Olyat művelt a forint hétfő reggel, hogy a bulvársajtó adta a másikat

2023. február 13. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Tombol a forint hétfő reggel: nézze meg, mit művel!

Nem viccelek, ezzel a címmel jelent meg egy cikk a forint árfolyammozgásáról, mint a szövegből is látható, hétfő reggel.

Látják? Tényleg nem vicceltem.

Akik velem együtt a késő nyolcvanas évek kalózszinkronos VHS-korszakának gyermekei, nyilván azonnal Bruce Leere és a Tomboló ökölre gondolnak, ami Lee egyik, hogy idézzek: „legkorszakalkotóbb filmjei közé tartozik”.

Elképzeltem én is, hogy mi történhetett a devizapiacokon hétfő reggel: a Magyar Forint nevű főhős, miután az Unortodox téri forintművészeti iskolában a mesterét brutálisan meggyilkolják, bosszút áll. Mivel a gyilkosságért felelős, rivális euróügyességi iskola oldalon áll Brüsszel, Soros és a Nyugat, a Magyar Forint életét sem kímélve szolgáltat igazságot, megrengetve egyetlen hétfő reggelen a világ devizapiacait.

Aztán arcul csapott a valóság, mint hongkongi akciófilmeket a kínai egypártrendszer.

A hírből kiderült ugyanis, hogy hétfő reggel az euró árfolyama 387,70 forint volt – ami pontosan 15 fillérrel gyengébb a péntek esti 387,85 forintnál. Tehát a képlet:

Tomboló Forint = 0,15 forintos erősödés két és fél nap alatt.

Ebben 15 fillér/2,5 nap tempóban a Tomboló Forint nem kevesebb mint 252 nap alatt 350 forintra zülleszti, rogyasztja, nyekkenti az eurót, olyan csapást visz be neki millió apró mozdulattal, hogy ripsz-ropsz október 23-ra (akkor leszünk 252 nap múlva) már csak 350 forint lesz egy euró.

És hogy véletlen-e, hogy pont október 23-ra rogyasztjuk meg ebben a fergeteges tornádó-ciklon-cunami tempóban az eurót? Aligha!

Persze nem a mostani az első alkalom, hogy szemet szúrt lapunknak, milyen színes-szagos címadási gyakorlatot alakítottak ki unatkozó újságírók és szerkesztők, amikor a forint árfolyamának néha valóban hektikus, máskor viszont szinte teljesen eseménytelen alakulásáról kísérelnek meg beszámolni. A lapok, mint azt már tavaly nyáron is megírtuk, a háború kitörése és a forint rohamos értékvesztésének kezdete óta igyekeznek egymást túllicitálva jobbnál jobb címeket adni, amikor a magyar fizetőeszköz éppen rosszabb pillanatait éli meg: a listán a befosott és a behányt éppúgy szerepelt, mint az, hogy sírgödörbe lökték a forintot, bár a személyes kedvencem a „fickósan ébredt”, majd „összefosta magát” páros volt – ugyanarról a napról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!