Óriási TikTok-sláger lett a Kim Dzsongun nagyságát megéneklő propagandaszám

2024. május 5. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Taylor Swift nem számított arra, hogy a lemeze megjelenése után ilyen hamar letaszítják a trónról – írta az egyik TikTok-felhasználó viccesen azok után, hogy a felületen a néhány hete megjelent észak-koreai propagandaszám már a nagy sláger.

A felhasználók többsége természetesen tisztában van azzal, hogy a vidám szintipopdal az észak-koreai rezsim vezetőjét, a „barátságos apát”, Kim Dzsongunt élteti, de a reakciók alapján a fülbemászó dallamnak egyszerűen nem tudott ellenállni a nyugati közönség. Volt, aki egyenesen Grammy-díjat követelt a dalnak.

A BBC által megkérdezett szakértők szerint egyáltalán nem véletlen, hogy ekkora sláger lett a dalból, hiszen Észak-Koreában egy-egy ilyen indulónak fontos szerepe van. Eleve olyan dalt alkotnak ilyenkor, amely vidám ritmusával, könnyen énekelhető és megjegyezhető dallamával és szövegvilágával egyszerűen belemászik a hallgatója fejébe. A dalnak azt az üzenetet is egyértelműen át kell adnia, hogy az észak-koreaiaknak hálával kell tartozniuk vezetőjük és az uralkodó kommunista párt felé.

A szakértők még egy fontos dologra felhívták a figyelmet a dalban. Kim Dzsongunra a propagandadalokban ez idáig a legtöbbször nagy örökösként hivatkoztak, a TikTokon népszerűvé váló dal azonban már apafiguraként és a nagy vezetőként emlegeti őt. Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, ez a dal már azt jelzi, hogy az észak-koreai vezető kilép apja, Kim Dzsongil árnyékából.

A TikTokon többen régebbi spanyol, francia vagy kelet-európai számokhoz hasonlítják a „nagyon ABBA-s” dalt, illetve a mostani sikeren felbuzdulva többen más észak-koreai zenekarokat, például a Pochonbót és a Moranbongót ajánlják a többi felhasználónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!