Rátalált a győztes receptre a Jobbik: szövetséget kötnek Torgyán József pártjával

2023. október 26. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártokat gyakran azzal vádolják, hogy nem tudnak kormányzóképességet felmutatni. Van, aki árnyékkormánnyal igyekszik ezt bizonyítani, a Jobbik más repcetet talált a jövő júniusi EP-választás előtt pár hónappal.

„Történelmi szövetséget” kötnek a Fidesz egykori koalíciós partnerével, Torgyán József volt pártjával, a lassan száz éve megalapított Független Kisgazda Párttal.

„Élhető vidék nélkül nincs normális Magyarország!” – áll a Jobbik meghívójában, a szövetség pontos részleteit egy pénteki sajtótájékoztatón mutatja be Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és Balogh Károly, a Független Kisgazda Párt (FKgP) elnöke.

A Jobbik sajtómeghívójának legmeglepőbb fordulata azonban nem is maga a szövetség, hanem az a tény, hogy egyáltalán még létezik a Független Kisgazda Párt. A párt benne volt a rendszerváltás után felálló első koalíciós kormányban (MDF-KDNP-FKgP), majd az 1998-as választán után a Fidesszel közösen alakítottak kormányt Torgyán Józsefék. A 21. században azonban már nem nagyon lehetett hallani róluk.

2017-ben még arról jelentek meg hírek, hogy az FKgP ellen felszámolási eljárás van folyamatban, de ezt a párt elnöke tagadta akkor. Bár a legutóbbi két választáson nem indultak el, 2019-ben a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalommal és a Magyar Igazság és Élet Pártjával (MIÉP) kötöttek megállapodást. Toroczkai László akkor azt mondta, az együttműködés célja, hogy harmadik utat kínáljanak azoknak, „akik sem a Fidesszel, sem az egyesült balliberális tömbbel nem tudnak azonosulni.” Két évvel később az FKgP Márki-Zay Pétert támogatta az ellenzéki előválasztáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!