Kelet-európai McDonald’sokhoz vezet a poptörténet egyik legnagyobb rejtélye

2023. november 19. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Van az internetnek az a Shazamon túli bugyra, ahol egy szám eredetének kinyomozása még mindig közösségi alapon zajlik. A 2006-ban, még bőven a zenefelismerő applikáció elterjedése előtti időkben elindult WhatZatSong oldal ma is azoknak nyújt könnyű és gyors megoldást, akik a Shazamon zsákutcába ütköznek, és egyre elkeseredettebben keresik egy-egy szám előadóját vagy címét.

Az oldalra feltöltött dalrészletekhez rövid leírás társul, az oldal közössége pedig általában viszonylag hamar a végére jut egy-egy dal azonosításának. Régi adathordozókon maradt, ismeretlen számok, újra előszedett kazettákon talált felvételek vagy rádióban, videójátékban hallott dalfoszlányok turkálója leginkább a WhatZatSong. Ha egy példával kellene jellemeznem az oldal közösségét, ez egy olyan hely, ahol egy nyolcvanas években VHS-ről felvett, instrumentális, rossz minőségű számrészletről is még aznap megírja valaki, hogy az egy 1986-os csehszlovák dalból származik. De annak a Dragossh nevű felhasználónak sem kellett kétségbe esnie, aki egy magyar barátjától kapott cigány szám előadóját kereste. Az igazi megfejtés ugyan hosszú idő után, de megérkezett: a magyar barát Dögös Robi Bomba című számával ajándékozta meg annak idején Dragossht.

Van azonban egy hangfájl, ami eddig példátlan módon kifogott az élő Shazamként funkcionáló közösségen:

A 2021-ben Pop-English címmel felkerült bejegyzésben hallható dalrészlet pontos eredetét feltöltése óta teljes homály fedi, ezzel ez a WhatZatSong történetének eddigi legkitartóbb rejtélye, még úgy is, hogy idén nyáron már a Redditen is közösségi nyomozás indult az ügyben.

A poszt egy 17 másodperces, rossz minőségű felvételt tartalmaz, amit feltöltője, Carl92 egy régi DVD-mentésen talált. Az eddigi szakértői vélemények szerint kezdetleges mikrofonnal tévéből felvett dal a nyolcvanas éveket idéző new wave számnak tűnik, de tovább nehezíti a beazonosítását, hogy már eleve a pontos dalszövegét is nehéz kibogozni.

A pár sort tartalmazó részletnek kis túlzással nincs olyan sora, amiben minden fórumozó egyetértene, de a hamar mémmé vált, titokzatos dalra a közmegegyezés szerint leginkább az Everyone Knows That/Ulterior Motives címen hivatkozik a netes közösség. Jól jelzi a szám körüli felhajtást, hogy Carl92 feladványa jelenleg közel 700 kommentnél jár a WhatZatSongon, de azóta már a Redditen is 5600 tagja van a dalnak szentelt nyomozásnak, ráadásul egy friss Rolling Stone-cikk is újabb löketet adhat a szám körüli felhajtásnak.

Pár teória azért erősen tartja magát a nyomozásban. Az egyik elmélet szerint reklámzene lehetett az Everyone Knows That, mások a zavaros angol dalszöveg és kiejtés miatt japán előadóra tippelnek, de szintén vannak hívei annak a szálnak is, hogy Carl92 egy azóta feledésbe merült zenekartól vette fel a dalt még az MTV-ből.

Népszerűnek számít még az arról szóló teória is, hogy valójában Carl92 állított csak mesteri csapdát a WhatZatSongon. Ennek az elméletnek a hívei szerint ezt támasztja alá, hogy az eredeti fájlt feltöltő felhasználó egy ponton, meg sem várva a megfejtést, simán otthagyta a fórumot.

A folyamatos sikertelenséget, tanácstalanságot és növekvő frusztrációt kihasználva természetesen megjelentek a trollok is az Everyone Knows That eredete utáni kutatásban, így a moderátorok ma már extrém óvatosak minden egyes ígéretesnek tűnő információmorzsával. El is kél ez a fokozott óvatosság, ugyanis egy alkalommal pár órára a közösség nagy része majdnem elhitte, hogy megvan a megoldás. A rövid ideig eredetinek hitt, Michel92 által feltöltött részlet úgy hangzott, mintha a keresett dal egy japán reklámban hangzott volna el. A feltöltött részletről aztán pár óra alatt lerántották a leplet, a posztot pedig azonnal törölte a felháborodott közösség.

