Az ügyvédnő, aki a Johnny Depp-peren lassan nagyobb sztár lesz, mint védence

2022. május 28. – 09:42

frissítve

Az ügyvédnő, aki a Johnny Depp-peren lassan nagyobb sztár lesz, mint védence
Camille Vasquez és Johnny Depp a színész tárgyalásán 2022. május 19-én – Fotó: Shawn Thew / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Öt másodpercnyi kínos csend, amíg valaki keresi a szavakat egy szópárbajban, nagyon soknak tud tűnni, főleg, ha a fél világ figyeli az embert közben. Ha még hozzá is teszi, hogy „próbálkozom, próbálkozom”, akkor végképp a földbe döngölve érezheti magát az illető.

Amber Heard egyik ügyvédje, Elaine Bredehoft járt így a tárgyalóteremben a Heard-Depp-perben, az erről szóló videót milliók nézték már meg.

Aki pedig a földbe döngölte őt, az egy fehér kosztümös 37 éves ügyvédnő, Camille Vasquez, Johnny Depp védője volt. (A per lényege címszavakban, ha valaki nem követte: Amber Heard korábban egy írásában azt állította, hogy ő egy kapcsolati erőszakot reprezentáló* nő, exférje, Depp erre 50 millió dolláros pert indított rágalmazás miatt, mondván, a hamis vádak miatt munkáktól esett el.)

Vasquez egy 1 perc 48 másodperc hosszúra összevágott klipben tizenkétszer vág közbe az ellenérdekelt ügyvédnő különböző kérdéseinél, hogy „tiltakozom bírónő”, szóbeszédnek, megalapozatlannak vagy elfogult kérdésfeltevésnek minősítve azokat. A bírónő pedig a klipbe bevágott tiltakozás mindegyikének helyt adott. A teljes, 19 perces verzióban több mint 40 tiltakozás van, nagy részüknek helyt adott a bíró. Egy másik tárgyalási napon készül videóban két vágatlan perc alatt nyolcszor tiltakozik sikeresen.

Depp ügyvédje nem csak ezzel tarolta le a közösségi médiát és a tárgyalásról beszámoló híreket, hanem például azzal is, hogy kihúzta Heardből, hogy bár megígérte, még nem utalta el jótékony célra azt a 7 millió dollárt, amit Depptől kapott váláskor, de az is a Depp-szurkolók nagy pillanata volt, amikor Heardöt rámenősen, de viszonylag eredményesen kérdezgette, és mondatta ki vele, hogy egy viccnek és senkinek sem kellő szardarabnak nevezte Deppet, vagy amikor azzal szembesítette a színésznőt, hogy egy 2015-ös ausztráliai összeveszéskor ő vágott hozzá egy palackot Depphez, szétroncsolva az egyik ujját.

Mint egy rocksztár

Vasquez a per alatt a Depp pártján állók szemében szupersztárrá vált, rajongói oldala van az Instagramon, ujjongva, dudálva fogadják a bíróság kijáratánál.

Alpakával fotózkodik, (utalásképpen arra, hogy a tárgyaláson a Disney cég képviselőjét megkérdezték arról, hogy Depp tényleg 300 millió dollárért és egymillió alpakáért sem játszotta volna el a Karib-tenger kalózainak következő részét, illetve gondolkodtak-e azon, hogy ennél többet fizetnek a színésznek, Depp ezen egyébként a tárgyalás közben nevetni kezdett, a videó minderről itt nézhető meg.)

Aki pedig meg tudja ölelni az ügyvédet, az hiperlelkesen posztolja a twitterére a nagy pillanatot.

A sztárolás már ott tart, hogy a közösségi média teljesen odavan azért, hogy egy kérdésben Heardnek 2020 februári dátumot említett az ügyvéd, Heard eskü alatti válaszában megerősítette a dátumot, majd Vasquez javított, hogy elrontotta, valójában 2022 februárjáról van szó. A Newsweek által idézett rajongók – filmes példákat emlegetve – Doktor Szöszi, illetve Saul Goodman-méretű, tudatos trükknek gondolják mindezt, hogy az esküdtekben ezzel hintse el Vasquez: Heard vallomásai megbízhatatlanok.

Az ügyvédnő a tárgyalás alatt feltűnően jól jön ki Deppel, sugdolóznak, nevetgélnek, elhíresült az a fotó is, amelyen megölelik egymást.

