Milyen játékkonzolt vegyünk karácsonyra? Hát amilyet egyáltalán kapunk!

Legfontosabb

2021. november 26. – 23:31

Milyen játékkonzolt vegyünk karácsonyra? Hát amilyet egyáltalán kapunk!
Egy Super Mario figura köszönti a vásárlókat egy gamer boltban – Fotó: Zhang Peng / LightRocket / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónap van karácsonyig, Amerikában ezen a héten lesz fekete péntek (ami nálunk már több helyen zajlik, és egyre inkább csak a karácsonyi akciók szinonimáját jelenti). Rendesen ilyenkor szoktunk írni vásárlási útmutatókat, például azt a cikket, amiben eligazítjuk a játékkonzol beszerzésén gondolkodókat, hogy milyen gépet vegyenek, de persze végül mindig arra jutunk, hogy olyan óriásit nem lehet hibázni, mert minden platformra vannak tök jó játékok.

Idén nehezebb ilyen kisokost írni, mert nem magától értetődő, hogy mindegyik választási lehetőséggel élhetünk a boltokban – sőt, igen valószínű, hogy nem lesz minden géptípusból a polcokon. A globális csiphiány és az akadozó ellátási láncok nemcsak az autóipart, de a szórakoztatóelektronikai kütyüket is érintik, és ez Magyarországon is érezteti hatását. Hogy mennyire, azt a legnagyobb hazai forgalmazóknál és szaküzleteknél próbáltuk kideríteni.

Van, ami csak elméletben létezik

A választási lehetőségek elvben a PlayStation 5, az Xbox Series X/S, a Switch és a konzoltagadóknak egy erős gémer pécé/laptop, illetve ezek alkatrészei. Főleg arra voltunk kíváncsiak, várható-e, hogy ezek közül bármelyik hiánycikk lesz. A konzolgyártók közül a Sonynak és a Microsoftnak van érdemi magyar képviselete, őket is megkérdeztük, az utóbbitól kaptunk egy elég általános választ. Eszerint a cég „folyamatosan újratölti az Xbox Series készleteket és gyorsítja a gyártást, amennyire tudja, de példátlanul nagy a kereslet”, így a vállalat azt javasolta, forduljunk a kereskedőkhöz. A kevés konkrétum nem olyan meglepő: a csiphiány pontos hatásai eleve nehezen kiszámíthatók, de a nem hivatalos beszerzési utakkal élő szürkeimportőrök miatt a magyar piacról egyébként is közel lehetetlen átfogó képet kapni bármelyik konzolgyártónak.

A nagy szaküzletek, üzlethálózatok közül a Media Markt, az Emag és az Ipon küldött részletes válaszokat megkeresésünkre, és mindegyik jelezte, hogy beszállítási problémákkal számol az ünnepi időszakban. A Media Markt illetékese úgy fogalmazott, „kategória szintű hiányról nem beszélhetünk, de egyes termékekből (pl. PlayStation 5 játékkonzol, iPad, nyomtatók) kevesebb lesz elérhető az idei szezonban.” Az áruházlánc szerint a PS5 már egy éve hiánycikk az egész iparágban, nagyon rövid idő alatt elfogynak a kereskedői készletek (ezt amúgy megtapasztalhatta bárki, aki az elmúlt évben próbált venni ilyen gépet). „Ebben a közeljövőben nem lesz változás, és ez érvényes az Xbox Series X-re és a Nintendo Switch-re is. A Media Markt mindent megtesz annak érdekében, hogy a karácsonyi szezont megfelelő készletekkel indítsa a játékkonzolok területén is” – fogalmazott válaszában a cég.

