Látta már Tatát és az Alpokat egy képen?

2024. március 26. – 21:37

Látta már Tatát és az Alpokat egy képen?
Tata, a tatai Öreg-tó, Kisalföld és az Alpok – Fotó: Beinrohr László / Eternipix

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg nem, de érdemes vetni rá egy pillantást.

Szeretjük a különleges képeket, legutóbb a Szentendrét és a Magas-Tátrát mutattuk meg egyazon képen. A fotós Beinrohr László, aki megbízható hobbicsillagfotós olvasónk, és most egy újabb, egyszerre több érdekes földrajzi helyet ábrázoló fotóval jelentkezett.

A kép hétfőn, március 25-én készült naplementekor, este 6 óra körül, Tatáról. Előtérben az Öreg-tó látható a várral és Tata más nevezetességeivel, a tatai nagy platánnal és az Esterházy-kastéllyal. Ahogy haladunk a képen felfelé, a Kisalföld lankás dombjait láthatjuk, Kisigmánd és Bábolna térségében a szélerőművekkel. Végül a kép tetején az Alpok legkeletibb, 2000 métert elérő hegyvonulatai láthatók: a Rax és a Schneeberg, 200 kilométer távolságban.

Innen átadjuk a szót a fotósnak: „A kép Baj határából készült a hegyekben. A rendkívüli távolság, az időjárási viszonyok, és a Kisalföld porossága miatt a kép elkészítése csak kivételesen ritka alkalmakkor lehetséges. Nem fotótechnikai nehézséget jelentett (mivel »mindössze« 400 mm fókusztávval készült a kép). Ez a fókusztáv azonban így is nagy nagyítást jelent, így emiatt és a helyszín gondos megválasztása miatt Tata és az Alpok optikailag hasonló méretűnek tűnik.”

László hatszor tette meg az utat Tatára ezért a képért, a tökéletes pillanatra várva.

Magyarázattal ellátott kép: melyik csúcs a Schneeberg, és melyik a Rax? – Fotó: Beinrohr László / Eternipix
Magyarázattal ellátott kép: melyik csúcs a Schneeberg, és melyik a Rax? – Fotó: Beinrohr László / Eternipix

László civilben biokémikus, és a képeivel többször is találkozhattak már a Telexen, például a fantasztikus vörös holdas képével, a Jupiter és a Szaturnusz különleges együttállásával vagy pedig a mostanihoz hasonló szentendrés-tátrás képével. László ilyen technikás, ritkán elkészíthető képeket készít, ha még többet szeretné látni, kattintson a Facebook-oldalára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!