Donald Trump: Orbán Viktor Törökország erős kezű vezetője

2023. október 24. – 00:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbán Viktor? Hallottak már róla? Az egyik legerősebb kezű vezető a világon. Törökország vezetője”

– mondta Donald Trump a magyar miniszterelnökről, amivel vagy bakizott vagy ironizált. Azt többen különbözőképpen értik, utána miről beszél a volt amerikai elnök, aki hajlamos ugrálni a gondolatmenetekben, mielőtt befejezne mondatokat. Az egyik verzió szerint Franciaország és Oroszország vezetőjének is nevezi Orbánt, egy másik szerint arra próbált utalni, hogy Magyarország Oroszország frontvonalában vagy a közelében van.

Nem sokkal később már – helyesen – Magyarország vezetőjének nevezte Orbánt. „Hadd mondjam el nektek: jól, erősen vezeti” – mondta róla Trump, és felidézte azt is, amikor Orbánt arról beszélt, azt tanácsolná Joe Bidennek, hogy mondjon le, és engedje, hogy Trump vezesse az Egyesült Államokat. (A teljes beszéd itt hallgatható meg, 9:45-től beszél Trump a magyar miniszterelnökről.)

Az éppen gőzerővel kampányoló exelnök egyébként előszeretettel idézi a fenti mondatot, egy múlt heti kampányrendezvényen is felhozta, és hozzátette, hogy Orbán „a legerősebb vezető”.

A korábbi amerikai elnök mostanában többször is elismerően nyilatkozott Orbán Viktorról. A magyar miniszterelnök és Trump hosszú ideje odavannak egymásért, szeptember elején a volt amerikai elnök azt írta ki a Truth Social nevű közösségi médiára, hogy „Orbán Viktor nagyszerű vezető és ember. Magyarország csodálatos emberei szerencsések, hogy az övék!”

Hogy pontosan miért hasonlíthatta össze Trump Magyarországot Törökországgal, arra többféle magyarázat is akadhat. Például azért, mert a két országban hasonló, illiberális demokráciaként is emlegetett rendszer épülget – jóllehet az Erdoğan vezette Törökországban azért már előrehaladottabb ez a folyamat. Emellett mindkettőjükre jellemző, hogy az utóbbi időben a Nyugat felől inkább Vlagyimir Putyin karjai közé araszoltak, amit Trump meg is említ a beszédében Orbánról.

Nem meglepő módon a magyar miniszterelnök és Erdoğan jó viszonyt is ápol egymással. Gyakran találkoznak, sőt: az Orbán-kormány jó eséllyel a törökök kénye-kedve miatt halogatta sokáig a svédek NATO-csatlakozási kérelmének jóváhagyását.

Eredetileg egy vágott videó terjedt el a közösségi médiában, az alapján írtuk az eredeti cikkünket, amit később frissítettünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!