Vádat emeltek Sebastian Kurz osztrák exkancellár ellen hamis tanúzás miatt

2023. augusztus 18. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek hamis tanúzás miatt a volt osztrák kancellár, Sebastian Kurz ellen, írja az MTI. A Gazdasági és Korrupciós Ügyészség (WKStA) szerint Kurz az osztrák parlament előtt tett 2020. júniusi vallomásában alábecsülte a szerepét az osztrák állami vagyonkezelő holding, az ÖBAG vezetője, Thomas Schmid kinevezésében.

Kurz 2017-től 2021-ig állt Ausztria élén kancellárként az Osztrák Néppárt (ÖVP) színeiben, előbb a Szabadságpárttal (FPÖ), majd a Zöldekkel koalícióban. A Szabadságpárttal az Ibiza-botrány miatt váltak el útjaik egymástól – azonban az ügy folyománya az a nyomozás is, aminek keretében 2021 tavaszán kiszivárogtak sms-beszélgetések a kancellár és több munkatársa között. Erről itt írtunk akkor részletesen, a mostani ügyben pedig a Kurz és a vagyonkezelő élére kinevezett Schmid közötti beszélgetés került reflektorfénybe.

A kiszivárgott csetüzenetekből arra lehet következtetni, hogy bőven benne volt a kancellár keze Schmid pozicionálásában. Kurz viszont három évvel ezelőtt egy parlamenti meghallgatáson azt vallotta, hogy a kinevezésről előzetesen tájékoztatták, de nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában.

A WKStA, ami azóta is folyamatosan nyomozott Kurz ellen, hazugságnak tartja ezt a kijelentést, ezért emeltek vádat a politikussal szemben. Október 18-ra tűzték ki a bírósági tárgyalás első napját, három tárgyalási napot terveznek, és október 23-án hirdetnének ítéletet az ügyben. Ha hamis tanúzás miatt elítélik Kurzot, az akár három év börtönnel is járhat.

Kurz a hírre a néhai Twitteren reagált: X-bejegyzésében a kancellár azt írta: „Nem igazán meglepő, hogy az ügyészség 30 felmentő tanúvallomás ellenére úgy döntött, vádat emel az ügyben. A vádak alaptalanok, és alig várjuk a csapatommal együtt, hogy végre fény derüljön az igazságra, és ez a bíróság előtt is bizonyosságot nyerjen.”

Kurz mellett az egykori kancellár két bizalmasa, Bernhard Bonelli kabinetfőnök és Bettina Glatz-Kremsner egykori ÖVP-alelnök is vádemelés alá került, írja a Kronen Zeitung. Sőt, nem ez az egyetlen gyanús ügy az egykori kancellár körül, aki mostanában egyre szívesebben jön Magyarországra. Ahogy arról a lemondása idején írtunk, továbbra is nyomoz a WKStA a gyanús közvélemény-kutatások és az Österreich nevű bulvárlapnak juttatott hirdetések ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!