Huszonegy méterrel nyerték az idei holland csatornaugró versenyt

2024. szeptember 2. – 12:21

Huszonegy méterrel nyerték az idei holland csatornaugró versenyt
Fotó: Bart Biesemans/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton tartották a hollandiai Polsbroekerdamban az éves szokásos fierljeppen-versenyt, aminek az a lényege, hogy a résztvevőknek hosszú póznák segítségével kell egy szélesebb csatornát átugraniuk.

Igen, gyakorlatilag rúdugrás, csak ha valaki közben elengedi a rudat, akkor nem a szivacsra esik, hanem Polsbroekerdam vizébe. A dolgot nem most találták ki, hanem a tizennyolcadik században,egészen pontosan 1767-ben volt az első feljegyzett ilyen esemény – írja a Reuters.

A fierljeppen kifejezés a fríz nyelvből jön, és azt jelenti, hogy „kecses ugrás”.

A háttere pedig az, hogy a holland földműveseknek néha tényleg így kellett közlekedni a belvizek vagy a kiterjedt csatornarendszer miatt, amíg az autók vagy a bringák szélesebb körű elterjedése nem segített nekik hosszabb távokat megtenni.

A győztes idén a férfiak kategóriájában Erwin Timmerarends volt, aki 21,83 métert ugrott. A nők között Tessa Kramer nyert 16,91 méterrel. A junior kategória győztese Germ Terpstra volt 20,56 méterrel, a gyerekeknél Brent Monsma nyert a fiúknál 17, 93 méterrel, a lányoknál pedig Sanna Bouwstra 14,96 méterrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!