Igaznak bizonyult a pletyka, jön a World of Warcraft sárkányos kiegészítője

2022. április 19. – 20:22

Igaznak bizonyult a pletyka, jön a World of Warcraft sárkányos kiegészítője
Forrás: Activision Blizzard

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint kedd délután rántotta le a leplet a Blizzard a World of Warcraft legújabb kiegészítőjéről, amely a korábbi szivárgásoknak megfelelően a Dragonflight névre hallgat, és a Warcraft-univerzum sárkányainak otthonába kalauzolja el a játékosokat. Az új kiegészítő az eddig látottak alapján újdonságok helyett inkább a már létező rendszerek átdolgozására helyezi a hangsúlyt, de azért így is érkezik egy sárkányos faj-kaszt kombó és a sárkánylovaglásból is külön élmény lesz. A teljes bejelentést itt lehet visszanézni, az Dragonflighthoz tartozó oldal pedig itt érhető el.

Sárkányemberek, szevasztok!

A World of Warcraft kétségtelenül nem a legszebb napjait éli jelenleg, sorozatban a második kiegészítő okozott csalódást a játékosoknak ilyen-olyan okokból. Így aztán nem volt meglepő, hogy a bejelentések előtt John Hight, a Warcraft franchise feje, Ion Hazzikostas a World of Warcraft vezető fejlesztője és Holly Longdale, a játék régebbi változatait felélesztő Classic vezető producere méltatták kicsit a továbbra is kitartó rajongókat – a fő üzenet az volt, hogy hálásak a visszajelzésekért, mert ezek rengeteget segítettek nekik az elmúlt időszakban, mind a Shadowlands, mind a Classic fejlesztésében.

Végül persze áttértek a lényegre, és megmutatták a pletykák és szivárgások után általuk is csak rosszul őrzött titoknak nevezett Dragonflight első előzetesét, ami nem meglepő módon a Sárkány-szigetekre (Dragon Isles), illetve annak felébredésére fókuszált. Az olyan kötelező körök, mint az új zónák, magasabb szintkorlát és új tevékenységek mellett volt pár érdekesebb újdonság is. Az egyik ilyen a pikkelyes worgeneknek (a játék farkasemberei) tűnő, dracthyr nevű új faj, amely egy humanoid sárkány, és az benne a pláne, hogy külön kaszt tartozik hozzá, amit csak ezzel a fajjal lehet kiválasztani.

A másik újdonság is a sárkányokhoz kapcsolódik: a sárkánylovaglás külön kunszt lesz majd, testre szabható sárkányokkal és külön repülős minijátékkal. Ez a rendszer elsőre eléggé hasonlított a Guild Wars 2 hátasaira, amelyek külön képességekkel rendelkeznek, a magasra ugró nyulaktól egészen az ostromgépként is bevethető kétfős, ágyúkkal felszerelt gigateknősig. Papíron persze ez is izgalmasnak tűnt, főleg egy sárkányos kiegészítőben, de az sosem jó jel, amikor a fejlesztők csillogó szemmel beszélnek arról, hogy ha gyorsan megy a sárkány, kondenzcsíkok jelennek meg a szárnya végén.

Ezen túl a látottak alapján inkább finomhangolásra lehet majd számítani: megint átdolgozzák a képességeinket befolyásoló rendszert (a szakzsargonban talentfa), átalakítják a szakmákat és a lényegében 18 éve változatlan kezelőfelület is átesik egy nagyobb ráncfelvarráson. A szakmákról leginkább a Final Fantasy XIV ugrott be, a kezelőfelület átalakítása pedig furcsának érződik akkor, amikor másodpercek alatt fel lehet pakolni különféle kiegészítőket, amikkel szó szerint bármit át tudunk állítgatni egyébként is. A talentfák ránézésre úgy néznek ki, mintha összegyúrták volna az eddigi rendszert az előző három kiegészítő tárgyakhoz vagy követőkhöz kötött rendszereivel, ami nem feltétlenül bizalomgerjesztő, de ettől még persze simán lehet, hogy jól fognak elsülni ezek az átalakítások.

A Dragonflight mellett pedig az a talán még ennél is kevésbé meglepő hír is hivatalossá vált, hogy érkezik a Classic szerverekre a játék sokak által mai napig legjobbnak tartott kiegészítője, a Wrath of the Lich King.

Miért érdekes ez az egész?

Amikor másfél éve eltolták a jelenleg is futó Shadowlands megjelenését, részletesen is foglalkoztunk azzal, hogy miért lett volna kiemelten fontos a Blizzard számára, hogy a félresikerült Battle for Azeroth után egy jó kiegészítőt tegyen le az asztalra. Ahogy akkori cikkünkben írtuk, ennek egyik oka az volt, hogy az Activision Blizzardot sarokba szorították a sorozatos ballépései és az egykor legendás Blizzard terméketlensége, a Warcraft-univerzumot pedig éppen az újraalkotott Warcraft III kudarca és az éppen futó World of Warcraft-kiegészítő, a Battle for Azeroth mélyrepülése is húzta.

Így már a bejelentéskor egyértelmű volt, hogy a Shadowlandsnek a Legionhöz hasonlóan az lesz a feladata, hogy újra életet leheljen a World of Warcraftba. A bétatesztek nyomán felmerült problémák ellenére a megjelenés után úgy tűnt, hogy a Blizzard felnőtt a feladathoz – mi is szerettük a Shadowlandset a megjelenéskor –, a tartalomhiány és a megkérdőjelezhető döntések azonban végül hamar utolérték a játékot. Szűk másfél év és két nagyobb frissítés után mostanra megint kezd egész jól kinézni a játék, de ezen a ponton több mint valószínű, hogy sosem volt még olyan mélyen a World of Warcraft, mint most.

Persze ahogy mindig, úgy most is ki kell emelni, hogy a World of Warcraft még mindig nagyon messze van attól, hogy halott legyen, de az biztos, hogy az egymás után megjelent két pocsék kiegészítő nem segített rajta. Pláne nem úgy, hogy a Final Fantasy XIV sosem volt még népszerűbb, a nyugaton az Amazon által kiadott koreai Lost Ark képében pedig újabb versenytárs is érkezett – még úgy is, hogy az Amazon videójátékos szárnya itt is halmozta a hibákat, és sokan ott is hagyták a játékot.

Végezetül pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy miután a Microsoft januárban bejelentette, hogy megvásárolja az Activision Blizzardot, különösen izgalmas, hogy mivel áll elő a stúdió, hiszen nyilvánvalóan Phil Spencerék is szeretnék visszaállítani a botrányok által alaposan megtépázott stúdió régi fényét. Ehhez pedig remek első lépés lenne egy olyan World of Warcraft-kiegészítő, ami az első egy hónap után sem fullad unalomba.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!