A járvány miatt nincs elég konténer, chip és műanyag

2021. május 16. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Chipből, konténerből vagy éppen műanyagból is globális hiány alakult ki a járvány miatt, írja a Portfolio.

A koronavírus-járvány első hulláma recesszióba taszította a világgazdaságot, felborította az ellátási láncokat és megváltoztatta a fogyasztók vásárlási szokásait, mellette pedig a kínai technológiai vállalatokkal szembeni amerikai szankciók és a szélsőséges időjárás szintén hozzájárult a kínálat szűkösségéhez, írja a lap.

A chiphiány az autók, az okostelefonok, a szórakoztató elektronikai termékek vagy akár a konyhai robotgépek, mosógépek gyártását is nehezíti. Az IHS Markit szerint a chiphiány miatt az első negyedévben világszerte 1,3 millió személyautót és kisteherautót nem tudtak legyártani.

Konténerhiány is van: mivel több kikötőt érintett a munkaerő csökkenése, ez a hajók jelentős késedelmeit, elmaradt kihajózásokat és a rakodható mennyiségek korlátozását okozta. A konténerhajók egy részét a járvány alatt felújításra küldték, mások kénytelenek voltak megszakítani az utat a fedélzeten észlelt Covid-esetek miatt. A járvány alatt ráadásul megváltozott a vásárlók fogyasztói magatartása, más csatornákon keresztül más termékeket keresnek, mint korábban, ez is fennakadásokat okozott a globális kereskedelemben, írja a lap.

A járvány alatt jelentősen nőtt a műanyagtermékek iránti kereslet, a beszállítói láncok pedig a műanyaggyártásban is sérültek, a nyersanyagok, például a polietilén, a polipropilén és a monoetilén beszerzésének nehézségei több iparágban gyárleállásokhoz, jelentős áremelkedésekhez és termelési csúszásokhoz vezettek.

Az Egyesült Államokban csirke, ketchup és klórhiány is felütötte a fejét. A Portfolio szerint a kényelmi ételek iránti vágy olyannyira szűkössé és drágává tette a baromfit, hogy egyes éttermek korlátozták a szárnyasok húsából készült szendvicsek vagy általában húsos ételek kínálatát, vagy kifogytak belőlük, több éterem megváltoztatta az étlapját és az akcióit. A problémát az okozza, hogy a járvány miatt sok üzem vagy bezárt, vagy még nem teljes kapacitással működik, miközben a kereslet folyamatosan emelkedik. A lezárások alatt az Egyesült Államokban is jelentősen megnőtt az elvitelre rendelés az éttermekben, ezzel keresett árucikké vált a kis adagos csomagolt ketchup, amiből országos hiány alakult ki.

És mivel a korlátozások miatt több tízmillió amerikai rekedt otthon, sokan medencés otthonokban, a medencék tisztán tartásához pedig elengedhetetlen a klór, a klórból is hiány alakult ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!