Befosott, behányt, sírgödörbe lökték a forintot – a legjobb címadások a forint zuhanásáról

2022. július 5. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ütik-verik, beszart, a saját hányásában fetreng – unatkozó újságírók és szerkesztők a háború kitörése és a forint rohamos értékvesztésének kezdete óta igyekeznek egymást túllicitálva jobbnál jobb címeket adni, amikor a magyar fizetőeszköz éppen rosszabb pillanatait éli meg.

A háború előtt még 360 forintba kerülő eurót most épp 405 forint körül váltják, a gyengülésből pedig sokan nem győznek viccet csinálni. Nézzük meg, mi minden történt a forinttal az elmúlt hetekben!

1. Befosott

Herczeg Márk, a 444 újságírója volt a trendszetter, aki június 13-án, a lélektani határ átlépését úgy jelentette be: „Befosott a forint: 400 forint felett van az euró”. A 444-től nem állnak messze a hasonló megfogalmazások, de azzal valószínűleg nem számoltak, milyen gonosz szellemet eresztenek ki ezzel a palackból.

2. Szétcsapták

A szimbolikus mélypontnak számító június 13-án gondolták úgy a Portfolio újságírói is, hogy el kell lőni a legrosszabb gazdasági újságírói modorosságokat, és érzékenyíteni kell az olvasókat, amiért „bántják a forintot”. Így született akkor a cikk, amely szerint „szétcsapták a forintot, ütik a tőzsdét, eldurrantak a kötvényhozamok.”

3. A saját hányásában fetrengett

Június 27-én aztán megint bezuhant a forint árfolyama, akkor sikerült felállítani az újabb, 404,7 forintos rekordot. A 168 Óra névtelen újságírója pedig ekkor érezte úgy: túl kell tennie mások kreativitásán, és nagyot kell alkotni a témában. Így született meg a cikk a következő címmel: „A saját hányásában fetreng a forint”.

4. Sírgödörbe lökték, ráhányják a földet is

Július 5-én kedden aztán a korábbi mélypontok is megdőltek, az euró ára egy ponton a 405 forintra is felszaladt. Ekkor engedték szabadjára a fantáziájukat a Napi.hu újságírói, Herman Bernadett és Szabó Dániel ezzel a címmel: „Sírgödörbe lökték a forintot, ráhányják a földet is”.

5. Fickósan ébredt, de összefosta magát

Miután július 5-én reggel a 168 Óra ismeretlen szerzője megírta, hogy „Magához képest fickósan ébredt a forint kedd reggel”, fél tízkor már megint bezuhant az árfolyam. Erre reagált ismét kreatívan az újságíró azzal, hogy a 444 korábbi szövegét koppintva újabb cikket rakott ki, amely szerint: „Összefosta magát a forint: itt az új történelmi mélypont.” Ez utóbbit találhatta túlzónak vagy undorítónak az újság felelős szerkesztője, mert néhány órával később nemcsak a cikk címét, de még az URL-jét is megváltoztatták.

Nem valószínű, hogy a kreatív/vicceskedő újságírók megállnának, miután ennyi szörnyűség közben dokumentálták a forint sorsát, ahogy az sem, hogy mi minden hasonló címet kiszúrtunk. Ezért kérjük olvasóinkat, hogy ha akár korábbi, akár jövőbeni cikkek között bármi hasonlót látnak, küldjék el nekünk emailben az ugyelet@telex.hu-ra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!