Egy nap sem telt el 2024-ből, de a hülyeség már végigsöpört szinte a teljes magyar médián

2024. január 1. – 19:20

Másolás

Vágólapra másolva

Simán lehet, hogy ma már ön is találkozott azzal a hírrel, hogy Egy vatikáni szaklap szerint Erdő Péter a legesélyesebb utódja Ferenc pápának. Ami persze akár még lehet, hogy így is lesz, és egyszer valóban pápa lesz Erdő Péterből, de ami alapján ezt a teljes magyar sajtó megírta, hát az egy totális félreértés.

Az alaphírből két dolog nem igaz: egyrészt amire hivatkoznak, az nem egy vatikáni szaklap, másrészt az eredeti cikk szerint Erdő Péter nem a legesélyesebb utód.

Ráadásul hiába vannak mindenféle spekulációk Ferenc pápa lemondásáról, erről egyelőre szó sincs, de ez meg már igazán részletkérdés.

Erdő Péter az esztergomi bazilika év végi hálaadó szentmiséjén – Fotó: MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Erdő Péter az esztergomi bazilika év végi hálaadó szentmiséjén – Fotó: MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

De pontosan mi is történt?

Az ATV január 1-jén 7:50-kor tette ki a hírt azzal a címmel, hogy Vatikán-szakértők szerint Erdő Péter az első számú esélyes Ferenc pápa utódjának, 9:44-kor pedig a Mandineren is megjelent az, hogy Vatikán-szakértő lap: Erdő Péter az első számú utódjelöltje Ferenc pápának.

Ezután volt, aki az ATV-re, de a legtöbb újság a Mandinerre hivatkozva átvette a hírt. Ez pedig tényleg szinte az összes nagy újságot jelenti: ezt a hírt átvette többek közt a Blikk, az Index, a 24.hu, a Hír TV, a Magyar Narancs, a Mandiner, az RTL, a Magyar Nemzet. A legbátrabb címmel talán az Origón jelent meg, akik Erdő Péter lehet a következő pápa címmel tették ki az anyagukat.

De hol a hiba?

Kezdjük a forrással: az ItalyStart.com nevű oldal, ahol az eredeti cikk szerepel, és amire a többi magyar újság vatikáni szaklapként hivatkozik, nem egy vatikáni szaklap. Ha valaki ránéz a kezdőlapra, abból is egyértelmű, hogy ez nem valami kifinomult vatikáni szaklap, hanem leginkább egy utazási és szabadidőportál, mondjuk mint a SzeretlekMagyarország.hu.

De az ItalyStartnak még az öndefiníciója szerint is az a célja, hogy érdekes, hasznos vagy szórakoztató tényekkel tájékoztasson, inspiráljon, vagy bizonyos esetekben segítse a látogatókat termékek vagy szolgáltatások megvásárlásában. Egy szó sincs ott vatikáni szakértelemről, sőt, még a pápás cikkben is arról írnak, hogy ez az ő saját elemzésük, a saját, elvileg évtizedes tapasztalataik alapján.

Na de akkor mégiscsak van évtizedes tapasztalatuk?

Az újabb gond ezzel az, hogy mindössze egyetlen név szerepel a cikk végén, aki összeállította ezt a listát: egy Ewout nevű újságíró, aki a szerzőkártyája alapján holland tudósítóként is dolgozott, és tíz könyvet publikált olyan témákban, mint Róma, a Vatikán, Toszkána, az olasz márkák és az olasz nők.

Szóval se a portál nem vatikáni szaklap, se a szerző nem egy vatikáni szakértő vagy teológus, de valamiért mégiscsak az jött ki, hogy Erdő Péter a legesélyesebb, nem?

Ezzel is van egy kis gond.

De hogy mi, arról mutatunk egy screenshotot a cikkből, hogy a felfedezés örömét meghagyjuk az olvasóinknak is:

Szóval mint arra valószínűleg sok olvasónk rájött, a lista alfabetikus, amire egyébként az ItalyStart szerzői fel is hívják az olvasók figyelmét. És mivel Erdő Péter E betűje megelőzi az ő top 8 jelöltjük kezdőbetűjét, vele kezdték a részletes felsorolást is.

És megismételjük, hogy ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy Erdő Péter ne lenne akár most, akár a jövőben esélyes a pápai címre – de az valószínűleg nem így fog kiderülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!