Busók, kamu Rolexek, elsőbálozók, meztelen futók – mindenről beszámolt a közmédia, csak a Völner–Schadl-ügy első tárgyalásáról nem

2023. február 17. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós botrányának tárgyalása kezdődött meg pénteken a Fővárosi Törvényszék dísztermében. Az ügy főszereplői a végrehajtói kar elnöke és a volt igazságügyi államtitkár, és akár egy évtizedes börtönbüntetés is várhat rájuk.

Kevés ennél jelentősebb közérdekű dolog történik ma Magyarországon.

Gondolnánk.

A közmédia viszont nem így gondolja. A tárgyalásról se a 10, se a 11 órai, és a deles híradóban sem számoltak be az M1-en, a Hirado.hu-n egy rövidhírt se érdemelt, és az MTI-n sincs egy szó se róla.

Busók, esküvői kiállítás, hamis rolexek és olcsó magyar rezsi a köztévén

A közétévé rövid híradóiban olyan nagy horderejű ügyek vitték el a műsoridő nagy részét, mint a mohácsi Busójárás, a rendvédelmi szervek közös futórendezvénye és a gyulai esküvői kiállítás.

Ezek mellett még olyan hírek is belefértek, mint: Brüsszel nem segít az infláció elleni küzdelemben, uniós szinten a magyar rezsi a legolcsóbb.

A délelőtti híradók arról is beszámoltak, hogy: idén 13 ezer határsértőt fogtak el a déli határon; 260 óra után is mentenek ki túlélőket a romok alól Törökországban; a Bosch beruházást indít Miskolcon; Novák Katalin Bahreinbe látogatott; házkutatást tartottak a budapesti pedagógiai asszisztensnél; volt népszámlálás.

Amiről a délelőtti híradók nem számoltak be: A Völner–Schadl-per első tárgyalása.

A hosszabb deles híradó aztán többek között olyan ügyekről szólt mint:

  • Nagy-Brittaniában évtizedes csúcson jár az infláció
  • Franciaországban ársapkát vezetnek be bizonyos termékekre
  • A rezsicsökkentés biztonságot jelent a magyaroknak
  • Jámbor András mozgalma régóta radikális nézeteket vall, és Jámbor felelőssége egyértelmű a szombati antifasiszta támadásokban (a Szikra mozgalom egyébként azt állítja, a tagjuk nem érintett a támadásokban)

Ismeretterjesztő színeshírként az is belefért a deles híradóba, hogy aratják a nádat a Balatonnál, és az is, hogy hamis Rolexeket és luxustáskákat foglalt le a NAV, de az nem, hogy ma volt a Völner–Schadl-per első tárgyalása.

Meztelen futók a Fülöp-szigeteken, filmfesztivál Berlinben, elsőbálozók Bécsben, Nintendo-park Kaliforniában

A Fővárosi Törvényszék épületében rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a Völner Pál és Schadl György nevével fémjelzett korrupciós ügy tárgyalása.

Kordonok, sajtótól elkerített vádlottak és egy bíró, aki a tárgyalás kezdete előtt azt se akarta megengedni a fotósoknak, hogy fotózzanak. Később a legtöbb vádlott, köztük Schadl György, a felesége és az apja sem engedték, hogy a tárgyalóteremben fotózzák őket, Völner Pál viszont beleegyezett, hogy a sajtó képeket csináljon róla.

Egy ilyen kiemelt jelentőségű, közszereplőket is érintő ügyben természetes, hogy a sajtó jelen van, és dokumentálja (képpel is) az eseményeket. A köztévé viszont vagy nem így látja, vagy ma pont annyi jelentős eseményt kell dokumentálniuk a fotótárban, hogy nem értek még rá az évtized korrupciós ügyével foglalkozni.

Mutatjuk a jelentős eseményeket:

A Fülöp-szigeteki Műszaki Egyetem hallgatóiból álló Alfa Fí Omega testvériség egyik meztelen tagja rózsával a kezében fut az egyetem területén Manila északi elővárosában, amellyel a diákok az ország aktuális társadalmi és politikai kérdéseire szeretnék felhívni a figyelmet.

Fotó: Rolex Dela Pena / EPA / MTI
Fotó: Rolex Dela Pena / EPA / MTI

Peter Dinklage érkezése a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nyitóünnepségére.

Filip Singer / EPA / MTI
Filip Singer / EPA / MTI

Elsőbálozók keringőznek a 65. Bécsi Operabálon a bécsi Állami Operaházban 2023. február 16-án.

Christian Bruna / EPA / MTI
Christian Bruna / EPA / MTI

Mario és Luigi, a Nintendo videójátékok szereplői állnak a Super Nintendo World főterén a kaliforniai tematikus park megnyitója előtti napon.

Chris Pizzello / Invision / AP / MTI
Chris Pizzello / Invision / AP / MTI

Ne csüggedjen

A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy beszámoljunk a kiemelten közérdekű ügyekről, így tettünk pénteken is. Képes beszámolónkat a tárgyalásról itt olvashatja.

Ebben a cikkben pedig összeszedtük, honnan indult és mit tudunk eddig a Schadl–Völner-ügyről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!