Xbox Series X – Fotó: Fabian Sommer / DPA / AFP
Xbox Series X – Fotó: Fabian Sommer / DPA / AFP

Az Emag (és a vele egyesült Extreme Digital) szintén azt jelezte, hogy általános termékhiány nem várható, de egyes slágertermékek elfogyhatnak a készletből. „Tavalyhoz képest ugyan valamelyest javult a helyzet, de még mindig nagyon korlátozott készletek állnak rendelkezésre a PlayStation 5 és az Xbox Series X konzolokból. Nintendo Switchből is lassan érkeznek az utánpótlások” – írták. A konzolok mellett a legnépszerűbb mobiltelefonokból és IT termékekből is kialakulhat ideiglenes hiány. Az Emag ötezer laptoppal készült a saját Black Fridayére, és videokártyából is felpakolt, de ez sem garancia arra, hogy pont olyan terméket kapunk, amilyet szeretnénk. A cég szerint a videokártyák annak ellenére is gyorsan fogynak, hogy az utóbbi időben jelentősen megdrágultak. A laptopoknál pedig érdekes helyzetet idézett elő a csiphiány: „a gyártók elsősorban a felső és középkategóriás modellekre összpontosítanak, a rendelkezéseikre álló alkatrészeket inkább ezekbe szerelik, nem a legolcsóbb alapmodellekbe, amelyeken kisebb a profitjuk.”

Az iPon kommunikációs vezetőjétől, Hagymási Balázstól is hasonló válaszok érkeztek. „A konzolok, a videokártyák, a notebookok és a memóriamodulok piacán is nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Ezek a termékkörök idén a szokásosnál kevésbé hozzáférhetők” – írta. Hagymási szerint a PlayStation 5 és az Xbox Series X hiánycikk, az alkatrészek közül pedig az új DDR5 memóriamodulok „a PS5-höz hasonlóan egyelőre csak elméletben léteznek”. Viszont az iPonnál úgy látják, Nintendo Switch-et nem lesz probléma idén karácsonyra beszerezni. A videokártyák esetében Hagymási arra tért ki, hogy „a piacon gyér kínálat magasan tartja az árakat, a portfólió jelenleg és a jövőben is elérhető lesz, viszont továbbra is a gyártói listaár többszöröséért”.

Nem jó az utolsó pillanatra hagyni

Az érintett boltok nem egyforma módon próbálnak megküzdeni a helyzettel. A Media Markt helyettesítő termékeket javasol, ha valami elfogyott. Várólistát nem vezet, mert nálunk terméket előrendelni csak valós készletre lehet. „Ez azt jelenti, hogy ha elfogy egy adott termék, levesszük annak előrendelhető státuszát. Ugyanakkor aki addig feliratkozott, biztosan meg is kapja a terméket” – közölte az áruházlánc. Az előrendelhető termékek köre folyamatosan változik, és néha hiánycikkek is ilyen státuszba kerülhetnek, nyilván rövid ideig.

Az Emag előjegyzései rendszert vezet, például a Playstation 5 és az Xbox Series X esetében is. „Vásárlóinak azt ajánljuk, jegyezzék előre a kívánt gépet, mert ilyenkor egy-egy készlet beérkeztéről értesítést küldünk” – írták. Az előjegyzés nem jár vásárlási kötelezettséggel, de azt sem garantálja, hogy biztosan jut a termékből. A feliratkozók viszont rögtön értesülhetnek, ha új készlet érkezik, és ha éppen netnél ülnek, az elsők között csaphatnak le a gépekre.

Az Ipon illetékese azt hangsúlyozta, hogy mindenki minél hamarabb szerezze be az áhított termékeket, mivel „az év hátralévő időszakára vonatkozó szállítási előrejelzések még a jelenleginél is gyengébb ellátást prognosztizálnak”. A cég a videokártyák sorsát követi kiemelten, nyáron bevezetett egy programot, aminek az volt a célja, hogy az amúgy is hiánycikk videokártyák ne a bitcoinbányászoknál vagy nyerészkedőknél kössenek ki, hanem a becsületes, kétkezi gémereknél. „Nagyon sokan regisztráltak, ám amikor megkerestük őket a beérkezett termékekkel, a túlnyomó többség (nagyjából a regisztráltak 90 százaléka) azt mondta, magasnak tartja az árakat, és mégis inkább kivár. Azóta közel negyven százalékkal drágultak a videokártyák. A program tehát csalódás volt” – fogalmazott Hagymási. Ezért az üzlet most egy másik megoldással próbál segíteni a játékosoknak: bizonyos videokártyákat kizárólag az Ipon Gépösszerakó nevű szolgáltatásán keresztül értékesítenek. „Ezek a videokártyák a piacon egyébként megtalálható termékekhez képest lényegesen olcsóbbak, és reményeink szerint ténylegesen játékosokhoz kerülnek majd” – írta Hagymási.

