Éppen csak megjelent, de máris majdnem egymillióan játszottak az elmúlt időszak legfelkapottabb online szerepjátékával

2022. február 12. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó pillanatban bejelentett több órás halasztásból ítélve nem volt egyszerű menet, de pénteken végül nyugaton is sikeresen elrajtolt az elmúlt évek egyik legjobban várt online szerepjátéka (MMORPG), a Lost Ark. Azt már korábban is lehetett látni, hogy a Dél-Koreában hivatalosan két éve megjelent játékra sokan lesznek kíváncsiak, ez pedig végül így is lett, majdnem egymillió játékos lépett be tegnap, amivel a Lost Ark rögtön az ötödik helyre lépett fel a legnépszerűbb játékok listáján – írja a PC Gamer.

Fogalma sincs arról, hogy miről van szó? Ne csüggedjen, gyorsan elmagyarázzuk a lényeget. A Lost Ark egy izometrikus nézetű online szerepjáték, amit a keleten őrülten népszerű agyonszteroidozott Counter Strike-klón, a CrossFire fejlesztője, a dél-koreai Smilegate készít a Tripod Studióval közösen. Dél-Koreában 2019 óta lehet játszani vele, nyugaton pedig hosszas várakozás után az utóbbi években a videójáték-iparba betörni igyekvő Amazon videójátékos szárnya adta ki a Lost Arkot. Ezzel pedig úgy tűnik, hogy a saját fejlesztésű online szerepjátékuk, a New World után újabb sikert könyvelhettek el maguknak.

Ha valaki egyáltalán nem járatos a keleti MMO-k világában, annak a legközelebbi kapcsolódási pont valószínűleg a Diablo, esetleg a Torchlight lehet a játékhoz, nagyjából úgy lehet elképzelni, mintha fogták volna ezeket, és nyakon öntötték volna őket egy rakás online funkcióval. Azok pedig, akik valamiért nagy rajongói a keleti játékoknak, számos párhuzamot tudnak vonni, az ugyancsak koreai, Magyarországon a Metin 2 mellett elég népszerű Mu Online-tól egészen a kínai Battle of the Immortalsig. Az elmúlt hónapok felhajtása számomra pont ezért is volt furcsa, a Lost Ark ugyanis úgy néz ki, mint az összes hasonló keleti MMO, a felháborítóan ronda kezelőfelülettől a rengeteg felvillanó értesítésen át egészen a nagyon tipikus keleti látványvilágig. És hát persze a keleti játékok több rákfenéje is megvan benne: bizonyos tevékenységek őrülten repetitívvé válnak, ezt pedig leginkább azzal lehet feloldani, ha az ember kinyitja a pénztárcáját.

A játékmenet viszont ránézésre is szórakoztatónak tűnik, az egész pedig nagyon látványos is, ami úgy tűnik, elég is volt ahhoz, hogy megfogjon majdnem egymillió embert.

Egészen pontosan 984 111 emberről van szó, ennyien léptek be egyszerre pénteken az ingyenes, de a különféle fizetős extrákat megvásárlók számára már napokkal ezelőtt megnyílt játékba. Ezzel a Lost Ark a SteamDB adatai alapján rögtön az ötödik helyig szárnyalt a Steam legtöbbet játszott játékainak listáján, nem sokkal lemaradva az annak idején kicsit több mint egymillió játékost bevonzó Cyberpunk 2077-től. A játék Twitchen is űrszámokat produkált, már a megjelenés előtt is 1,3 milliós csúcsot ért el, bár ez nyilván nem volt független attól, hogy ingyen játékbeli tárgyakkal gazdagodhatott, aki belenézett valamelyik közvetítésbe.

A mostani őrület amúgy simán ki is tarthat, szóval elképzelhető, hogy a Lost Ark még feljebb lépdel a toplistán. Az viszont biztos, hogy ha netán az 1,3 millió körüli csúcsokkal büszkélkedő Counter-Strike: Global Offensive-et és a Dota 2-t sikerül is befognia, a 3,2 milliós PUBG azért nagy falat lesz neki. De legalább valószínűleg nem fogja úgy végezni, mint a 2019-ben hosszú évek után nagy csinnadrattával megérkező, szintén koreai Kingdom Under Fire II, ami kemény két évig bírta, mielőtt végleg lelőtték, mert az égvilágon senkit sem érdekelt. Pláne nem úgy, hogy eleve pénzbe került, cserébe viszont nem is volt túl jó.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!