitározzon Jeff Beckkel.

Nem elképzelhetetlen, hogy az ügy után az amerikai filmgyártás Depp után Heardöt is a nem kívánatos színészek listájára rakja, de az is egészen valószínű, hogy Deppet még jó ideig nem lehet látni olyan blockbusterekben, mint a Legendás állatok vagy A Karib-tenger kalózai. Ezek a dollármilliárdos sorozatok a biztos pénzre hajtanak, és ilyen problémás emberek nem tesznek jót ezeknek a törekvéseknek. Pláne, hogy Depp egykori ügynöke korábban azt is elmondta, hogy már a per előtt is vonakodtak vele dolgozni a nagy stúdiók, mert egyre nehezebb volt bánni vele, és kifejezetten nem profi hozzáállással járt a forgatásokra az utóbbi években.

Mindenesetre elég tanulságos egymás mellé rakni, hogyan alakul a két színész élete a per után: Depp újra élheti a rocksztár életvitelt Jeff Beck oldalán, miközben Heard a sivatag közepén neveli az egyéves gyerekét.

Források: Vox, CNN, Vice, People, Mel

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!