Nováknak igaza volt, amikor arról beszélt, hogy csak Magyarországon van Balaton-átúszás

2023. július 26. – 13:14

Nováknak igaza volt, amikor arról beszélt, hogy csak Magyarországon van Balaton-átúszás
A Moszkva mellett található Balaton – Fotó: Olesya Semina

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor Novák Katalin nekiindult a Balaton átúszásának – egész jó idővel, három óra alatt teljesítette is az 5,2 kilométeres távot, nekem ennél jóval lassabban sikerült –, a kamerák előtt arról beszélt, milyen nagyszerű a rendezvény, amely csak itt van, Magyarországon.

Nem átallottunk gúnyolódni azon, hogy Novák lényegében megállapította, ez a rendezvény egy hungarikum, hiszen egyetlen más Balatonban sem rendezik meg a világon.

„De hogy a román, a német vagy a ruandai Balatonban miért nem rendezik meg ezt a népszerű megméretést, arról Novák Katalin nem beszélt” – írtuk hétfőn.

Pedig bizony a köztársasági elnöki címet viselő politikusnak igaza volt: rengeteg Balaton van a világban, és mégsem ússzák át egyiket sem a miénken kívül.

Oroszország: a dél-szibériai Kemerovo megyében van egy – illetve hát elég sok – szénbánya, az egyik mellett van egy gödör, ahová az aknákból a vizet szivattyúzzák – vagyis hát ilyenből is sok van, az egyiket viszont a népnyelv valamiért Balaton néven emlegeti, bár van török eredetű neve is, Aktas. „Világ életemben Balatonnak hívtuk, fogalmam sem volt, hogy van ilyen tó Magyarországon” – mesélte egy, ma már Budapesten élő ismerős, aki azért az itteni Balatont jobban bírja. A lényeg, hogy egy nem sok, annyi Balaton-átúszást sem tartottak még a kemerovói Balatonban.

Oroszország nagy ország, nem csoda, hogy van ott még hely Balatonnak, van egy Kalugában, egy meg Moszkvában, ötcsillagos értékelést kapott egy alkalmazásban, igaz, csak egyetlen szavazó alapján. Úszni is lehet a kicsi tóban, átúszásról viszont se Kalugában, se Moszkvában nem tudni.

Eddig 3-0 Novák javára, és nem is áll meg itt a meccs!

Az Egyesült Államok sem lehet meg Balaton nélkül, bár ez a Budapesteket, Kossuth megyéket és számtalan európai város nevét őrző országtól nem meglepő.

A minnesotai Balaton, háttérben a Yankton tó – Fotó: Balaton Chamber of Commerce / Facebook
A minnesotai Balaton, háttérben a Yankton tó – Fotó: Balaton Chamber of Commerce / Facebook

Minnesotában is van egy Balaton, na, azt sem úszta át senki. Igaz, ezt megnehezíti, hogy a minnesotai Balaton egy város. (A Wanderlog.com oldalán a város időjárás-jelentéséhez ezért inkább a Badacsony látképét tették.) Hó azért akadna a Kanadával határos Minnesotában lévő Balatonon – vagyis Balatonban –, úgyhogy Balaton-átcsúszást szervezhetnének rajta, ennek ellenére könnyű kitalálni, mennyi ilyen rendezvény volt eddig: nulla!

És hát van Balaton távolabb is. 1936 óta tudunk a létezéséről Kulin Györgynek köszönhetően, mégis, ennyi idő alatt egy nem sok, annyi Balaton-átúszást, -átcsúszást, -átsétálást sem rendeztek rajta. Igaz, akik nem mernek nagyot álmodni, azok hivatkozhatnak arra, hogy ez egy, a Naptól 300 millió kilométerre keringő kisbolygó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!