Több előadóval is hírbe hozták már a dalt, a dallamvezetés vagy a stílus miatt például a Roxette, a Savage Garden vagy a D-Project énekesnője, Joe Rinoie is felmerült lehetséges előadóként, ám ezeket a teóriákat is megbízható forrásból cáfolták eddig.

A rejtély felgöngyölítése során persze adódtak már ennél kitartóbb elméletek is, például amikor egészen valószínűnek tűnt, hogy a szálak a kelet-közép-európai McDonald’s-üzletekben szóló háttérzenékig vezetnek. Az egyik hozzászóló egy ponton azzal jelentkezett be a diskurzusba, hogy 2012-ben hallotta már ezt a számot egy lengyel McDonald’sban. Innen jutott el az egyik önkéntes detektív a gyorsétterem zenéit a régiós üzletekbe megrendelő Mood Media ügynökséghez és az ügynökségnek a bolti zenéket árusító, japán Nichion Sounds Libraryhez. Végül azonban ez a nyom is zsákutcának bizonyult, ugyanis a Nichion sem találta az adatbázisában a számot.

Persze nem ez az egyetlen olyan dal, amelynek a titokzatos eredete ennyire lázba hozza a netes közösséget, az ilyen típusú számoknak már külön gyűjtőnevük (lostwave) van. Ám az Everyone Knows That még a műfajon belül is külön szintnek számít. Ennek fő oka, hogy amíg a legtöbb lostwave szám legalább teljes egészében elérhető, addig Carl92 rejtvényéből továbbra is csak ez a gyenge minőségű 17 másodperc áll rendelkezésre.

Az Everyone Knows That körüli nyomozás az elmúlt két évben akkorára duzzadt, hogy a dal körüli felhajtásban szinte másodlagossá vált maga a megoldás. Ma már külön gyűjteményük van például a dalfoszlányt továbbgondoló, remixelő vagy azt mesterséges intelligenciával kiegészítő feldolgozásoknak. A keresőbe beírva is rengeteg, egész kreatív átdolgozását találhatjuk a számnak, és akad olyan rajongó is, aki még a nyolcvanas évek reklámjait idéző klipet is vágott a zenéhez.

A dalnak dedikált Subreddit egyik moderátora, Sodapopyarn a Rolling Stone-nak két dologgal magyarázta a kimagasló aktivitást a számrészlet körül. Szerinte egyrészt egy rendkívül fülbemászó darabról van szó, ami akár simán sláger is lehetett volna a maga idejében, másrészt már önmagában az a tény is elég nagy szenzációnak számít, hogy 2023-ban, ennyi online elérhető információ birtokában képtelenség beazonosítani egy dalt.

A megkérdezett szakértők szerint akármennyire hihetetlen, továbbra sincs semmilyen ígéretesnek tűnő, lenyomozható információ sem a számról, pedig a leglelkesebb keresők már producereket, kiadókat és egykori zenekari tagokat is megkerestek az ügyben. Sodapopyarn szerint hiába adták fel eddig sokan a keresést a folyamatos kudarcok vagy átverések miatt, a közösséghez mindig újabb és újabb tagok csatlakoznak. Így szerinte a dalrészlet körüli keresőbázis addig biztosan életben marad, amíg meg nem találják a szám eredetijét. A fórum moderátora szerint leginkább azért lenne jó megtalálni az eredeti szerzőt, hogy végre megmutathassák neki, milyen sok kreatív feldolgozást inspirált az ismeretlen dal.

A sok zsákutcától frusztrált keresőknek pedig még mindig ott van a lehetőség, hogy más lostwave-számok előadóit kutassák fel inkább az Everyone Knows That helyett. A leginkább a Cranberries dalaihoz hasonlított, How Long It Will Take címen futó szám szerzőjét például már 2007 óta keresik, de a lelkesedés a több évtizedes sikertelen nyomozás ellenére sem lankad, hiszen nemrég ennek a számnak is külön subredditje indult:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!