Tovább zötyög a diplomáciavonat: Orbán a vádemelés alatt álló Kurzot fogadta

2023. augusztus 21. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Hétfőn is folytatódik a diplomáciai nagyüzem a Karmelita kolostorban, Orbán Viktor miniszterelnök elsőként Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellárt fogadta” – jelentette büszkén a miniszterelnök kabinetfőnöke az MTI-nek. Csak annyi maradt ki, hogy Kurz ellen épp az előző héten emeltek vádat hamis tanúzás miatt Ausztriában.

A bukott osztrák kancellárról már tudni lehetett, hogy tagja a Dream Team 2023-nak, azaz mindazon politikusoknak, akik a Karmelita teraszáról tekinthettek le a fővárosra Magyarország születésnapján. Keleti országok elnökei mellé befért a volt cseh kormányfő, akárcsak a Tatár Köztársaság vezetője és a szintén vádemelés alatt álló Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is.

Orbán az eseményről a „magyar–osztrák csúcs” szöveggel posztolt a Facebookon, igaz, Kurznak jelenleg viszonylag kevés politikai befolyása van országában, ugyanis 2021 végén visszavonult a politikától, családjával el is költözött Kaliforniába.

Orbán és Kurz a „diplomácia nagyüzemnek” nevezett találkozósorozat keretében elbeszélgetett a magyar–osztrák kapcsolatokról, szó volt természetesen a békéről, kitértek a jövő évi EP-választásra, de az „európai közélet aktualitásai” is belefértek. De csak röviden, mert Kurz már adta is a kilincset a katari emírnek.

Kurz 2017-től 2021-ig állt Ausztria élén kancellárként az Osztrák Néppárt (ÖVP) színeiben, előbb a Szabadságpárttal (FPÖ), majd a Zöldekkel koalícióban. A Szabadságpárttal az Ibiza-botrány miatt váltak el útjaik egymástól – az ügy folyománya azonban az a nyomozás is, aminek keretében 2021 tavaszán kiszivárogtak sms-beszélgetések a kancellár és több munkatársa között. Erről itt írtunk részletesen, a mostani ügyben pedig a Kurz és a vagyonkezelő élére kinevezett Schmid közötti beszélgetés került reflektorfénybe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!