Varga Mihály olyan filmmel illusztrálta a magyar filmtámogatás sikerét, amit nem is itt forgattak

2023. november 19. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

„Nézzük a filmipart. Biztos sokan láttátok a Mission: Impossible negyedik részét, ami a Fantom protokoll címet viselte. […] Az egész film alatt csodálatos budapesti hátteret látunk. Ez a film sem született volna meg a magyar adórendszer támogatása nélkül”

mondta Varga Mihány pénzügyminiszter a keddi Fidesz-kongresszuson.

Ahogy azonban arra egy olvasónk felhívta a figyelmünket, Varga nem választott túl szerencsés példát a mondanivalója illusztrációjául. A 2011-es Mission: Impossible – Fantom protokollban ugyanis nemcsak hogy nem a csodálatos budapesti háttér látszódik az egész film alatt, de még abból a két percből is, amely a történet szerint Budapesten játszódik, a felét Prágában vették fel, a másik felébe pedig digitálisan belenyúltak.

Ahogy a Worldwide Guide To Movie Locations weboldalán is olvasható, a film nagy részét Prágában és Vancouverben forgatták. Bár a nyitójelenet három budapesti drónfelvétellel (Országház, Szent István-bazilika, Keleti pályaudvar) indul, a Keleti látképébe már több ponton belenyúltak digitálisan, hogy hozzáigazítsák a prágai és a vancouveri helyszínhez, ahol a jelenet érdemi részeit felvették.

Már csak azért is szerencsétlen választás a Fantom protokoll, mert egy 2012-es Origo-cikk (abból a korszakból, amikor a lap nem kormányzati kézi vezérléssel készült) még arra hozta példaként ugyanezt a filmet, hogy talán azért kerülte el a Magyarországon forgatott filmek sikertelenségének átka, mert a budapesti jelenet ellenére a szereplők nem is jártak itt.

Mindettől függetlenül az tény, hogy az utóbbi években sok nagy hollywoodi produkció forgatását hozták Magyarországra, még ha a Varga által említett film pont nem is a legjobb példa erre, függetlenül attól, hogy mennyi állami támogatást kapott adókedvezmények formájában. Maga Varga is sorol még néhány példát a fent idézett mondatai folytatásában: „Ez a film sem született volna meg a magyar adórendszer támogatása nélkül. Mint ahogy további filmek sem: a Dűne, a Die Hard ötödik része, a Gemini Man, a Lopakodók 2. vagy a Szárnyas fejvadász újabb része. Magyarország a filmipar kedvelt forgatási helyszínévé vált.”

A pénzügyminiszter ugyan nem említette, de olvasónk egy további példával is segít neki: a Jack Ryan című sorozat harmadik évada is Budapesten forgott, és abban tényleg végig látható is sok budapesti kép, még ha ezeket gyakran más országbeli helyszínek megelevenítésére is használják fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!