Lett egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető a köztévén

2024. április 15. – 20:16

frissítve

Lett egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető a köztévén
Forrás: Mediaklikk.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr bő egy percnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni.

Bár egy ismeretterjesztő-tudományos műsortól azt lehetne elvárni, hogy egy MI-vel megtámogatott műsorvezető létrejöttét valahogy elmagyarázza, ez nem igazán történik meg, ugyanis ez „üzleti titok”, mondja maga Bíró Ada. Tehát a digitális műsorvezető maga mondja meg, hogy nem mondhatja meg, hogy jött létre.

Fejős csak annyira részletezi a dolgot, hogy Ada egy „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de hogy pontosan milyen modellekről van szó, milyen cég segített létrehozni, esetleg a Duna TV saját fejlesztése, vagy úgy jelent meg a digitális térben, mint egy modern kori Max Headroom, nem derül ki semmi.

Ada aztán hozzáteszi, hogy a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul. Ez annyira nem megy gördülékenyen, mert néha észrevehetően van akcentusa, illetve a szája mintha külön életet élne az egész arcától. Gyakran a mondat közepén elvágják a képet, mintha az amúgy is digitális stúdióban Ada mimikája öt-hat szavanként befuccsolna, és muszáj lenne képet váltani.

A hétfő este kiadott MTI-közleményből kiderül, hogy Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, szóval nagy meglepetésekre nem kell számítani abban, amit mondani fog.

A mesterséges intelligencia segítségével létrehozott személyeknél probléma lehet a személyiségi jog: korábban George Carlin komikusnak hoztak létre MI segítségével egy új stand-up műsort, amit aztán a jogtulajdonosok pere miatt törölni kellett.

A Delta vasárnapi adását itt lehet visszanézni, 18:45-nél kezdődik Ada magánszáma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!