Sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét a nemzeti parkban – itt az új Litkai-videó a Fertő tóról

2023. február 16. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb vicces-ironikus és egyben felkavaró videót készített Litkai Gergely humorista és a Greenpeace a Fertő tónál zajló állami gigaberuházásról. A videó leírása szerint „a humorista egy évvel a legutóbbi Fertő partról szóló bejelentkezése után ismét a helyszínre látogatott, ahol megállapította, hogy az álom valóra vált: az építkezéssel sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét a nemzeti parki területen.”

Erre az ötletre húzzák fel a videót, amelyben a Litkai a beruházó Mészáros Lőrinc cégének egyik tagjaként kalauzolja végig a nézőt. A videó „nagy büszkeségünk, a Fertő tavi nagyfaltól” indul és szürke, sivár, legyalult építési területen, szögesdrótos kerítés előtt játszódik.

A neres-sziauramos szerelésbe és szerepbe bújt Litkai szerint „szerencsére a beruházást már azután állították le, hogy sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét”, majd hattyúkat szólít fel távozásra és békatámadásokról beszél.

A tó partjára tervezett kulturális beruházások között megjelenik a csodaszarvas-szobor víziója is, de Litkai sóhajok hídját és „dodzsem palotát” is tervez a tájba. Kiderül az is, hogy a nád idegileg káros.

Litkainak nem ez az első közös munkája a Greenpeace-szel: először 2021. novemberében tartott alternatív tárlatvezetést a tó körüli beruházásokról, 2022. márciusában pedig Udvaros Dorottya színművésszel mutatta be a Fertő tavi beruházás természetvédelmi és jogi abszurditásait.

A Greenpeace és a helyi civilek a terület teljes ökológiai helyreállítását követelik, és tovább dolgoznak azon, hogy a beruházást ne folytathassák. A civilek azt el szeretnék érni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát. A beláthatatlan időre jegelt beruházás Natura 2000 besorolású természetvédelmi területen zajlik, amely a tóval együtt a Fertő-Hanság Nemzeti Park része.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!