Orbán Viktornak még könyvkiadásból is szép summa csordogál be

2024. február 1. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor könyvkiadásból is kapott honoráriumot tavaly, ez derült ki a friss vagyonnyilatkozatából.

Azt nem lehet tudni, pontosan mennyi pénz folyt be ebből a miniszterelnökhöz, mert a magyar vagyonnyilatkozati rendszer szerint nem kell pontos összeget megjelölnie, de a havi bruttó 200 és 500 ezer forint közti sávot ikszelte be. Ez éves szinten tehát több millió forintot is hozhat a konyhára Orbánnak.

Orbán Viktor neve alatt egy új könyvet találtunk tavalyról, és sajtófőnöke, Havasi Bertalan is megerősítette, hogy ez az. És hogy pontosan miről szól ez a könyv? Orbán Viktor beszédeiről. Mármint szó szerint. A közel 300 oldalas keménytáblás Másként című mű tavaly novemberben jelent meg, és ebben a miniszterelnök megszólalásaiból válogattak össze egy csokornyit, úgy, ahogy Orbán „maga sem tudta volna jobban”.

Mármint ezt ő maga mondja az előszóban, amit a könyvhöz írt. Ebben például arról értekezik, hogy ahogy a művészeknek, úgy a politikát művelőknek is van egy nagy kiváltságuk: hogy maguk húzzák meg a munkájuk határait. „Én mindig szívesen éltem a határok kitolásának lehetőségével, amely azonban sohasem tetszés szerinti, ízlésbeli és végképp nem korlátlan szabadságot jelentett. Inkább a főszolga szabadságát arra, hogy eldöntse, mivel és hogyan tudja legjobban szolgálni a rábízottak ügyét” – vallja Orbán.

Szerinte amikor volt ideje elkalandozni a politika hatalmi gépezetének hatósugarán túlra, akkor csak egy meggyőződés vezérelte: „mozgósítani a magyar nemzet erőforrásait, ahol pedig még hiányok vannak, ott létrehozni azokat a szellemi és lelki erőket, amelyek segítségével ismét elfoglalhatjuk a világban azt a helyet, amit ez a nép tehetsége, jelleme és történelme alapján megérdemel”. Ezzel a szándékkal írta tehát azokat a beszédeit, amik ebben a könyvben megjelentek, és amiket 10-12 ezer forintért el is lehet olvasni.

A kormánypárti Magyar Nemzet fel is csapta „miniszterelnökünk” könyvét, átfutotta azokban az „intim vetületű” beszédeket, például azokat, amiket temetéseken mondott, meg azokat, amikben „a miniszterelnök újra és újra hitet tesz az európai kultúra erejét adó zsidó–keresztény hagyomány és a modern európaiságot jelentő kritikus, újító szellem mellett”.

A miniszterelnöknek a könyves honorárium mellett a nehezen összekuporgatott megtakarítása sem tűnt el a rekorder infláció mellett. A friss vagyonnyilatkozata szerint november 1-jén (az akkori állapot szerint kellett nyilatkozni) 10 millió forint volt a feleségével közös bankszámláján. A hatvanpusztai kastélyt viszont nem említette meg a dokumentumban. A VSquare októberben arról írt egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok információira hivatkozva, hogy a kormányfő már nemcsak a hosszú hétvégéket tölti családjával a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon, de rendszeresen ott fogad kormánytagokat, fideszes politikusokat, illetve üzletembereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!