Beton vagy remekmű? – tették fel a nagy kérdést az MKKP szegedi aktivistái, aztán lemázolták a szobrot

2023. március 20. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) az elmúlt években többek között azzal lett ismert a járókelők körében, hogy úgy hívják fel a figyelmet a városok nem annyira büszke foltjaira, hogy színesre festik azokat.

Színesre szokták festeni például a töredezett járdát, a csúnya kukákat, elosztószekrényeket, elhanyagolt padokat és buszmegállókat is.

Aztán jöttek az MKKP szegedi aktivistái, megláttak valamit, földből kiálló betontömbnek minősítették, és lefestették – írta meg az Rtl.hu.

Csakhogy amit megláttak, nem betontömb volt, hanem egy szobor.

A „Lepke” névre hallgató térplasztika a Szamos utcai panelházak közötti kicsit téren található, jobb napjaiban virágágyás vette körül. Az tény, hogy utóbbi években a virágok kikoptak körülötte, és a szobor állapota is jelentősen leromlott.

„A panelkörnyezetre harmonizált, eredetileg virágágyba ékelt betonplasztika remekül hozza egy pillázó pillangó szárnyait. Az, hogy kikoptak a virágok, aligha a munka bűne”

– írja a műről a népszerű Trash of Köztér szerkesztője, Benedek Kata művészettörténész az Instagramon.

Az MKKP aktivistái a pillangó szárnyaiba mást láttak bele: békává festették át. A szobrot körülvevő virágágyást érintetlenül hagyták.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Benedek szerint az akció „a szegedi sejt feltűnő ostobaságról tett tanúbizonyságot. Nem azért, mert nem lehet szobrot újraértelmezni, akár játékos formában, hanem mert ezt itt ostobán tették, és az ostobaságra rámutatókat nemtelen egyszerűséggel le(szobor)nácizták.”

A művészettörténész szerint az aktivisták „dilettáns hozzáállásukkal tökéletesen demonstrálták a magyar kultúra fősodrának reflektálatlan absztraktfóbiáját”.

Benedek szerint az MKKP aktivistái az átfestés helyett egyszerűen ki is javíthatták volna a szobrot, és helyreállíthatták volna akár a virágágyást is.

A leszobornácizás arra utal, hogy a szegedi MKKP a Facebook-posztjában azt írta:

„Az elégedetlenkedőknek szobornáciknak megnyugtatásképpen, egy 5 éve bontásra ítélt remekművet sikerült elrontanunk.”

A poszt alatt egyébként a kommentelők többsége szintén elítélte az akciót.

Kollégánk éppen Szegeden jár, fel is kereste a szóban forgó térplasztikát. Elmondása szerint a járókelők többsége rezignáltan konstatálta a városesztétikában beállt változást. Egy arra járó például úgy fogalmazott ő „eddig is leszarta, és most is leszarja”. Mások kicsit finomabban csak annyit mondtak: nem sok értelmét látják annak, hogy átfestették.

De olyan műértő is akadt, aki kijavította, hogy márpedig ez nem béka, hanem krokodil.

A Szeged-Tarján lakótelepén az 1970-es években egyébként több – a Lepkéhez hasonló – térplasztikát is felállítottak, hogy hozzájáruljanak „az új lakótelep hangulatának kialakításához, esztétikai megjelenésének formálásához”. A kihelyezett művekről a Szeged folyóirat írt részletesen 2019-ben.

A trashofkozter posztjában megnézhető a szobor eredeti állapota is, ami alapján ki-ki eldöntheti, mi tetszik neki jobban: a lepke, a béka, esetleg a krokodil:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!