Na de mégis, milyen konzolt vegyek?

Szóval idén nem egyszerű videojátékos hardvert tenni a fa alá. De tegyük fel, hogy szerencsés helyzet áll elő, és lehet válogatni, és felmerül a címben feltett kérdés: milyen konzolt vegyünk? Természetesen az a válaszunk, hogy olyan óriásit nem lehet hibázni, mert minden platformra vannak tök jó játékok. Ami azt is jelenti, hogy a gépek technikai képessége helyett érdemesebb onnan megközelíteni a problémát, hogy milyen játékokkal szeretnénk játszani. Ezen a ponton nem nagyon lehet megúszni a netes kereséseket, YouTube-os videók, kisgyerekeseknek korhatárkarikák nézegetését és hasonlókat, de néhány szempontot azért lehet mondani.

Akiknek fontosak az exkluzív konzoljátékok, és nem akarnak éveket várni, amíg egy Horizon vagy egy God of War pécére is megjelenik, azoknak PlayStation 5 lehet a jó választás, akárcsak azoknak, akik konzolos VR-élményre vágynak, mert a PS5-höz lehet venni ilyen kiegészítőt. A Sony gépe tavalyi premierje óta több mint 13 millió példányban kelt el, és ha nincs covid, vélhetően ez a szám még nagyobb lenne. Jó pár évig a piacon lesz még, és csak a következő években jönnek ki azok a játékok, amik igazán megmutatják, mit tud a hardver.

Vásárlók és egy Playstation 5 – Fotó: ANP MAG / AFP
Vásárlók és egy Playstation 5 – Fotó: ANP MAG / AFP

A saját konzolját szintén tavaly váltó Microsoft már egy ideje nem az eladott gépek számában méri a sikert, amit az is jól mutat, hogy saját prémium játékait pécére is kihozza a konzolos premierrel egy időben (nemrég például megjelent a Forza Horizon 5, decemberben pedig jön az új Halo). A cég inkább a havidíjas Game Pass szolgáltatásnak akar minél több előfizetőt szerezni. Ez amolyan „videojátékok Netflixe” állandóan változó kínálattal (csomó új játékkal is, nem csak régiekkel), így aki hosszú végigjátszások helyett inkább több játékba belekóstolna olcsón, annak az Xbox Seriest bátran lehet ajánlani. A Game Pass egyébként pécére is elérhető, szóval kiváló kiegészítő lehet bármi mellé, ha amúgy nem Xbox a fő játékplatformunk.

A Nintendo mindig is különutas volt, rendszere zártabb, a nagyobb neveit ritkán engedi ki más platformokra. Így a Switchet tényleg a játékai adják el: Mario, Zelda, Pokémon, Metroid, csak hogy néhányat említsünk az erősebb márkanevek közül. Ez a gép már 2017 óta a piacon van, ami azt jelenti, hogy rengeteg játék jelent meg rá, de azt is, hogy belátható időn belül várható belőle egy erősebb verzió. A három konzol közül ez a legolcsóbb, családi- és kézikonzolnak is remek, de akinek az online játék a mindene, annak nem ez a legjobb választás (a Switch online rendszere jóval puritánabb, mint a Microsofté vagy a PlayStationé).

Későn érőknek lehetőség még egy előző konzolgeneráció (PS4, Xbox One) beszerzése, mert most olcsó, rengeteg jó játék megjelent már ezekre a gépekre, és őszintén szólva 2021-ben nem dőltek nyakunkba csőstül a jobbnál jobb újgenerációs játékok. És persze a konzolok mellett mindig járható út a pécé, bizonyos játékstílusok (jellemzően a sok játékost mozgató online műfajok) itt érzik jól igazán magukat, és vannak olyan játékok, amiknél az egér-billentyűzet kombó jobban kézre áll, mint a kontroller. Megint csak az dönthet, hogy mivel akarunk szórakozni – illetve itt már az is, hogy milyen minőségben, mert azok a csúcsvideokártyák most tényleg nagyon drágák.

Vagy halasszuk el egy évvel ezt a kérdést, a tabletes-mobilos játékokkal ki lehet húzni jövő karácsonyig, amikorra remélhetőleg már olyan kütyüket is lehet kapni, amik most hiánycikkek.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!