Fideszes eltörléskultúra: az ellenzéki polgármestert inkább Hoppál Péterre cserélték a pécsi gyáravatón

2023. május 31. – 23:25

Fideszes eltörléskultúra: az ellenzéki polgármestert inkább Hoppál Péterre cserélték a pécsi gyáravatón
Pécs, 2023. május 30. Ohtaka Maszato japán nagykövet, Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kavada Tacuo, a Seiren Co., Ltd. elnöke, Palanovics Norbert tokiói magyar nagykövet és Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos (b-j) szakéval koccintanak a japán Seiren csoport első európai gyártóegységének átadásán a pécsi Déli-ipari parkban. – Fotó: MTI/Ruprech Judit
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A szervezők először felkérték Péterffy Attilát, Pécs ellenzéki polgármesterét, hogy mondjon beszédet a japán Seiren első európai gyárának átadásán, de aztán kiderült, hogy arra az „idősávra” Hoppál Péternek van szüksége. Közben azért a fideszes képviselő is fel tudott háborodni.

Kedden délután a MTI is részletes tudósításban és több képpel számolt be a Seiren első európai gyárának átadásáról, amit Pécsen húzott fel az autóipari beszállító. Az első körben 170 munkahelyet teremtő beruházás teljes költségvetése 15 milliárd forint volt, benne 4,5 milliárd forint magyar állami támogatással. Nem csoda tehát, hogy a fotókon Ohtaka Maszato japán nagykövet, Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kavada Tacuo, a Seiren Co., Ltd. elnöke, Palanovics Norbert tokiói magyar nagykövet és Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója is együtt mosolyog.

Aki viszont feltűnően hiányzik a képről az a város ellenzéki polgármestere, Péterffy Attila. A polgármester a gyár átadása előtt és utána is találkozott a japán delegációval, így még furcsább volt a távolmaradása a protokolláris eseménytől. Ezzel kapcsolatban a Telex is kérdéseket küldött a városháza sajtóosztályának, azonban Péterffy Attila a Facebook-oldalán magyarázta meg a furcsa helyzetet. A polgármester szerint május 18-án még felszólalóként és a későbbi ceremónia résztvevőjeként szerepelt a meghívottak között, azonban néhány nappal később már arról értesítették: nem szólalhat fel az eseményen, mert az „idősávra” Hoppál Péternek van szüksége. Röviddel ezután pedig az derült ki, hogy már az esemény későbbi ceremóniáin sem képviselheti a pécsieket. A polgármester – saját bevallása szerint – úgy döntött, hogy „nem vesz részt a gyerekes játszmában és elegánsan félreáll”. Mindezt pedig csak azért írta meg nyilvánosan is, mert nagyon sokan érdeklődtek.

Mindeközben azért Bástya elvtársnak Hoppál Péternek csak sikerült megsértődnie, ugyanis az önkormányzati tulajdonú PécsMa.hu tudósításában a fideszes országgyűlési képviselőre, mint a Parlamenti Magyar-Japán Baráti Társaság elnökére hivatkoznak. Információink szerint ez a titulus egyébként tényleg elhangzott az eseményen. Hoppál Péter olyan vehemenciával tiltakozott a „kiretusálása” ellen, hogy egy valótlan állítás is becsúszott a posztjába. Az önkormányzati újságot „bíróság által hazudozónak kimondott propagandalapnak” állítja be, pedig az újság főszerkesztője szerint ellenük még csak per sem indult.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!