Kiderült, melyik fordulatos szerelmi történettel keverte össze a köztévé az Aranybullát

2023. január 5. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Mint azt korábban a Telexen is megírtuk, a köztévé kicsit megingott a fikció és a valóság vékony határmezsgyéjén, amikor az Aranybulla című, egymilliárd forintból készített sorozatát mutatta be az egyik adásában.

December 31-én ezekkel a szavakkal konferálták fel a II. András magyar király által 1222. április 24-én a székesfehérvári országgyűlésen kiadott királyi okirat keletkezésének történetét feldolgozó sorozatot:

„Az irodalmi klasszikus ezúttal modernebb köntösben, de korhű, részletgazdag látványvilággal és nagyszerű alakításokkal mutatta be a fordulatos szerelmi történetet.”

Azt nem lehetett tudni, pontosan mi okozta a zavart a köztévé erőterében, ami miatt becsúszott ez a nyilvánvaló hiba a szövegbe, olvasónk viszont kiszúrta a mondatot egy másik – egy fokkal indokoltabb – helyen is a köztévé médiafelületén.

A Gárdonyi Géza Ida regénye című könyvéből készült – szintén decemberben bemutatott – filmadaptációt az alábbi mondatokkal reklámozta közmédia:

„Az irodalmi klasszikus ezúttal modernebb köntösben, de korhű, részletgazdag látványvilággal, és nagyszerű alakításokkal mutatja be a fordulatos szerelmi történetet.”

Bravó! Remek, pontos, tényszerű ajánló!

Gárdonyi regénye, és az abból készült film az 1920-as években játszódik, amikor a 18 éves Idát kicsapják az apácazárdából, ezért kénytelen hazatérni az apjához. Az apja mielőbb férjhez akarja adni, ezért közzétesz egy óriási hozományt ígérő apróhirdetést, az ajánlatra pedig jelentkezik egy fiatal festő, Balogh Csaba. A két fiatal eleinte ki nem állhatja egymást, de végül – „fordulatos úton” – mégis egymásba szeretnek. A filmadaptációban a díszlet és a jelmez is korhű, de a főszereplő karakterét modernizálták kicsit.

Az Ida regénye tehát valóban egy „irodalmi klasszikus” és „fordulatos szerelmi történet”, amit „modernebb köntösben” mutat be a Goda Krisztina által rendezett film.

Szemben az Aranybullával, ami nem fikciós regény, hanem egy valós történelmi okirat, az Aranybulla című sorozat pedig nem szerelmi történet, hanem a magyar nemesség jogait először rögzítő jogi erejű nyilatkozat keletkezésének történelmi hátterét és folyamatát bemutatni szándékozó alkotás.

Az Aranybulla című új magyar sorozatot a Duna csatornán mutatták be december 25-e és 30-a között. A közmédia úgy hirdette a sorozatot, mint „a köztévé karácsonyi szenzációja”. Az Aranybulla szerintük egy „látványos csatajelenetekkel” tűzdelt sorozat, ami II. András XIII. századi magyar uralkodó nevéhez fűződő Aranybulla 800. évfordulójára készült. A sorozatot egymilliárd forintból forgatták le, de szerintünk inkább egy online történelemkurzus lett belőle, ami filmszempontból teljesen értékelhetetlen. Kritikánkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!