Nem indul EP-s mandátumért Ujhelyi István

2023. június 2. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tartalmas, minden részletre kitérő nyilvános levélben jelentette be Ujhelyi István, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson már nem indul mandátumért.

„Egyre többen állítanak meg az utcán, egyre többen kérdezik meg a sajtó munkatársai vagy személyes támogatóim a közösségi oldalaimon keresztül, hogy vajon újraindulok-e” – indokolta meg, miért ad most végleges választ.

Fél szemmel már a civil életet nézi a politikus, aki „belső harcok és az MSZP befolyásos emberei által elfojtott reformtervek után” kénytelen volt kilépni az addig második családját jelentő szocialista pártból.

Pedig sikeres évtized van a politikus mögött – derült ki a levélből. Nem véletlen, hogy négy jelölésből kétszer is elnyerte az EP év képviselője díját, amelyet például 2018-ban nem más nyert el, mint a máltai Marlene Mizzi. Ujhelyi előtte nyerte el a díjat először, méghozzá Közlekedés kategóriában. Később az újabb jelölést „Közlekedés, Infrastruktúra és Turizmus” kategóriában érdemelte ki, az indoklás szerint azért, mert sokat tett az interrail jegyek rendszeréért, valamint alelnöke volt az EP TRAN Bizottságának, amelynek a turizmus áll a fókuszában.

Folytatás azonban Brüsszelben nem lesz, döntött Ujhelyi, akit több helyről is megkerestek, hogy ismertségével, tapasztalatával erősítse az őt felkérő mozgalmakat, pártokat. De ezzel a lehetőséggel mégsem él a hatgyerekes 48 éves képviselő:

„Volt, akikkel megugorhatatlan értékrendbeli és politikai távolság nehezítette a lehetséges együttműködést, de voltak olyan beszélgetőpartnerek is, akikkel több volt a közös nevező, mint a véleménykülönbség, mégis végül abban tudtunk csak megállapodni, hogy nem állapodunk meg.”

Hogy milyen megugorhatatlan értékrendbeli és politikai távolságból keresték őt, szélsőséges klerikálisok-e, fundamentalista nacionalisták, esetleg neoavantgard ultraegalitaristák vagy hagyományőrző anarchisták, az nem derül ki. Bár nem világos az sem, miért reméltek azok az erők együttműködést a távolság ismeretében, amely pont akkora tőlük Ujhelyiig, mint Ujhelyitől feléjük.

Létrehozta viszont az Esély Közösség nevű formációt, amelyre 20 ezren iratkoztak fel, aktivistaként, támogatóként, szimpatizánsként – adta meg az új irányt Ujhelyi.

Hogy miért nem indul újra annyi sikeres év után, arra is kitért:

„Nehéz döntést kellett meghoznom az egyszerre feszítő politikai tettvágy és a velem szemben megfogalmazott választói várakozás, valamint a feszülő politikai környezet egymásra ható keretei között.”

Az egymásra ható kereteket részben Gyurcsány Ferenc is meghatározhatta, aki márciusban egy rádiós interjúban elmondta: Ujhelyi és a DK lehetséges együttműködése kapcsán, hogy a párt brüsszeli delegációjának két meghatározó embere Dobrev Klára és Molnár Csaba, ők fogják előterjeszteni a párt 2024-es EP-listájára vonatkozó javaslatot is. A DK EP-listájának első három helyén Dobrev Klára, Molnár Csaba és Vadai Ágnes fog állni, negyedik helytől a kérdés nyitott – mondta akkor a DK elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!