Dömötör Csaba valahogy kihagyta a Molt a háborún magukat „degeszre kereső” energiacégek közül

2023. március 5. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva


„Vannak, akik DEGESZRE KERESIK MAGUKAT az energiaár-emelkedéssel, miközben a háború szinte mindenki vállára nagy terheket pakol” – fejtette ki teátrális hanghordozással a Szabad Nép 1949-es számában Facebook-posztjában Dömötör Csaba, a Fidesz képviselője.

Igen, most a nagy nemzetközi energiavállatokról lesz szó

– pontosít rögtön az elején a politikus, hogy aztán felsorolja az OMV, a Shell, a BP, a Total, a Chevron és az Exxon 2022-es rekordbevételeit, rekordnyereségeit.

„A sort folytathatnánk, annyi azért látszik ebből, hogy végül is egész jó kis üzlet ez a szankciósdi, és az abból sarjadó áremelkedés” – mondja a videóban.

Dömötör Csaba ugyan nem folytatja, de mi azért folytatnánk egy háborún nyerészkedő mocskos kapitalista karvalytőkés céggel, amely valahogy kimaradt a videóból, pedig talán többször találkozunk vele a hétköznapokban, mint a Chevronnal vagy az Exxonnal. 2022-ben a magyar államhoz oly közel álló nemzetközi energiavállat, azaz

a Mol a sok extraadóval együtt is rekordévet zárt, saját terveit és az elemzői várakozásokat is magasan túlszárnyaló, 4,7 milliárd dolláros rekorderedménnyel.

És akkor most képzeljük magunk elé a sarokban térdeplő Hernádi Zsolt Mol-vezért, amint három napig végtelenítve hallgatja a következő sorokat:

„Végül is egész jó kis üzlet ez a szankciósdi, és az abból sarjadó áremelkedés. Nem nekünk, de a mi bőrünkre, merthogy Magyarország energiaszámlája közben 4 ezer milliárd forinttal nőtt. Ezt a cégeknek a családoknak és a magyar államnak kell fedezni. Nem jó ez így.”

Bónuszként pedig hadd másoljak ide egy lazán kapcsolódó, színes kis hírt 1949-ből:

„Mi, magyar anyák (...) sem akarunk romokat, pusztulást, mi sem akarjuk férjeink és fiaink halálát, hanem építőmunkát, békét és boldog ifjúságot akarunk. Látjuk azt is, hogy a béke megvédése, a nyugodt építőmunka biztosítása nem álmodozás. Napról-napra nagyobb tömegek fordulnak szembe Nyugat-Európában és Amerikában is a háborún nyerészkedő üzletemberekkel, a Szovjetunió által vezetett béketábor ereje állandóan nő (... egymásután aratja győzelmét a háborús gyújtogatók ellen.”

Forrás: Szabad Szó, 1949 / Arcanum
Forrás: Szabad Szó, 1949 / Arcanum

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!