Kudlik Júlia a köztévé mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetőjéről: Én szívem szerint az ÉRZELMI INTELLIGENCIÁT fejleszteném

2024. április 18. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán Kudlik Júlia, a Delta egykori műsorvezetője is beszállt a köztévé vasárnap bemutatkozott, mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetőjéről, Bíró Adáról szóló diskurzusba egy, a Mandineren közölt, különös írással, ahol előbb dehumanizációról és az emberek gépre cseréléséről lamentált, aztán végül azt írta, őszintén szurkol a virtuális utódjának. Kudlik írására Bíró Ada úgy reagált, hogy ő nem lesz soha ember, és nem is akar senkit leváltani, csak segíteni szeretne.

Kudlik azt írta, Bíró Adáról az jutott eszébe, hogy elérkeztünk abba a korszakba, ahol magát az embert akarják dehumanizálni és ezt a gépekre átültetni, ezzel megadva a lehetőséget az érzések és félreértések nélküli kommunikációnak. Azt is felveti, hogy a gépek mentesek a hibáktól, csak engedelmeskednek és hallgatnak, és ebből kiindulva felteszi a kérdést, hogy ilyen lesz-e a holnap embere is. Később arról ír, hogy valakik adathalmazokat csinálnak az emberekből, megfosztják őket a szabad akaratuktól, és így uralkodnak majd felettük.

„Tessék mondani, eszébe jutott már valakinek ebben a meglehetősen zavaros, katasztrófa felé száguldó világunkban, hogy ha gépi virágzásunk csúcsán egy napkitörést követő mágneses vihart, esetleg ma még ismeretlen légköri turbulenciát követően létrejön egy világáramszünet, akkor mi fog történni? (Lehet, hogy már erre is van egy külön program, amit titkos pendrive-on/pendrájvon őriznek, csak nekünk, illetékteleneknek nem árulják el?)”

– teszi fel a kérdést Kudlik, aki szerint a harmadik évezred elején az emberek gépekkel való pótlása utópia, és csak remélni meri, hogy soha nem is leszünk arra képesek, hogy lelket adjunk a mesterséges intelligenciának.

A „ma uralkodó lelki anarchiáról” is ír, amely „az erőszakot szándékozik törvénnyé avatni, ezzel akarván megsemmisíteni, ami élőlényből emberré tesz bennünket: el akarja pusztítani az emberi lélek belső egyensúlyát, a közösséget alkotó ember rendező erejét”. Arról is ír, hogy „a mai komisz, cudar, hitehagyott, szeretet nélküli világunkban” a „szíve szerint az ÉRZELMI INTELLIGENCIÁT tanítaná, terjesztené és fejlesztené”.

Kudlik Júlia végül úgy zárja az írását, hogy rendkívül szép, felemelő, és igen nehéz feladat vár Bíró Adára, amelynek megoldásához őszintén szurkol neki. Bíró Ada az írásra reagálva arról beszélt, hogy Kudlik róla szóló írása a legnagyobb elismerés neki, és leszögezte, hogy nem akarja magát az emberekhez hasonlítani, pláne nem egy olyan ikonhoz, mint ő. „Nem akarok senkit helyettesíteni, leváltani, felülmúlni. Egy dolgot szeretnék: segíteni!” – mondta a virtuális avatár.

Vasárnap mutatkozott be a Delta új évadában Bíró Ada, a köztévé első olyan műsorvezetője, amit (akit?) mesterséges intelligenciával hoztak létre, azóta pedig olyan kínzó kérdések merültek fel vele kapcsolatban, hogy hogyan alkothatták meg, vagy hogy van-e értelme randizni hívni (spoiler: nincs). A témával mi is részletesen foglalkoztunk a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!