Kipróbáltuk, működnek-e a TikTok varázslatos mosogatós trükkjei

2024. október 28. – 11:50

Kipróbáltuk, működnek-e a TikTok varázslatos mosogatós trükkjei
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi média gyors videói nagyon meggyőzőek tudnak tenni. Annyira szuggesztívek, valószerűek néha, ráadásul annyira igazi, hétköznapi problémákra adnak választ, hogy el is akarjuk hinni nekik, amit állítanak. Különösen igaz ez a mosogatós trükkökre.

A főzés rengeteg kosszal jár, régi klisé, hogy a szakácsok, cukrászok is több időt töltenek mosogatással, takarítással, mint magával a főzéssel. Már rég tudjuk, hogy a vegyszerek nem jók, se nekünk, se a környezetünknek. Rossz belélegezni, rossz a bőrünknek, de még a felületeket is sérthetik, amennyire lehet, egyre többen igyekeznek ezeket kerülni.

Sok más mellett így aztán ebben is sokan visszatérnek a hagyományos technikákhoz, természetes anyagokhoz, de ezekben nehéz megbízni. Erről igyekszik meggyőzni minket a sok TikTok- és Insta-videó, amelyek olyan hatékonyságú, ám néha meglepően furcsa trükköket mutatnak, amelyek után minden foltmentes, csillogó, fényes és tiszta.

Mivel szerettünk volna, mégsem tudtunk teljes szívünkkel hinni minden varázstrükknek, kipróbáltunk párat:

Citromleves víz és a mikró

Sok videó szerint kitisztítja a mikrót, ha egy citrom levét kifacsarjuk, egy tál vízbe tesszük, és pár percig járatjuk a masinát, aztán letörölgetjük a belsejét. Pontosan követtük az utasításokat, de semmi sem történt.

Ecetes víz a foltos fazékba

Ha erős, 20 százalékos ecetet teszünk egy fazékba, és főzzük, akkor először is minden ecetszagú lesz a konyhában, még másnap is. Másodszor viszont valóban tükörcsillogóvá válik az alja, ez a trükk működik.

Darált tojáshéj

Annyira bizarr volt ennek a trükknek már a gondolata is, hogy muszáj volt kipróbálnunk: kiszárított tojáshéjakat daráltunk porrá az aprítóban, majd foltos felületű, mosogatószerrel lekent serpenyőre szórtuk. Ez elvileg egy bio súrolószer, és valamennyire hatékony is, de a többrétegű zsírlerakódással azért nem veszi fel a versenyt.

Alufólia galacsinnal főtt villák

A kifőzés mint tisztítóeljárás nem új, ahogy a szódabikarbóna sem, de az alufólia darabok annál inkább. Ehhez a trükkhöz, amely fényes evőeszközöket ígér, az evőeszközöket kell szódabikarbónás, alufólia galacsinos vízben főzni. A villák és kanalak tényleg szépek lettek egy kis törölgetés után, de lehet, hogy inkább a törölgetés a hatékony? A dolog mindenesetre működik.

Paradicsompüré + fémfelületek

Ha foltos fémedényekre kenjük a paradicsompürét, szépen fog csillogni, állítja az Internet. Ha az ember amúgy is paradicsomlevest készít, végül is mi baj lehet belőle, ha beken egy-két lábost is? A tál tényleg csillog, de maga a művelet iszonyú furcsa érzés.

Továbbra is csak a saját szememnek hiszek, ettől még a fenti gyors tesztek nyomán nem minden egyből hülyeség, ami annak látszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!