Az évezred revelációja: a paprika paprikából van

2023. január 28. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak dolgok, amik a legtöbb ember számára teljesen magától értetődőek. Magyarként például teljesen evidensnek tűnik, hogy a paprika (fűszer) paprikából (zöldség) készül. Nemcsak azért, mert ez a magyar konyha egyik legfontosabb fűszere, hanem azért is, mert magyarul mindkettőt paprikának hívják. Angolul viszont nem, és ez a jelek szerint elég is volt ahhoz, hogy összezavarjon pár embert.

Egészen pontosan az történt, hogy a Mirror a héten megírta, hogy sokan csak most jöttek rá arra, hogy a fűszer nem a paprikafán nő, hanem a zöldséget kell hozzá ledarálni. Sokan alatt itt persze azt kell érteni, hogy egy kanadai nő kiírta Twitterre, hogy csak most döbbent rá erre a tényre, és páran egyetértettek vele. A Mirror viszont az egyik legnagyobb brit bulvárlap, szóval ez elég is volt ahhoz, hogy a tweet pillanatok alatt virálissá váljon, egy rakás másik portál beszemlézze, több millióan elolvassák, és végül a Telexen is erről írjunk, ami sokat elmond a bulvár erejéről.

A @simsimmaaz nevű Twitter-felhasználó, amikor rájött, hogy a paprika paprikából van – Forrás: Telex
A @simsimmaaz nevű Twitter-felhasználó, amikor rájött, hogy a paprika paprikából van – Forrás: Telex

Azt egyébként hozzá kell tenni, hogy az angol nyelvben a zöldség neve nem paprika, hanem pepper, vagyis egy fokkal kevésbé egyértelmű a kapocs a kettő között, de az összetevőket persze angolul is ugyanolyan egyszerű elolvasni. Mondjuk az egészet még az is bonyolítja, hogy az angolban a bors neve is pepper – hogy miért, arról korábban ebben a cikkben írtunk. Ha valaki nem szeretne kattintani, annyit elárulhatunk, hogy a káosz hátterében Kolumbusz Kristóf, a nagy felfedező áll, aki behozta a paprikát Európába, aki beblöffölte II. Ferdinánd aragóniai királynak, hogy egy különleges, ritka borsfajtát talált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!