Megoldódott az elveszett dalok egyik legnagyobb rejtélye, a Zoltán, Zoltán

2024. március 30. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az internetnek léteznek olyan szegletei, ahol emberek olyan dalfoszlányok eredetijét próbálják kikutatni, amelyekkel még a Shazam sem bírt el. A régi adathordozókon maradt, újra előszedett kazettákon talált felvételek vagy rádióban hallott dalrészletek egyik legkorábbi turkálója a WhatZatSong, egy újabb változata pedig a Lostwave nevű aloldal a Redditen.

Utóbbi egyik felhasználójának sikerült megfejteni „egy évek óta idegesítő rejtvényt”, ahogy arra egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket, a dalnak ráadásul izgalmas magyar vonatkozása is van.

A szerzeménynek eddig csak egy rövid részlete volt ismert, ebben pedig a magyarok a nyelvükre egy nagyon hasonlító szöveget hallhattak. A rettenetes akcentussal énekelt refrénben jól felismerhető volt egy többször ismételt név: a Zoltán. Ezért az internet csak Zoltán, Zoltánként hivatkozott rá. Azt viszont senki nem tudta, mi ez az őrület.

Egészen péntekig, amikor az egyik felhasználótól érkezett a megfejtés, pontosabban a teljes dal és klipje, amit a Lostwave-en közzé is tett:

Ha erősen koncentrálunk, a szövegben valami olyasmi szöveg azonosítható, hogy:

„Zoltán, Zoltán oly’ délceg, szorgalmas és szerelmes, életre tökéletes /

Zoltán, Zoltán jó barát, akkor is ha hó esik, egy két há négy öt”

A teljesen értelmetlen, bár valóban költői szövegben aztán még előkerül „a csicseregnek a madarak és szépek a csillagok” sor is.

A klipet 16 évvel ezelőtt töltötték fel a Dailymotion-videómegosztóra, az előadókról viszont semmi nem derült ki. Megtalálták viszont a francia Crédit Agricole bank reklámját, amely egy kampány részeként használta fel a felvételt, a bank hivatalos Twitter-fiókja pedig 2010-ben posztolt is róla. És valószínűleg maguk az előadók is franciák.

Az azonban még mindig nem derült ki, hogy mi volt a készítők eredeti célja a Zoltánnal. Több hozzászóló szerint Zoltán egyértelműen a 80-as évek népszerű eurodiscójában utazó, Leslie Mandoki által alapított Dschinghis Khan nevű NSZK együttes paródiája.

Egy magyar kommentelő mindenesetre úgy gondolja, Zoltán ahhoz az ikonikus pillanathoz hasonlít, amikor Freddie Mercury énekelte a Tavaszi szél című dalt.

Olvasónk szerint a Lostwave-en ez volt a legnagyobb találat az idén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!