Hamvazószerdával kezdődött, havazópéntekkel ér véget, mi az?

2023. április 7. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a hét elején az időjárás-előrejelzésekben már megjósolták, az ország északi és keleti részén valóban sokfelé havazással, havas esővel ér véget a február 22-én, hamvazószerdán kezdődött, és április 8-ig, nagyszombatig tartó idei nagyböjt.

Éppen tíz évvel a márciusi hókáosz után ugyanis idén még későbbre, áprilisra tolódott a téli szezont záró havazás. Akik szabadtéri programot terveztek, a horgászbot és a grillnyársak helyett inkább a síléceket vegyék elő, legalábbis ha a Mátrába indulnak. Az MTI által kiadott fotósorozat szerint ugyanis Galyatetőn például annyi hó hullott és maradt meg, hogy még hónyulat is sikerült szobrászkodni.

Hóból formázott nyúlfigura Galyatetőn 2023. április 7-én – Fotó: MTI/Komka Péter
Hóból formázott nyúlfigura Galyatetőn 2023. április 7-én – Fotó: MTI/Komka Péter

A Kellemes hósvéti ünnepeket jókívánságot csak azért nem mondhatjuk, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégére jellemzően napsütéses, de legalábbis csapadékmentes idő várható, és napközben már 17-18 fokos csúcshőmérsékletek is lehetnek. Így bár hajnalban még lehet mínusz 1-2 fok a leghidegebb országrészben, a fenti hónyúlnak és társainak már nem sok idejük maradt szilárd halmazállapotban maradni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!