Johnny Depp és Camille Vasquez ölelése a tárgyalóteremben – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Johnny Depp és Camille Vasquez ölelése a tárgyalóteremben – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

A nőt meg is kérdezték, hogy randevúznak-e Deppel, de ő egy nevetéssel nyugtázta a felvetést, majd nem válaszolt, hanem a rajongóival kezdett pacsizni, és a kutyáikat simogatni. A TMZ jólértesült celeb- és pletykaoldal információi szerint egyébként Vasquez egy brit ingatlanos vállalkozóval jár pár hónapja.

Azt mondják, szakmailag is rászolgált

A kubai és kolumbiai szülők gyermekeként San Franciscóban született 37 éves Vasquez 2006-ban diplomázott a Dél-Kaliforniai Egyetemen, jogi diplomáját a Southwestern Law School nevű, szintén kaliforniai magánintézményben szerezte. Jelenleg a Brown Rudnick nevű kaliforniai jogi irodánál dolgozik, beszél spanyolul, perekre specializálódott, alperesi és felperesi oldalon is alkot perstratégiákat, felperesi oldalon visz becsületsértési/jóhírnév-megsértési ügyeket, tehát Depp ügye pontosan a szakterülete.

A Best Lawyers in America (Amerika legjobb ügyvédei) című kiadvány 2021-ben az „Érdemes rá odafigyelni” kategóriába tette őt, ami a leírásuk szerint maga is egy díj, amit a fiatal ügyvédeknek osztanak ki ügyvédszakmai ajánlások alapján.

Jogi szakértők azt mondják róla, hogy szakmailag jól teljesít ezen a peren a tárgyalóteremben. Eleve jó választás volt amiatt, hogy sokkal szerencsésebb, ha egy nőt egy nő kérdezget kételkedve a párkapcsolati erőszakról tett állításairól, és nem egy férfi. Az persze még nem Vasquez érdeme, hogy nőnek született, de – mint azt Adam Lamparello jogászprofesszor írja –, Vasquez a rá szabott feladatot tökéletesen hajtja végre. Felkészült, magabiztos, jól használja a nonverbális eszközöket, például a testtartását, mimikáját, szemkontaktust, hangsúlyt, lerí róla, hogy hisz a saját álláspontjában, illetve, hogy nem hisz az ellenérdekelt félnek, mondjuk Heard szavainak. Heard kikérdezésénél nem engedte, hogy a színésznő kitérő válaszokat adjon, és visszakérdezésekkel kényszeríti ki belőle a valódi választ, írja a professzor.

A Law and Crime bírósági szakcsatorna megszólaltatott ügyvéd szakértői is dicsérik Vasquezt, és Kathleen Zellner ártatlanul elítéltek pereire specializálódott sztárügyvéd is odavan érte. „Dicséretre méltó a kimért hangvétele, a metsző kérdései, tényismerete, és az ügyfelébe vetett hite”.

Sokáig egyébként a Daily Mail brit bulvárlap szerint úgy volt, hogy Zellner lesz Depp ügyvédje, a színész ugyanis a Making a murderer című netflixes dokumentumsorozatban látva őt akarta jogi képviselőnek, de végül Depp jogi teamje megvétózta az ötletet, mondván, túl kevés az idő már ahhoz, hogy őt megkeressék és felkészüljön.

Az ügyvédnő szereplésének a dél-amerikai származású nők, a „latinák” is örülnek: az USA Todaynek azt nyilatkozták, hogy a latinák a jogi szakma mindössze két százalékát teszik ki, és abban bíznak, hogy Vasquez inspiráció lesz majd a jogi szakmára készülőknek. „Hiába vagyok öltönyben, a mai napig peres félnek, vagy tolmácsnak szoktak nézni a tárgyalóteremben”, nyilatkozta a kisebbség helyzetéről Lucero Chavez Basilio, a Latina Ügyvédek Szövetségének elnöke.

A közönség egy másik része azonban egyáltalán nincs oda Vasquez munkájáért. A BBC gyűjtése szerint azt mondják, 50 évvel vetette vissza a feminizmust azzal, ahogy megkérdőjelezi egy nő állításait a párkapcsolati erőszakról. Klasszikus nőgyűlölő megnyilvánulásként róják fel neki azt is, hogy a tárgyaláson megkérdezte Heardöt, hogy Depp szerezte-e a szerepet neki az Aquamanben. Heard erre egyébként azt mondta, nem igaz, csak magának köszönheti a szerepet, meghallgatással szerezte.

A perben Vasquez és rutinosabb ügyvédtársa, Benjamin Chew egymás után mondták a nyitóbeszédet Depp oldalán, aztán a per vége felé már azt jósolták, hogy a pénteki záróbeszéd csak Vasquezé lehet. Végül a záróbeszéd is kettejüké lett.

A cikk korábbi verziójában az „elszenvedője” szót használtuk, a fordítást később pontosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!